Ligetvédők, riadó! Ezer fát ültetnek, mutatjuk a terveket

/ 2016.05.19., csütörtök 18:30 /

Az utolsó kirakós is a helyére került a Liget Budapest projektben: kihirdették a park rehabilitációjára kiírt pályázat végeredményét. Hét iroda adott be munkát, közülük a Várkert Bazár környezetrendezési kiviteli tervét készítő és a Graphisoft Parkon is dolgozó Garten Studio tájépítész iroda tervét ítélte a legjobbnak a zsűri.

Forrás: Városliget Zrt,/Garten Studio Kft.

Egy táj- és kertépítészeti koncepció természetéből fakadóan kevésbé látványos, mint egy ikonikus új épület, például a Néprajzi Múzeum néhány napja széles körű sikert arató terve, pedig a projekt talán legfontosabb eleméről van szó. Arról született döntés, hogy hogyan újul meg az elöregedett, gondozatlan növényzetű liget a nagy vitákat kavaró új épületek körül, hogy milyen sportolási, pihenési lehetőségekkel bővül a lehetőségeihez és méretéhez képest fájóan kihasználatlan park. A parkrehabilitáció előreláthatólag 15 milliárd forintba kerül, 2017-ben kezdődik és 2019-ben fejeződik be.

A győztes elképzelés szerint a jelenleg 60 százalékot kitevő zöldfelület 65 százalékra, a beépítés aránya 5 százalékról 7 százalékra nő – mindez a parkolók és utak alkotta betonfelület kárára valósul meg, amely 35 százalékról 28 százalékra szorul vissza.

Bezöldül a Városligeti-tó. Forrás: Városliget Zrt,/Garten Studio Kft.

Megszűnik az Olof Palme sétány, autóval csak engedéllyel lehet majd behajtani a Városligetbe, és mélygarázs váltja a Felvonulási téri gigaparkolót is, melynek helyét a Néprajzi Múzeum és egy új promenád foglalja el. A Dvořák sétány – Zichy Mihály út tengelyén troli közlekedik majd, és egy ingyenes elektromos midibusz fogja összekötni nyolcast formázó útvonalon a Liget valamennyi látványosságát az Állatkerttől az új múzeumokig. Kialakítanak egy 2 kilométeres, gumiburkolatú futókört, és elhelyeznek több Bubi-állomást is a parkban.

A tájképi rekonstrukció keretében 1000 új fát ültetnek, a nyilvánosságra hozott tervlapokból azonban nem derül ki, hogy a vitát kiváltó tiszafákat-e, csak az, hogy őshonos fajokat. A Garten koncepciójában nemcsak a Városliget szerepel: összefüggő zöld folyosóba foglalnák a sínek felülépítésével létrejövő új Nyugati-ligettel és a Rákosrendezői parkkal.

A Garten tervének fő erénye, hogy a három új épület elhelyezésével együtt is sikeresen nyúl vissza a Városliget eredeti, Nebbien Henrik által 1816-ban papírra vetett állapotához:

Nebbien Henrik terve 1816-ból. Forrás: Városliget Zrt,/Garten Studio Kft.

  • A Városligeti-tó méretének növelésével visszaállítják a Páva-szigetet, ahol állatsimogatóval idézik meg az egykori majorságot. A tó északi részén természetes, növényezettel borított partot és medret alakítanak ki.
  • Köríves fasorok ültetésével és köríves út kialakulásával kihangsúlyozzák a Rondót, amely a Városligeti fasor folytatásaként, az új múzeumokkal és a Nagyréttel együtt a Liget régi-új tengelyét alkotja.
  • A Rondó körül és a Napozóréttől északnyugatra eső területen rekonstruálják a zárt lombkoronájú fás ligeteket.
  • Az új Nemzeti Galéria előtt, a Nagyrét északi részén kisebb vízfelülettel idézik fel az egykori tavat.
  • A Kós Károly sétány északi szakaszától keletre eső területen felidézik az egykori kilátópontot, itt hőlégballon-felszállópont lesz.

Terv az új múzeumépületek nélkül. Forrás: Városliget Zrt,/Garten Studio Kft.

A Garten Studio élt a kiíró által felkínált lehetőséggel, és beadott egy olyan tervlapot is, ami a három új múzeumépület nélkül képzeli el a Városliget megújítását. A Ligetvédőket aggodalmait ez aligha oszlatja el, de azért valamelyest megnyugtató, hogy lényeges elemeiben a szemükben talán vonzóbb alternatív terv sem tér el a megvalósulótól (leszámítva természetesen az új épületeket), ami azt jelzi, hogy az új épületekkel sem teljesen lehetetlen feladat a Városliget történelmét is tiszteletben tartó parkrehabilitáció.

Új játszótér mászóhálókkal. Forrás: Városliget Zrt,/Garten Studio Kft.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.