Lefilmezték a borsodi tűzgömböt

/ 2010.03.02., kedd 12:00 /

Megfejtették a "titkot", és használható felvétel is került.

Mint arról már korábbi cikkünkben beszámoltunk, különös jelenségre lettek többen figyelmesek vasárnap éjszaka az ország keleti részén, mint kiderült a fénycsóvát Szlovákia és Csehország egyes területein is sokan látták.

"Tegnap este Tardonán (Borsod megye) úgy 23 óra 30 perc körül hatalmas sárgás fényű fényjelenségre lettem figyelmes a házam ablakából. A fény az É-Ék-i irányból a teljes égboltot bevilágította. Mivel a fényjelenség Kazincbarcika irányából jött, így hirtelen arra gondoltam, hogy esetleg a BorsodChemmel történhetett valami baj. Kimentem a házam tornácára, de a fényjelenség folytatása elmaradt. Mikor a házba bementem, a nagy fényt követően cca. 2-3 perc múlva égzengésre hasonlító morajló hangot hallottam,a fényesség irányából. újból kimentem az udvarra, de további hangot nem hallottam. Az égbolton rétegzett felhőket láttam csupán, így a villámlást és az égzengést kizártnak tartottam" - jelentette a időkép.hu-nak egy szemtanú.

A Magyar Csillagászati Egyesülethez több bejelentés is érkezett, sokan videót is küldtek a látványosságról. A jelenséget követő fényvillanást Gebei Gergely, idokep.hu ceglédberceli moderátora is rögzítette.

Ez láthatták Ceglédbercelen
Fazzi Daniella és Vass Gábor videóján nemcsak a fényjelenség, hanem maga meteorit is látszik.

Hogy mi is lehetett a rendkívüli látványosság, arra röviden az alábbi kifejezésekkel világítanánk rá:

Meteor: a Föld légkörébe hatoló meteoroid által okozott fényjelenség.

Meteorit: a Föld felszínét elért meteoroid.

Meteoroid: a Nap körül keringő apró porszem, törmelék.

Bolida: kiemelkedő fényességgel járó meteor.

A Magyar Csillagászati Egyesület honlapján látható Dusan Vaverka felvétele, mely a csehországi Brno mellől készült, és valószínűleg a tűzgömb nyomát mutatja (a képet Lukáš Shrbený juttatta el a MCSE szerkesztőségébe, lásd jobbra).

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.