Leleplezés: Habony izraeli barátait találtuk a játékboltos nő mögött

/ 2017.01.25., szerda 14:20 /
Habony Árpád és Michael Gagel

Habony Árpád és Michael Gagel

Mi a közös a letelepedési kötvényekben, a Princess pékségláncban és a Four Seasons mögötti épületet áron alul megszerző játékboltos nőben? A Válasz.hu megfejtése következik.

A 444.hu január 14. és 17. között végigközvetítette az év eddigi legjelentősebb állami árverését, vagyis a budapesti Four Seasons mögötti, 8200 négyzetméteres épület (Zrínyi utca 3.) eladását. A harc érdemi részében két strómangyanús személy vett részt: Rózsa Judit, egy budapesti játékbolt üzletvezetője és György Rudolfné, egy esztergomi iskola gazdasági ügyintézője. Végül előbbi vihette a portékát 3,87 milliárd forintért (ingatlanszakértők szerint ennek akár a dupláját is érheti az irodaház).

A sajtó a licit óta próbálja megfejteni, hogy kinek a kije lehet a győztes Rózsa Judit. Nos, a Válasz.hu egészen közel került a megoldáshoz. Kutatásunk eredményét rögtön itt, a cikk elején illene megosztanunk olvasóinkkal, mégis azt a dramaturgiát választottuk, hogy a teljes tényfeltárási folyamatot bemutatjuk. Jelezni kívánjuk ugyanis az „elkövetőknek”, hogy nincsen tökéletes információblokkolás, mindenki – így ők is – hibázhatnak, azaz nem érdemes strómanok mögé bujkálva csapolni az államot. Meg máshogy se. Tehát a lépcsőfokok:

1. Megjelenik a 444.hu első, figyelemfelkeltő cikke, melynek címe: „Élőben nézhetjük végig, ahogy milliárdokat veszíthet a magyar állam egy árverésen”.

2. Még az árverés közben átvesz az Origo egy sajtóhírt, amely érzékelteti: botrány készül, hiszen a Four Seasons mögötti épületre hajtó esztergomi hölgy kertjében „tyúkok, kakasok szaladgálnak”. Azaz neki nyilvánvalóan nem lehetnek milliárdjai. Az Origo aktivitása már önmagában hírértékű: a kormánypártivá vált portálnak az utóbbi hónapokban egyszer sem fájt az állam vagyongazdálkodási gyakorlata. A Habony Árpád miniszterelnöki főtanácsadó és Rogán Antal kabinetminiszter befolyási övezetébe sorolt portál erre a licitre viszont – még menet közben – lecsapott. Azaz áttételesen jelezte: nem nyerhet György Rudolfné Esztergom-Pilisszentlélekről.

3. Megszületik a végeredmény. A győztes „természetesen” nem György Rudolfné lett, hanem a másik aktív versenyző, Rózsa Judit. Az Origo erről az eseményről még véletlenül sem adott hírt, pedig a játékboltos nő diadala legalább akkora skandalum, mint a vidéki kollegina nyomulása. Nagyon úgy tűnt tehát, hogy Rózsa Judit sikere nincs ellenére a Habony–Rogán-érdekkörnek.

4. Ki ez a Rózsa Judit? A nyilvános adatokból annyi látszik, hogy ő vezeti a Minipolis nevű játékboltot a budai Mammut bevásárlóközpont közelében. Mindemellett „fusiban” igazgat néhány olyan hazai vállalkozást, amely egzotikus offshore társaságok tulajdonában van. E külföldi hátterű cégek többnyire vagyonkezeléssel foglalkoznak, egyetlen akad köztük – éppen a legfrissebb bejegyzésű –, amelyik ingatlan-adásvétellel, -kezeléssel és -üzemeltetéssel. A neve: EastCastle Investments Kft. Létesítő okirata 2016. augusztus 16-án született, tulajdonosa pedig a máltai EastCastle Investments Limited Liability Company.

5. A máltai cég kézbesítési megbízottja egy Békés Ádám nevű ügyvéd. Ő ott szerepel az Index ama híres-hírhedt cikkében, amely a kabinetminiszter „sötét oldaláról” szól; a portál Békést is a Rogán és Habony környéki jogászi háló tagjaként mutatja be. Az Origo ráutaló magatartása (azaz, hogy az egyik strómant kiszerkesztjük, a másik győzelméről pedig hírt sem adunk) után tehát egy újabb jelet kapunk arról, hogy a „belvárosi lobbit” érdemes keresni Rózsa Judit mögött.

6. Aztán a magyar és a máltai cégbírósági dokumentumok összeolvasása után arról is megbizonyosodunk, hogy az EastCastle Investments Limited Liability Company egyszemélyes tulajdonosa egy Dina Moshavi nevű, a II. kerületi Fillér utcában élő hölgy. Dina Moshavit leányként még Dina Gagelnek hívták – testvére pedig az a Michael Gagel, akit korábban Habony Árpád izraeli-grúz barátjaként azonosítottunk (lásd a vidám párost a nyitóképünkön). Dina és Michael magyarországi tevékenysége nem különíthető el egymástól: Dina Fillér utcai lakásában működik például Michael egyik emblematikus vállalkozása, a BKV-ingatlanbotrányaiban emlegetett Welt-Stadt Immobilien Kft. Az iménti link mögötti cikkben anno arról is beszámoltunk, hogy Gagelék ellenőrzik a budapesti metróállomásokra „bebetonozott” Princess pékségláncot, s ez az izraeli-grúz csapat a Fidesz fizetős bevándoroltatási programjával, a többmilliárdos hasznot hozó letelepedésikötvény-biznisszel is kapcsolatba hozható.

Mivel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. árverésén magánszemélyek licitáltak, ezer százalékig nem állíthatjuk, hogy a játékboltos nő Habony izraeli barátainak vette meg a Four Seasons „hátoldalát”. Az viszont biztos, hogy Rózsa Judit jelen pillanatban egyetlen ingatlan-adásvételre szakosodott vállalkozást üzemeltet, mely – egy közbeiktatott máltai cégen keresztül – a Gagel családhoz tartozik. Michael Gagelről pedig köztudomású, hogy milliárdos, ráadásul régóta aktív szereplője a budapesti ingatlanpiacnak. És annak ellenére, hogy korábban a fővárosi SZDSZ-szel volt „koalícióban”, ma Habony Árpáddal szereti múlatni az időt.

Kell még valamit mondanom?

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.