Legény a gáton - Fordulat a vörösiszapömlés megítélésében?

/ 2011.12.26., hétfő 10:25 /
Legény a gáton - Fordulat a vörösiszapömlés megítélésében?

Visszautasítja Kertai István gátépítő mérnök, hogy friss szakvéleményével a Mal Zrt.-t mentegeti a kolontári vörösiszap-ömlésben. Állítja: nem csak természeti katasztrófa történt, a gát tervezésében és építésében, valamint a helykiválasztásban már előre kódolva volt a szakadás.


A parlamenti vizsgálóbizottság szerint a katasztrófa "legfőbb oka a kazettában tárolt magas pH-jú lúg engedélyen felüli nagy mennyisége" volt. Birtokunkba jutott szakvéleményében ön most ennek az ellenkezőjét állítja. Hol az igazság?

A gát átszakadásához semmi köze nem volt, hogy a vörösiszap tetején milyen magasan állt a lúgos víz, mivel a tervekben előírt töltési szintet soha nem érte el. A gát mindenképpen átszakadt volna, de a pusztítás mértékében szerepet játszhatott a víz mennyisége, mely a hatósági előírásoknak megfelelt.

Tervezési okokra vezeti vissza a szakadást. Mondhatjuk, hogy a gátban kódolva volt a katasztrófa?

Nyugodtan. Nem lett volna szabad ilyen rugalmas ágyazású, kövéragyagos talajra merev gáttestet helyezni. Agyagos, iszapos, homokos talajokra csak földgátakat szoktunk tervezni, hiszen a merev gáttest, mint esetünkben a pernyéből épült gát, nem tudja követni az altalaj süllyedéseit, hanem eltörik. Itt ez történt: az altalaj az évek alatt elveszítette a szilárdságát, a vörösiszapból leszivárgó lúg kationcsere révén tönkretette a montmorillonit agyagásványt.

Az üzemeltető tudatában lehetett a veszélynek?

Szerintem nem, hiszen a süllyedés a gáttesten nem látszott. Merev volt, így áthidalta a talaj süllyedéseit. Amikor az altalaj szilárdságának csökkenése elérte a kritikus hosszt, a belső terhelés hatására befelé billent az északnyugati sarkon a gáttest, de a sarokhatás miatt nem tudott azonnal beszakadni. Ottmaradt befeszülve, és az óriási terhelés hatására keresztül-kasul repedezett. Már csak azért is, mert heterogén erőművi pernyéből épült. A vörösiszap utat talált a repedésekbe, meggyengítette a gátfalat, ami aztán beszakadt, majd tömbökben kirobbant.

Emberi mulasztás vagy természeti katasztrófa történt?

Természeti katasztrófáról nem biztos, hogy beszélhetünk. Persze ma is sok a bizonytalanság azon a tudományterületen, hogy a talajokra a kémiai hatások miként hatnak. Nehéz megmondani, hogy a tervezőnek harminc éve ismernie kellett volna-e a jelenséget, hogy a lúg a montmorillonit-tartalmú agyagot tönkreteszi, hiszen például a nemzetközi szaktekintély, Kézdi Árpád talajmechanikai - mérnöknemzedékek által használt - alapkönyve egy szót sem szól róla.

Ezt úgy értelmezhetik, hogy az üzemeltető felelősségét kisebbíti.

A felelősség megítéléséhez semmi közöm. Engem a BM helyettes államtitkára, Szaló Péter bízott meg, hogy koordináljam a tervezési és vizsgálati munkálatokat, és tervezzük meg a kazetta bezárását. Nemrég Pusztai József, egy világcég ügyvezető igazgatója, a BME Geotechnikai Tanszékének vezetője kért fel, hogy vegyek részt a szakadást vizsgáló szakértői csoport munkájában. Ezért tettem le az asztalra az elmúlt évben szerzett tapasztalataim összegzését. Amelynek egyetlen célja van, hogy tanulságul szolgáljon a gátépítőknek, és ne következhessen be hasonló katasztrófa, illetve gátat szabjunk vad összeesküvés-elméleteknek, például hogy felrobbantották a tározót.

Ezt a bizottsági elnök, a jobbikos Kepli Lajos vetette fel. Ön kizárja?

Nullának tartom a valószínűségét, hiszen felismertük a valódi okot.

Zavarná, ha a szakvéleményével az esetleges felelősök takaróznának?

Én nem adok senkinek ilyen felhatalmazást. A folyamatban lévő eljárásról nem kívánok véleményt nyilvánítani. Álláspontom csupán szakmai jellegű a tekintetben, miszerint a gátszakadásban az üzemeltetőnek nem volt szerepe. Minden felkérésnél, akár kormányhivatal, akár egyetemek részéről történt, előrebocsátottam, hogy a szakmai véleményemet nem engedem befolyásolni.

A parlamenti vizsgálóbizottság nem volt kíváncsi a meglátásaira?

Nem kértek tőlem szakvéleményt, és nem is hallgattak meg. De a véleményem a szakadásról ismert kellett hogy legyen Kepli úr előtt is, hiszen amikor ő és szakértői Kolontáron jártak, leültek velem egy félórás beszélgetésre, és elmondtam nekik a véleményemet.KERTAI ISTVÁN

1946-ban született Budapesten. • Építőmérnök-diplomáját és doktorátusát a BME-n szerezte. • 1969-1977 között a Budapesti Vízügyi Igazgatóság, azóta a Viziterv Kft. munkatársa. • Több tucat völgyzárógát és dombvidéki tározó tervezője itthon és Afrikában. • 2010 óta a kolontári védelmi munkálatok irányítója.

 

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.