Lehet más a politika - Ron Werberrel?

/ 2017.09.05., kedd 18:00 /
Lehet más a politika - Ron Werberrel?

Leigazolta a szocialisták hírhedt kampánytanácsadóját az LMP. A pártnak egyetlen értéke volt, a morális tőkéje, amit épp most sikerül lenullázni.

Az LMP-hez igazol a kampányban Ron Werber izraeli tanácsadó, aki korábban a szocialistákat segítette, jelentette be Ungár Péter, a párt elnökségi tagja az azonnali.hu portálnak. A hírt az LMP frissen megnevezett miniszterelnök-jelöltje, Szél Bernadett is megerősítette a 168 Órának adott interjújában. Az újságíró kérdésére, hogy a napokban többször látták együtt Budapesten Werberrel, Szél így válaszolt:

"Nagy valószínűséggel a mi kampányunkat fogja majd segíteni. Erről az elnökségünk a napokban dönt. Én nagyon jó szakembernek tartom, akinek a tanácsait hasznos lenne meghallgatnunk."

Ron Werber a magyar politikatörténet fontos szereplője. Az izraeli kampányguru tanácsai fontos szerepet játszottak abban, hogy 2002-ben az MSZP megverte a Fideszt, és véget vetett az első polgári kormányzásnak. Ehhez Werber olyan eszközöket használt fel, mint a karaktergyilkos negatív kampány, a választás napján elvégzett - az akkori törvények szerint tilos - mozgósítás, valamint a pártszimpatizánsok listájának összeállítása és a hívek személyre szóló megkeresése a választás előtt.

Csupa olyan eszköz, amit a magyar pártok - mindenekelőtt az akkor vereséget szenevedő Fidesz - azóta rutinszerűen használnak, és amelyektől a magyar közélet színvonala és moralitása az elmúlt másfél évtizedben rosszabb lett. Werber 2014-ben is segítette a szocialistákat, de összerúgta a port Molnár Zsolt akkori kampányfőnökkel, amiért túl későn vetették be a kampányban Rogán Antal ingatlanügyeit. Akkori konfliktusuk érdekes fénytörésben mutatja Molnár szerepét, akit azóta rendre azzal vádolnak, hogy nem feltétlenül az MSZP érdekeit képviseli pártbeli tevékenysége során. 

Werber tavasszal hosszabb interjút adott a Heti Válasznak, amiben érzékeltette, továbbra is úgy látja, vakondok dolgoznak az MSZP-ben:

"Néhány politikus, és nem csak az MSZP-ben, csak a maga útját egyengeti, és kizárólag a saját érdekét nézi. Információkat szivárogtatnak ki pártjuk ellenfeleinek, megosztanak és demoralizálnak – ahelyett, hogy őszintén együttműködnének. A kollégáik tudják, hogy kik ők, de senki nem mer fellépni ellenük", mondta.

Werber tehát a mai MSZP-t elsősorban belső töredezettsége és a Fidesz által beépített bomlasztói miatt nem tartja győzelemre esélyes pártnak, inkább egy olyan erőt segít, amelyben több fantáziát lát, ha nem is a 2018-as győzelemre, de legalább a kibontakozásra. Ez lenne az LMP.

Már csak az a kérdés, mit lát az LMP vezetése Werberben? Miért lesz jó a pártnak, ha együtt dolgozik a "gyűlölet karmesterével", azzal az emberrel, akinek személye minden jobboldali érzelmű szavazó számára vörös posztó, bármi történt is 2002 óta a magyar politikában? Mit remélnek Werber tanácsaitól?

Az LMP-nek nincs sok pénze, nincs nagy szervezeti hálózata, nincs komoly gazdasági hátországa, nincs nagy elérésű pártmédiája. Kis párt, aminek egyetlen értéke van: a morális tőkéje. Ezt az értéket sikerült megőrizniük máig. És ezt az értéket játsszák el Werber leszerződtetésével. Elgondolkodtató, hogy ez vajon kinek lehet az érdeke.

Rosta

Élő Anita

Találkozunk 2016-ban!

Elképzelhetetlenül zsírosra hízott a magyar állam

Kósa Lajos városfejlesztési szuperminisztersége egy folyamat végállomása: kiépült egy rendszer, amelyben minden településtípus beruházásaiért erős politikai szereplő felel. A választásokra optimalizált rend eredménye egyelőre a mind hatalmasabb állami vízfej. Részletek a friss Heti Válaszban.

Támad az ukrán sovinizmus – hecckampányt indítottak a magyarok ellen

Nem álltak hazánk mellé a visegrádi országok a módosított ukrán oktatás törvény elleni tiltakozásban. Közben Ukrajnában folyik a hecckampány, amely Kárpátalja elszakításának szándékával rágalmazza az ott élő magyarokat. Exkluzív háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Árnyékkormánnyal rukkolhat elő az LMP

Árnyékkormányt alakíthat az LMP miniszterelnök-jelöltje. Szél Bernadett a Heti Válasznak a Ron Werber és pártja közötti kapcsolat hátterét is felfedi. Nagyinterjúnk a csütörtöki lapszámban.

Orbán Viktor nagyon akarja, hogy maradjon Angela Merkel

A hétvégi német választások előtt lapunk tudósítója önfeláldozó bátorsággal a törökök és a szélsőjobb kedvenc berlini negyedeibe is alámerült, hogy felbukkanva megállapítsa: talán túl sokat is imádkozott Orbán Viktor a német kancellár győzelméért. A csütörtöki Heti Válaszból megtudhatja, miért van ez így, illetve mire lehet számítani a jövőben.