Lehet más az MSZP?

/ 2010.07.09., péntek 07:06 /
Lehet más az MSZP?

Az idei a szanálás éve a szocialistáknál. Az önkormányzati voksolás után több ezer MSZP-káder veszítheti el állását, s a tagság most szembesül azzal, hogy az LMP is a Fidesz baloldali kihívója akar lenni. A hétvégén már egy kispárt emeli átmeneti elnökké Mesterházy Attilát.

"A hídon akkor kell átmenni, ha odaérünk. Azt viszont még nem látjuk, hogy van-e a folyón híd" - jellemzi az önkormányzati választások utáni mélypontra készülő MSZP helyzetét a parlamenti frakció egyik újonca.

Merthogy a 16 éves nagypárti léttel július 10-én - kongresszus keretében - szakító szocialisták számára a teljes szétesés a realitás, már ami a szervezet "szélességét" illeti. A párt ugyanis nem tud olyan jól szerepelni az őszi voksoláson, hogy ne veszítse el helyhatósági mandátumai legalább háromnegyedét. Ennek egy alapvető oka van: az Országgyűlés törvényben rögzítette a települési választások új szabályait.

A fideszes többség a fővárosi és megyei közgyűlések számát csökkentette a legradikálisabban: míg például Hevesben négy éve az MSZP a negyventagú testület felét elfoglalhatta, idén csak 15 mandátummal gazdálkodhatnak az Eger köré szerveződő országrész szavazói. És ha az áprilisi parlamenti erőpróba hevesi eredményeit vesszük alapul, a szocialistáknak aligha jut háromnál több képviselői poszt a megyei önkormányzatban.

Mesterházy Attila egy MSZP-s gyűlésen: most nem tudnak mit mondani a tagságnak

A tízezres lélekszám feletti településeken és a fővárosi kerületekben szintén új időszámítás kezdődik. Az itteni, szintén összezsugorított testületek több mint kétharmada egyéni körzetben befutó jelöltekkel "töltődik" fel, s csak a maradék néhány kompenzációs listás helyen osztozhatnak a vesztes pártok. Ha a 2006-os, az MSZP számára viszonylag kedvező szavazási adatokat vetítjük rá a minap elfogadott önkormányzati választási törvényre, Debrecenben például 12-ről 7-re csökkenne a szocialista képviselők száma (a Fidesz kevésbé zuhanna meg: 29 helyett 24 mandátuma lenne). Ám ha a 2010-es parlamenti választások debreceni eredményeivel dolgozunk, az MSZP legfeljebb öt széket foglalhatna el a 35 fős testületi teremben.

Akik a politikából éltek

A ma ismert párttámogatottsági arányok ismeretében úgy becsüljük: az ilyen-olyan önkormányzatokban jelenleg bent ülő 1500 szocialista politikus létszáma ősszel akár 360 főre is visszaeshet. Táblázatunkból ugyanakkor kiolvasható: a 2010-es választási év nem csak a helyhatósági káderállományra volt hatással. A legszűkebb kalkuláció szerint is közel ötezer olyan tisztség akad (az önkormányzati mandátumokkal együtt), amit mostanáig az MSZP a saját embereivel tudott feltölteni.

S ha idevesszük a titkárnői-kabinetvezetői-sofőri állományt, illetve a minisztériumi-háttérintézményi apparátusba delegált párthű beosztottakat, a tízezres szám sem túlzó - no meg Gyurcsány Ferenc véleménye sem, aki nemrég röpiratban tudatta: eddig "a tagok fele-harmada egzisztenciálisan a politikából élt".

Mindez azt jelenti, hogy a tagok fele-harmada részben már elvesztette, illetve el fogja veszíteni az MSZP által kibrusztolt állásait - az önkormányzati lehetőségek szűkülésével pedig a kisvárosi pártiroda-hálózat felszámolása is megkezdődik.

