Lenyűgöző munka: így támadt fel Pest egyik legnagyobb szobra

/ 2015.06.16., kedd 10:25 /

Nagyjából egy hónapja ismét van szobra az Osztrák—Magyar Monarchia közös külügyminiszterének Pesten, a Kossuth téren. Andrássy Gyula 1906-ban átadott, majd 1945-ben eltávolított bronz mása elképesztő rekonstrukciós munka eredménye. Az eredeti, Zala György által készített szoborból semmi sem maradt, így a Bencsik Alkotóközösség Művészeti Kft. csapatának (szó szerint egy csapatnyi emberről, tehát nem egy vagy két szobrászról van szó) fényképek és rajzok alapján kellett újramintázni a talapzattal együtt tizenegy méter magas művet. Mivel ekkora öntött szobrok ma már nem készülnek, tulajdonképpen egy szakmát is fel kellett támasztani ahhoz, hogy a visszaállítás tökéletes legyen.

A Lipardfilm Youtube-csatornájára tegnap került fel egy timelapse-felvétel a mintázás folyamatáról. A gyorsított kép ellenére nem hiszem, hogy sokan végignéznének hatpercnyi sürgést-forgást, ám belepörgetni érdemes, mert a videóból rögtön világos, micsoda alázat és odafigyelés kell ahhoz, hogy egy ekkora léptékű munka megszülessen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.