valasz.hu/itthon/origo-zart-ulesen-beszeltek-a-hir-tv-es-a-magyar-nemzet-sorsarol-110834

http://valasz.hu/itthon/origo-zart-ulesen-beszeltek-a-hir-tv-es-a-magyar-nemzet-sorsarol-110834

Leszavazott alkotmánymódosítás: ezen veszít a Fidesz és Orbán Viktor is

/ 2016.11.08., kedd 11:13 /

A parlament 131 „igen” szavazattal nem fogadta el a hetedik alkotmánymódosítást, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök nyújtott be a parlamentnek: az elfogadáshoz 133 igenlő szavazat kellett volna. A Jobbik a letelepedési kötvények elengedéséhez kötötte volna az „igen” szavazatot. 2010 óta nem sokszor fordult elő, hogy egy fontos szavazás nem Orbán Viktor elképzelései szerint alakult.

Íme 9 állítás a délelőtt történtekkel kapcsolatban:

  • Elemzői közmegegyezés van arról, hogy az októberi magyar belpolitika egyik legerősebb húzása volt a Jobbiké, amikor a letelepedési kötvényes rendszer megszüntetéséhez kötötte az alkotmánymódosítás megszavazását; képesek voltak sarokba szorítani a miniszterelnököt, a saját maguk akarata szerint alakítani a politikai dramaturgiát.
  • A letelepedési kötvény nem magyar találmány, a rendszer nem is ördögtől való, azonban az idehaza ráépült, offshore-szálakkal átszőtt közvetítői kör minden elemében problémás. (Erről bővebben itt olvashat.) Vagyis a letelepedési kötvényeken keresztül a Jobbik tulajdonképpen a korrupciót tematizálja.
  • Utóbbi sikerességében kételkedett a nekünk nyilatkozó Mráz Ágoston Sámuel, aki szerint a letelepedési kötvények ügye elitvita; az állampapír-konstrukciókat a többség nem érti, ebből nem lesz tömegtéma.
  • Ugyanakkor a Jobbik véregyszerű kommunikációval oldja meg a dolgot: „se szegény migráns, se gazdag migráns” – ismételgetik, és nem tűnnek hatástalannak. (Ugyanakkor a Jobbiknak nem jön rosszul egy „elittéma” sem; korábban ilyenjük sem volt.)
  • Kormányoldalról be is lengették a letelepedési kötvények elengedését, mivel – szól a kommunikáció – már nincs szükség ilyesmire az államadósság finanszírozásához. Varga Mihály is elismerte, hogy a letelepedési kötvény fix, 2 százalékos kamata egy ideje teljes ráfizetés az államnak.
  • A Moody’s felminősítése után azonnal egy elegáns húzással a kormányoldal meg is szűntethette volna a letelepedési kötvényt, mégsem tette.
  • Kormányközeli források a Heti Válasznak korábban azt mondták, hogy a kampánygépezet érdeke az, hogy lehetőleg minél tovább maradjon feszültség a tágabb értelemben vett migrációs témában, mert az a jó a miniszterelnöknek. Abban viszont semmi logika sincs, hogy időhúzással maradjon a feszültség, hiszen a kormánynak minden perc sok, ami a letelepedési kötvények (vagyis közvetve: a korrupciós kiskapuk) tárgyalásával telik a közéletben.
  • A Fidesz a hazaáruló bélyeget próbálja a Jobbikra sütni, és azt mondja, hogy csak a kormányoldal képviseli az embereket, de a Pharaon-üggyel és a kötvények körüli offshore-szaggal nehezített pályán nem megy át olyan könnyen az üzenet.
  • Összességében tehát nehezen érthető, hogy a kormányoldal miért nem engedte el minél gyorsabban és minél kevesebb konfliktussal a letelepedésikötvény-konstrukciót. (Pontosabban egy indok mégis van: a kínai lobbi miatt nem egyszerű egy ilyen manőver.)

 

Mi lett volna az alkotmánymódosításban?

Az öt cikkből álló változtatás értelmében Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be, idegen állampolgár – a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek kivételével – Magyarország területén az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban, a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet. „Az alkotmányos identitás kérdése a jövő egyik fontos, de az is meglehet, hogy legfontosabb kérdése, és egyben a Brüsszellel fennálló vitáink summázata is” – fogalmazott a miniszterelnök javaslata tárgyalásakor.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Ingyen ház az államtól nászajándékba?

Hatvanhat százalékra nőtt az esélye annak, hogy egy nőt 50 éves kora előtt feleségül vegyenek. De miért lettünk a furcsa párok országa? Megfejtésünk szerint azért, mert az állam házat ad nászajándékba.

Rockenbauer Zoltán nem bírálja Nyáry Krisztiánt, sőt…

Nem szűnik az érdeklődés Ady özvegye iránt: Rockenbauer Zoltán Csinszka, a halandó múzsa című könyvét alig várták a boltok, mert tudják, hogy mindet elkapkodják. A művészettörténész szerzővel világjáró édesapjáról is beszélgettünk. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Tényleg iszlám lesz Európa? – végre itt a válasz

Néhány évtizeden belül muszlim többségűvé válhat Európa, jósolják sokan, míg mások ezt puszta riogatásnak, az iszlamofóbia megnyilvánulásának tartják. Egy rangos amerikai kutatóintézet viszont megmérte, mekkorára növekedhet az európai iszlám népesség a század közepére. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ahol hős a baltás gyilkos – a Heti Válasz titkos tudósítója Azerbajdzsánból

Európában legfeljebb egy német menekülttáborban lehet ilyen kis területen ennyi különböző nemzetiséget találni, mint a Kaukázusban. Ami egyrészt lenyűgöző sokszínűség, másrészt végtelen lehetőség egymás utálatára. A világon kevesen művelik ezt olyan magas szinten, mint az azeriek és az örmények. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Ezért kellett mennie a legnépszerűbb lengyel politikusnak

Többen kedvelték, mint pártját és kormányát, mégis leváltották: Beata Szydłónak két év adatott Lengyelország élén. Utódja egy egykori bankár az elitellenes Jog és Igazságosság (PiS) elnökének kívánságára. Miért vállalt kockázatot Jarosław Kaczyński Mateusz Morawiecki felemelésével? A csütörtöki Heti Válaszból minden kiderül.

Fidesz-csapda a Jobbiknak – ezt benézte az Állami Számvevőszék?

Az Állami Számvevőszék 662 millió forintos büntetés kivetésével a választások előtt a Jobbik ellehetetlenülésével fenyegető lépést tett. A politikai szándék világos, a jogi megalapozottság viszont gyenge lábakon áll. Részletes háttér a csütörtöki Heti válaszban.

Ez volt Donald Trump ösztönös felismerése Jeruzsálem ügyében

Izraelnek és a keresztény jobboldalnak tett rövidlátó gesztus vagy Donald Trump politikai tehetségének megnyilvánulása, hogy az amerikai elnök Jeruzsálemet Izrael fővárosának ismerte el? Az elnök élesebben látja a lényeget, mint kritikusai, de ettől még kockázatosat húzott. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.