Úgy tudjuk, a szocialisták az őszödi beszéd kiszivárgását követő 2006-os helyhatósági választások után összesítést készítettek a veszteségeikről: akkor ötezer főre tették a politikai "áldozatok" számát, ám a kiesők többsége - a hasonszínű kormányzat jóvoltából - nem maradt pénz, paripa és fegyver nélkül. Mára azonban az MSZP megszűnt közvetett vagy közvetlen munkaadónak lenni.

Nagyításért kattintson a képre!

 

Az egyik ismert pártideológus szigorú névtelenséget kér lapunktól, amikor azt mondja: "A szanálás nem a vég kezdete. Az MSZP-nek csak jót tehet, ha a jövőben nem a belső forrásigények kielégítésével, a személyi-szervezeti ügyek megoldásával kell politizálnia, hanem valós üzenetekkel."

A tét: 2012

Hasonló derűlátásra kevés forrásunk vetemedik. Sőt, a többség fájlalja, hogy a szombati seregszemle eleve nem tud a kibontakozás kongresszusa lenni, hiszen minden döntése - beleértve Mesterházy Attila elnökké választását - átmeneti lesz. "Az MSZP-ben sosincs tétje azoknak a kongresszusoknak, amelyek után a friss elnökségnek nem kell európai parlamenti vagy országgyűlési jelöltlistát állítania. Meg lehet nézni, a 2012-es tisztújításkor micsoda tülekedés lesz a pártvezetői helyekért! Az akkori győzteseken egzisztenciák múlnak majd, ezeken viszont alig valami" - értékel az egyik nagyvárosi elnök.

Ilyenformán az sem tűnik a megújulás zálogának, hogy Gyurcsány, Kiss Péter, Veres János, Szekeres Imre vagy Lamperth Mónika július 10-én nem vállal pozíciót. "Ők 2012-ben, amikor már lesz értelme, megpróbálnak visszatérni. Most be kell érnünk az alelnöknek jelölt "újonc" Kovács Lászlóval vagy Juhász Ferenccel" - teszi hozzá forrásunk.

Szerinte addig semmi értelme megváltozott MSZP-ről beszélni, amíg a leharcolt öregek szabadon építgetik birodalmaikat. Tisztújítás ide vagy oda, a továbbiakban is Gyurcsány vezeti a belső pénzcsapként működő Táncsics Alapítványt, Puch László pártigazgatóé maradt a Baranya megyei elnöki poszt, és a minap Veres Jánost is újraválasztották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei alapszerv élére.

Szexi baloldal

Mindazonáltal találkoztunk olyan vezető MSZP-sekkel is, akik a kivárás helyett máris forgatókönyveket gyártanak a jövőre. A forgalomban lévő elképzeléseknek két közös pontja biztosan van: hosszabb távon egyik sem számol Mesterházy Attilával, és tudomásul veszi az önálló baloldali mozgalmat alapító Szili Katalin lassú kivonulását a pártból.

A legnépszerűbb terv szerint vissza kell térni az olyan, Horn Gyula-karakterű vezetőkhöz, akik együttműködő rendszerekben fogalmazzák meg magukat. A Balogh András MSZP-s karrierjét erőltető csoport úgy látja: a volt államfőjelölt képes arra, hogy az 1989-90-ben kialakult platformszövetséget (kommunisták, szocialisták és liberális szociáldemokraták között) tovább éltesse. A "baloghisták" meggyőződése, hogy miután Orbán Viktor - a 29 pontos gazdasági akcióterv meghirdetésével - lemondott a nem középosztálybeli szavazókról, baloldali élethelyzetű tömegek keresnek majd maguknak pártot. Ez a kollektíva Gyurcsányt csak a liberális (értsd: a Vitányi Iván-féle szocdem) platform élén tudja elképzelni, az MSZP főáramában nem.

A második, szintén gyakran emlegetett elképzelés szerint a pártnak egységessé kell formálódnia a "giccses túlhatalmat" építő Orbánnal szemben, hogy 2014-ben a "mélyen demokratikus" Bajnai Gordont küldhesse a Fidesz elleni harcba. Az ezt valló - Gyurcsányhoz közeli - csoportnak szent meggyőződése: mind az MSZP Balogh András-barát köreit, mind a Lehet Más a Politikát Orbán manipulálja, hogy ezeket az erőket beleszorítsa az "őfelsége ellenzéke" szerepbe.

