Lendvai Ildikó: Gyurcsány nem fog külön elindulni

/ 2013.10.30., szerda 11:02 /
Lendvai Ildikó: Gyurcsány nem fog külön elindulni

Egy nagy hibát elkövetett a szocialista párt: máig emésztetlen falatként forgatja a szájában saját múltját – mondja Lendvai Ildikó egykori MSZP-elnök, aki jövőre – húsz év után – távozik a parlamentből. Exkluzív interjúnk a holnap utcára kerülő Heti Válaszban.

Fotó: Sebestyén László

Arra a felvetésre, hogy ha az egyre erősödő DK felmegy 10 százalékra, Bajnaiék meg le háromra, újranyitják-e az összefogásról szóló ellenzéki tárgyalásokat, Lendvai Ildikó azt mondja a csütörtöki interjúban: „Drámai újrakezdés nélkül is lehet technikát találni arra, ami a legfontosabb: hogy az egyéni körzetekben ne induljunk egymás ellen.” Csakhogy az MSZP már nem engedhet 5 helynél többet, annyi meg aligha lesz elég Gyurcsánynak – vetjük közbe. „Nem csak nekünk vannak tartalékaink” – így Lendvai, ám arra, hogy ezek szerint Bajnaiéknak is át kellene-e adniuk négy helyet Gyurcsányéknak, azt mondja: hiba lenne innen üzengetni a különböző lehetőségekről, de ha szükséges, akkor többfajta modellt lehet találni, az biztos.

Lendvai Ildikó azt a forgatókönyvet elképzelhetetlennek tartja, hogy Gyurcsány a végén még jelöltet állít mindenhol és el is indul. „Voltak már olyan mondatai, hogy az országos listaállítás megoldható úgy is, ha a biztosan vesztes 27 körzetben állít jelöltet. Nem hiszem, hogy vállalja annak terhét, hogy bűnös és bűnbak legyen egy baloldali vereségért.” Lendvai elismeri, hogy a vezér iránti baloldali igényt nem tudták kielégíteni, noha egy éve még ő maga is bízott a civilekre épülő új, nagy baloldali összefogásban. Mint mondja, az összefogás is könnyebben menne, ha az MSZP nem mulasztotta volna el a saját múltjával való szembenézést, ha tisztázta volna, mit tart vállalhatónak a Gyurcsány-érából, s mit nem. „Máig emésztetlen falatként forgatjuk a szánkban a saját múltunkat.”

A Lendvai Ildikóval készült nagyinterjút a Heti Válasz október 31-én megjelenő számában olvashatják, amely aznaptól a Digitalstandon keresztül is megvásárolható.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.