Figyelmeztetés: Lesznek, akik nem szavazhatnak vasárnap

/ 2014.04.02., szerda 09:34 /
Figyelmeztetés: Lesznek, akik nem szavazhatnak vasárnap

Péntek 12 óra után lehetőleg már senki ne akarjon átjelentkezni egy másik körzetbe szavazni - mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke.

Pénteken 16 órakor zárul a névjegyzék, utána már senki nem kérheti, hogy a lakóhelyétől eltérő településen szavazhasson. Az új szabályok értelmében, ha valaki átjelentkezik egy másik körzetbe, azt az állandó lakcímén egy levélben kiértesítik erről. Így tudomást lehet szerezni arról, ha esetleg illetéktelenek visszaéltek volna a személyes adatokkal, és az illető tudta nélkül jelentkeztették át a választót máshova. Így el lehet a törlést - magyarázta az NVI elnök.

A Magyar Postával külön szerződést kötöttek, hogy aki szerdán vagy csütörtökön kéri, hogy lakóhelyétől eltérő helyen szavazhasson, annak még aznap kivigyék a levelet a bejelentett állandó lakcímére. Aki péntek délelőtt kéri ezt, annak a helyi választási bizottságok tagjai kézbesítik az értesítést. Ha viszont valaki pénteken 12 óra után kéri az átjelentkezést, már nem biztos, hogy el tudja intézni a törlést is, maximum ha személyesen kérvényezi ezt - fogalmazott Pálffy Ilona.

A keddi adatok nagyjából szokásos számú átjelentkezőt mutatnak: addig 71.495-en kérték, hogy ne a lakóhelyük szerint illetékes szavazókörben adhassák le vasárnap a voksukat. Kérdésre válaszolva Pálffy Ilona elmondta: nem számít a négy évvel ezelőtti helyzetre, amikor sok átjelentkező órákkal a 19 órás urnazárási határidő után még sorban álltak az utcán, hogy leadhassa szavazatát. Mint mondta: a törvényalkotó felkészült a helyzetre, az átjelentkezőket külön szavazókörök fogadják, ha hirtelen sokan érkeznek, szétválaszthatják a névjegyzéket és a szavazatszámláló bizottságokat, „így gyorsan, több bizottságnál lehet majd szavazni" - mondta az elnök. Pálffy Ilona úgy vélekedett: legkésőbb 20 óráig mindenki le tud majd szavazni április 6-án.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) állásfoglalása szerint 19 óráig beállhatnak a sorba a választók, akkor azonban a szavazatszámláló bizottság egy tagjának be kell állnia a sor végére, aki utána érkezik, már nem adhatja le a voksát. Az NVB határozott arról is, hogy amíg akár csak egyetlen ember is áll a sorban a 19 órás urnazárás után, nem hozhatják nyilvánosságra az adatfeldolgozottságról az adatokat.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.