Úgy tudjuk, Gyurcsány környezetében máris szóbeszéd, hogy az 1990-es években a Magyar Külügyi Intézetet irányító Balogh példás kapcsolatot ápolt az akkor a parlament integrációs bizottságát elnöklő Orbánnal. A diplomatát a nagy túlélő Puch László és Baja Ferenc kreatúrájának tartják, akit azért kellett előkapni, hogy a tisztújításon ne a Gyurcsány-hű volt kancelláriaminiszter, Molnár Csaba legyen az MSZP elnökhelyettese.

Az önálló főpolgármesterjelölt-állítással a baloldal esélyeit rontó LMP-ről közben azt tartják: Schiffer András anno nyilván a Fidesszel egyeztetve jelentette fel hivatali visszaélés gyanújával Gyurcsányt (a sukorói kaszinóprojekt miatt). Így a volt miniszterelnök "meghurcolásakor" a jobboldal a zöldliberális LMPre mutogatva tudja hitelesíteni a tervezett büntetőeljárást.

A XIII. kerületi MSZP-rezervátum alapembere, az elnökségi tagságra jelölt Szanyi Tibor szintén úgy látja: "Az LMP a Fidesz csatlósa, egy ügyes, de sikertelenségre ítélt merényletkísérlet az MSZP ellen." Balogh Andrásra ugyanakkor 2012-től akár első számú pártvezetőként is tud gondolni, mert szerinte az a normális, ha a szocialista pártot szocialisták irányítják, nem pedig a bukott politikát védelmező liberálisok. Pláne, hogy, mint mondja, a brit Anthony Giddens által régebben propagált szociáldemokrácia világszerte megbukott. "Tehát a krumplileves legyen krumplileves!" - használ retróhangulatú fordulatot Szanyi, de hozzáteszi: "Nem ódivatú, hanem versenyképes, szexi baloldalt akarok."

A versenyképes MSZP megteremtése egyelőre fikció, noha a pártban szinte mindenki osztja a szocialista platform megoldási javaslatát: "Egymáshoz lazán kapcsolódó, elsősorban "ellenzéki" - és nem MSZP-s-szervezeteket kell létrehozni, amelyeket csak a választások közeledtével kell a párt köré csatlakoztatni." Vélhetően Gyurcsány Ferenc is azért javasolta nemrég, hogy népszavazás döntsön a Fidesz által tervbe vett új alkotmányról, mert így közös táborba terelhetők az Orbán-kritikus ellenzéki szavazók. Már csak az a kérdés, hogy egy országban el lehet-e kétszer sütni a (polgári) körös, "egy a tábor, egy a zászlós", népszavazásos receptet.


 

Baloldali reakciók a választási vereség után - tisztújítás előtt

Olyanok vagyunk, mintha sok párt élne bennünk, és nem tudnánk eldönteni, melyik énünket szeretjük a legjobban. Ha belátható időn belül nem teszünk rendet magunk között, akkor az egyetlen pártban lévő sok kisebb párt lassan legyőzi az egészet."
(Gyurcsány Ferenc: Röpirat a baloldalhoz, az MSZP-hez)

A magyar baloldalt inkább fenyegeti a francia, mint a lengyel szocialisták sorsa. A francia szocialisták igazi tragédiája nem a választási vereség (...). Megosztottságuk, a "vezérek háborúja", a hagyományos baloldali és a szociálliberális szárny ellentéte azonban óriási tehertétel."
(Hegyi Gyula: Helyzetjelentés a baloldalról)

Az MSZP egyes politikusai megengedhetetlen módon, hatalmukkal visszaélve, törvénytelen eszközökkel gyarapították vagyonukat. (...) Ilyesmi a legritkábban történik nyerésre álló, sikeres pártokban, ám annál gyakrabban olyanokban, amelyek a hatalom elvesztésének küszöbén állva feltehetően hosszú ellenzéki évek elé néznek."
(A Baja Ferenc vezette szocialista platform elemzése)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.