Schiff András: "Lehet pakolni a bőröndöt"

/ 2011.04.08., péntek 17:23 /
Schiff András:

Schiff András zongoraművész a pénteki Süddeutsche Zeitungban panaszolja fel, hogy a Fidesz a mai napig nem határolódott el Bayer Zsolttól.

Januárban jelentetett meg írást az Olaszországban élő zongorista a Washington Post-ban: cikkében kétségbe vonta, hogy az Orbán-kormány képes-e képviselni az Európai Uniót. Schiff András szerint a Fidesz egy olyan rendszerre törekszik, amely nem összeegyeztethető a demokrácia, a jogállam és a pluralizmus európai értékeivel. Bayer Zsolt azonnal egy publicisztikával reagált a Magyar Hírlapban: itt Daniel Cohn-Bendit, Nick Cohen és Schiff András megnyilatkozásai közt vont párhuzamot, majd afelett sajnálkozott, hogy a tanácsköztársaságot követő fehérterror során nem mészároltak le több embert az orgoványi erdőben.

Schiff András már akkor bejelentette, hogy nem ad koncertet Magyarországon mindaddig, míg ilyen a hangulat. Egy bécsi fellépése alkalmával azonban a Süddeutsche Zeitung kérte ki a véleményét az Orbán-rezsim időközben meghozott intézkedéseiről. A cikk a lap kulturális mellékletének egész oldalas nyitócikkeként jelent meg, egy Orbán-képpel, amin a miniszterelnök szigorú arccal, a Fidesz-vezérkar gyűrűjében beszél.

A lap természetesen a Bayer-üggyel kezd. Schiff elmondja, hogy a publicistát az ominózus cikk után sem zárták ki a Fideszből, sőt: Madách-díjban részesült, s továbbra is Orbán Viktor egyik legszorosabb barátjának számít. Azonban leginkább nem Bayer cikke fájt a zongoristának, hanem a magyar értelmiség hallgatása. Míg Elfriede Jelinek vezetésével számos osztrák író állt ki Schiff mellett, a magyar értelmiségi és kulturális élet hallgatott. „Mitől félnek ezek az emberek? Nem 1933 Németországában élünk. Lehet csomagolni akár."

Schiff - politikai okokból - továbbra sem kíván koncertezni, mert fél. Elmondása szerint számos fenyegetést kapott - például, hogy mindkét kezét levágják, ha Pestre merészel jönni -, így jobbnak látja elkerülni Magyarországot, amíg a Fidesz-kormánynak köszönhetően ilyen a hangulat. „Nagyon szeretem a hazámat, a kultúrát, a nyelvet, a barátokat", mondja, de mégsem akarná kockáztatni a testi épségét.

A Süddeutsche megemlíti, hogy a Political Capital felmérése szerint Európa országai közül is kiemelkedő az antiszemitizmus Magyarországon. Schiff szerint ez is az elhallgatásra vezethető vissza. A kommunizmusban nem beszéltek a holokausztról, és a társadalom úgy tett, mintha ez kizárólag a németek sara lenne. „De a holokauszt nem csak német ügy. A következő generáció csak akkor tud végre nemet mondani, ha elismerjük, hogy számos magyar kollaborált."

A lap utal arra, hogy Bayer továbbra is a Fidesz tagja, és megkérdezi Schiffet: tarthatjuk-e Orbánt fasisztának. „Dehogy. Orbán nem fasiszta, ő egy radikális karrierista és egy nemzeti populista" - válaszolja a zongoraművész. Szerinte azonban Orbán tudatosan összejátszik a Jobbikkal: Schiff szerint ezt bizonyítja annak ténye, hogy a Jobbik a Fidesz „számos nacionalista javaslatát" megszavazta a parlamentben. Schiff szerint attól különbözik a magyar helyzet más országokéitól (amelyekben amúgy szintén erős a szélsőjobboldal), hogy Magyarországon a szélsőjobboldal határozza meg a közéletet. „A legtöbb magyar természetesen nem szélsőjobboldali. De a közéleti diskurzust túlságosan is a szélsőjobboldali kisebbség határozza meg."

