Lezsák: „Nem érdekel, hogy jobbikos téma”

/ 2012.09.29., szombat 08:35 /
Lezsák: „Nem érdekel, hogy jobbikos téma”

Apró darabokra vágta a sátrat, amely alatt 25 évvel ezelőtt, 1987. szeptember 27-én elkezdődött a rendszerváltás. Lezsák Sándor, a lakiteleki találkozó egykori házigazdája, jelenleg az Országgyűlés alelnöke a Heti Válasznak adott interjújában elmondja: ma is köszönne Konrád Györgynek.

Fotó: Ajpek Orsi

„Ez nálam nem indulat kérdése. Nyilván voltak mondatok, háborgások, amelyeket elutasítottam vagy kikértem magamnak-magunknak, de valószínűleg ez fordítva is igaz." Konrád a később SZDSZ néven párttá szerveződő demokratikus ellenzék egyedüli fajsúlyos résztvevője volt az MDF megalapítását is magával hozó találkozón, az interjúból azonban kiderül az is, hogy került oda az akkor még fiatal jogász, ma köztársasági elnök Áder János. Cseh Tamást Csengey Dénes javaslatára hívták meg. „Amikor Cseh Tamás megérkezett, azt mondta: tudom, milyen következményei lehetnek egy ilyen összejövetelnek, úgyhogy hoztam magammal pizsamát, fogkefét. Magánterületen összejönni, a nemzet gondjairól és az előtte álló utakról beszélni - akkor ez még kockázatos volt" - idézi fel a történteket Lezsák, aki még egy frekvenciazavaró-berendezést is elhelyezett a kertjében. „Korábban sosem használtam, csak a találkozó napján, amikor szóltak, hogy ismeretlen furgon állt meg nem messze tőlünk. Kivittem, bekapcsoltam a szerkezetet. A furgon erre átállt máshova. Úgy látszik, működött."

S hogy a néha krimibe illő, akciódús ellenzéki múlt után nem bánja-e, hogy ma a parlamentben vezet ülést? Lezsáknak elmondása szerint egy sor feladata van, amelyek közös pontja a „sikerélmény-alapozás". „Ez ment át a politikai nehézségeken, ezért tudom elvégezni az ülésvezetés kétségtelenül nem túl izgalmas gyakorlatát. Emellett bujkál bennem a szépirodalmi elégtétel: ma is írok. Amit nem sikerül megoldanom, azt írásban, versben, drámában dolgozom föl. Ez okozhat majd akár meglepetést is."

Legutóbb Lezsák a nyáron okozott meglepetést: Kurultáj-delegációt fogadott a Parlamentben.

„Nem érdekel, hogy jobbikos témának tartják-e. Közép-Ázsiában több nép is van, amelyben él a magyarsággal való rokonság tudata. Miért ne hasznosítsuk ezt a társadalmi, kulturális, gazdasági kapcsolatokban? Miért ne álljak meg Molla Szádik sírjánál, aki üzbég nyelvre lefordította Arany János regéjét a csodaszarvasról? Ez még nem jelenti, hogy sutba dobnánk a finnugor nyelvrokonságot."

Azzal kapcsolatban, hogy a Jobbiknál bizony ezt jelenti, Lezsák felhívja a figyelmet: a nyelvrokonság és a származás közti különbségtétel pedig nem nehéz.

A teljes interjút a Heti Válasz szeptember 27-i számában vagy a Digitalstandon keresztül megvásárolva olvashatják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.