Lelepleztük a német sajtó Magyarország-felelősét

/ 2010.11.17., szerda 13:39 /
Lelepleztük a német sajtó Magyarország-felelősét

A legfrissebb Heti Válasz dokumentumokkal bizonyítja, hogy a kommunista rendszerrel való szembenállását hirdető Paul Lendvai önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát.

A csütörtökön utcára kerülő Heti Válasz dokumentumokkal bizonyítja, hogy a kommunista rendszerrel való szembenállását hirdető Paul Lendvai önkéntes informátorként segítette a Kádár-diktatúrát.

Az egyik irat szerint a magyar származású neves újságíró a bécsi nagykövetségen keresztül jelentett a pártvezetésnek a hazai (például Konrád Györgyöt, Csoóri Sándort) és külföldi értelmiségieket összehozó 1985-as ellenzéki csúcsról. De az újságíró nemcsak rendezvényekről informált: más esetekben beszámolt az osztrák televízióban tervezett műsorának hangvételéről, s a diktatúra ízlésének tökéletesen megfelelő adást készített 1956-ról.

E cselekedetek súlyosságának megértéséhez érdemes felidéznünk, micsoda vihart kavar a magyar közéletben, amikor időről-időre kiderül: egy-egy író vagy könnyűzenész - sokszor zsarolás alatt - beszámolt környezetéről a kommunista állambiztonságnak. Lendvain azonban semmifajta kényszer nem volt, amikor a nyugati szabadságból informálta a diktatúra hivatalosságát.

Paul Lendvai elhallgatott múltjának részletei, illetve az önkéntes együttműködést igazoló dokumentumok a csütörtöki Heti Válaszban olvashatók.

Rosta

Bódis András

Rosta legközelebb hétfőn 8 órától.

Demszky embere Bali szigetén vett villaparkot

Valamiért visszhang nélkül maradt a Privát Kopó bűnügyi magazin hétfői híre, mely szerint Balin van luxusvillaparkja Demszky volt főtanácsadójának, Mesterházy Ernőnek. Igyekszünk pótolni a „média” mulasztását.

Illés-dalok – ahogy eddig nem hallotta őket

Szörényi Levente ma este együtt lép fel a Vujicsics Együttessel! A koncert igazi ínyenc fogás lesz: a délszláv zenei motívumok időről időre felbukkantak az Illés-együttes dalaiban, de most autentikus balkáni hangszereken fognak megszólalni.

Eddig ismert formájában vége a BKK-nak – így változik a rendszer

Döntött a Fővárosi Közgyűlés, szabad az út a BKK városigazgatási holdingba tagolása előtt. Ezzel megszűnt a BKK-nak a BKV feletti utasítás adási jogai is. A megszavazott javaslatot Tarlós István és Kocsis Máté közösen nyújtották be. Vitzéy Dávid pozíciójáról csak jövő héten lesz döntés.