Schiff az alkotmányra is kitér, s gunyorosan jegyzi meg, hogy amikor az új alkotmány preambuluma az ezeréves „magyar birodalomról" szól, az őt nagyon emlékezteti valamire. (Schiff egyértelműen a hitleri harmadik birodalomra utal, amely szintén „ezeréves birodalomként" határozta meg magát, utalva a múltra és az ezer évre tervezett jövőre.)

Kijelenti: „Rosszul leszek, ha ezt hallom (mármint az alkotmány preambulumát - T. P.). Ez nem Európa. Én Európában hiszek, s nem egy ezeréves birodalomban. És Magyarország egy olvasztótégely, ahol ázsiaiak, zsidók, szlávok, baltiak, közép-európaiak egyesültek. Ezért egyszerűen nem értem a nacionalizmust."

A Süddeutsche utal arra, hogy Schiff Olaszországban él: márpedig ha Orbánt kritizálja, akkor az olasz állapotokról is szólnia kellene. Schiff szerint azonban - bár tény, hogy a közmorál egyszerűen szétporlott Itáliában - Berlusconi már nem veszélyes: „Berlusconi egy viccfigura, akin mindenki csak nevet. Orbán kapcsán azonban egyetlen viccet sem ismerek. Ez az ember ugyanis még igencsak veszélyes. A világ a nyelvi zártságunk miatt egyszerűen nem értesül arról, ami jelenleg nálunk zajlik."

Schiff szerint a magyar nacionalizmus csak negatívumokból táplálkozik: ilyen a Trianon-szindróma, holott be kéne látni, hogy „nem fogjuk visszakapni Triesztet vagy Erdélyt". (Trieszt amúgy nem tartozott a Magyar Királysághoz, Schiff feltehetően Fiumére gondol - T. P.)

Schiff megemlíti az Alföldi Róbert elleni hecckampányt, amelynek keretében a parlamentben lehetett buzizni meg „robertázni". A Süddeutsche újságírója elhűlve hallgatja, hogy az ilyen megnyilvánulásoknak Magyarországon semmi következményük nincs - sőt: a kormánypárti sajtó csak tovább szítja a gyűlöletet -, és végül Alföldi kényszerül bocsánatkérésre, csak mert hozzá akart volna járulni a magyar-román kibéküléshez. Schiff szerint azonban mindez érthető: ő zongoristaként a világ minden pontján fel tud lépni, de egy magyar színész, rendező a nyelvhez kötött, így kénytelen kompromisszumokat kötni a rezsimmel.

Schiff kijelenti: totális tisztogatás, leszámoláshullám zajlik a kulturális életben, s a Fidesz minden posztra a saját - „amúgy nem éppen tehetséges" - embereit ülteti. A kulturális intézmények új vezetői semmit sem tudnak „a Fidesz-hűségen kívül". Az emberek tehát félnek: „Az embereket egyszerűen félreteszik, rágalmazzák, irányított kampányok folynak." A Heller Ágnes elleni hecckampányt például Schiff a sztálini kirakatperekkel hasonlítja össze.

Schiff szerint egyetlen okból hallgat az EU: a nyelvi zártság miatt az európai többség egyszerűen nem tudja, nem érti, hogy mi zajlik a ma Magyarországán. Amikor Haider húsz százalékot kapott, Ausztria ellen szankciókat vezettek be, pedig Haider nem törekedett az egész osztrák jogállam és demokrácia felszámolására. Ma, amikor Orbán kétharmaddal rendelkezik, és egy autoriter rendszert épít ki, Európa hallgat - mert nem értesülnek, mert a nyelvi nehézségek miatt nem tudnak értesülni mindarról, ami a magyar jobboldali újságokban, a parlamentben, a kulturális életben, a hétköznapokban folyik. Mindazonáltal Schiff köszönetet mond a német nyelvű sajtónak, amely igenis figyelemmel kíséri a magyarországi eseményeket, s ha kell, tiltakozik.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.