valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

http://valasz.hu/itthon/ez-a-tornacipos-is-csunyan-rafazhat-ha-megszavazzak-a-lex-heinekent-123020

Lobbisták és műemlékvédők

/ 2011.04.04., hétfő 09:24 /
Lobbisták és műemlékvédők

Ingatlanfejlesztői lobbizást sejt a műemléki védések elleni támadások mögött Tamási Judit. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke szerint nem szabad megépíteni a Belvárosba tervezett léghajóhotelt.

- Nemrég súlyos támadások érték a hivatal műemléki védési gyakorlatát. Mondják, ingatlanfejlesztői lobbizás áll a háttérben.

- Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszterhez beterjesztettünk egy 180 tételből álló tervezetet új műemléki védésekről. Az államigazgatási egyeztetés lezajlott, már csak a miniszteri aláírásra várunk. A közelmúltban arra hivatkozva támadták a védési gyakorlatunkat, hogy a miniszteri rendeletet nem lehet megfellebbezni. Egyes szakértők egy 2006-os - természetvédelmi vonatkozású - alkotmánybírósági határozat kiforgatásával igyekeznek bizonyítani, hogy a mai gyakorlat alkotmánysértő. A rendszerváltás óta még senki nem kérdőjelezte meg a miniszteri rendelettel történő védések jogszerűségét; olyan Rubicon ez, amelyet nem szabad átlépni. A műemléki védelem az értékek megőrzésének sokszor egyetlen módja. Ha kiveszik a hivatal és a minisztérium kezéből, ebek harmincadjára jut a veszélyeztetett építészeti örökség.

- Miért pont most vetődött fel ez a kérdés?

- Azt kell hogy mondjam, kilóg a lóláb. A vita apropója a Veres Pálné utcai volt kollégium sorsa. Az épületet az ingatlanfejlesztő tulajdonos régóta bontani szeretné, és a műemléki védelem keresztezi a szándékát. A ház évek óta védett ideiglenesen, de az előző kormány kulturális minisztere, Hiller István nem volt hajlandó aláírni hivatalunk felterjesztéseit. Sok elintézetlen ügy gyűlt fel emiatt.

- Az ingatlanfejlesztők lobbitevékenysége áll a védési gyakorlat elleni támadás mögött?


- Igen, és a lobbistáknak sajnos az államigazgatásban is vannak támogatói. A Veres Pálné utcai ügyről szóló HVG-cikkben például szerepeltek olyan információk, amelyek csak az államigazgatási egyeztetés során szivároghattak ki. Szerencsére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetése mellettünk áll.

- Ha már a pesti belváros ügyeiről van szó, mit gondol, megépülhet a sok vitát kiváltott Bécsi utcai léghajóhotel?

- Ha a fejlesztő megint bontási engedélyt nyújt be, az örökségvédelem ismét vétózni fog, ahogy tavaly is tette. Az első fokon eljáró örökségvédelmi irodát a KÖH elnöke nem utasíthatja konkrét döntésre. Ellenben határozott szakmai útmutatást kaptak, és nincs okom feltételezni, hogy felülbírálják a hivatal legjobb szakértőinek egyhangú véleményét.

- Miért állnak az építeni igyekvő magántőke útjába?

- Nem állunk a fejlesztések útjába, csupán a közérdeknek próbálunk elsőbbséget biztosítani. Orbán Viktor miniszterelnök egyszer úgy fogalmazott: az állam már elég erős ahhoz, hogy megvédje a közérdeket a parciális érdekekkel szemben. E kétféle érdek ütközése a legtöbb örökségvédelmi konfliktus forrása.

- A közelmúltban lezajlott közigazgatási átszervezés kapcsán sokan úgy vélik, az örökségvédelem elvesztette önállóságát. Nem áll fenn a veszélye, hogy alkalmatlan emberek dönthetnek az épített örökség sorsáról?

- A kormányhivatalok részét képező örökségvédelmi irodák vezetője fölött valóban a kormányhivatal vezetője gyakorolja a munkáltatói jogokat, de kinevezésük és felmentésük esetén a KÖH elnökének egyetértési joga van. Érvényesíteni fogjuk a szakmai szempontokat, és a jelöltekkel a szaktudást igazoló tesztet fogunk íratni.

- Tegyük fel, hogy a területi felügyelő engedélyezi egy védett ház ízléstelen átalakítását. Mit tudnak tenni?

- Ha az ügyfél fellebbez, másodfokon megsemmisítjük a döntést, és új eljárást kezdeményezünk.

- Miért fellebbezne? Ilyen esetekben az építtető elégedett, a "sértett" a védett ház, amely nem tud fellebbezni.

- Módomban áll felügyeleti intézkedés keretében megvizsgálni az eljárást, s ennek eredményeként akár a határozat megsemmisítésére is sor kerülhet. Jelentést is kérhetek az ügyről, és szakmai protokollokkal orientálhatom a szakigazgatási szervet.

- Érdekérvényesítő képességük jóval gyengébbnek tűnik, mint korábban, amikor létezett egy széles jogkörrel felruházott, egységes hivatal.


- Az örökségvédelem érdekérvényesítő képessége nemcsak a hatósági jogkörökön múlik. Szeretném bebizonyítani, hogy nem a fejlődés gátjai vagyunk, hanem olyan értékek fölött őrködünk, amelyek az ingatlan tulajdonosát is gazdagítják. Ez más szemléletet követel, mint a korlátozó-szabályozó hatósági munka. Az örökségvédelmet külföldön a gazdasági fejlődés egyik mozgatórugójának tekintik, amibe érdemes pénzt fektetni, mert bőségesen megtérül.Védésre javasolt épületek a 180 tételes listából

Kelenföldi pályaudvar
Józsefvárosi pályaudvar
Budai Vigadó
Anker-ház
Szent János Kórház
Szerencsi Cukorgyár
Wekerle-telepA Bécsi utcai léghajóhotel - Csipak Péter Bécsi utcai ingatlanfejlesztése Budapesten, az óriási zeppelinre, illetve lebegő szivarra emlékeztető hotellel megfejelt, öt házhelyet elfoglaló komplexum építése megakadni látszik. Noha a beruházó elvi építési engedélyt szerzett az V. kerületi önkormányzattól, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megvétózta a telkeken álló házak, köztük egy szecessziós üzletház lebontását.

A Veres Pálné utcai ingatlanügy - A budapesti Veres Pálné utca 36-38. számú épület korábban a közgazdaságtudományi egyetem szakkollégiuma volt, később magánkézbe került. A vörös téglás ház közös, osztatlan telken áll a szomszédos gimnáziummal. A Fejér György utca felé tekintélyes hátsó kert tartozik hozzá, amit a diákok is használhattak. Ritócz András, a Budapest City Center ingatlanfejlesztő cég képviselője a HVG-nek azt állította, hogy méltánytalan eljárás áldozata lett, amiért az általa megvett épületet ideiglenesen védetté nyilvánították, és károkozásnak tartja, hogy projektje emiatt drágább lehet több százmillió forinttal. Ezzel szemben a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal fontosnak tartja, hogy megmaradjon a XIX. századi, karakteres homlokzatú iskolaépület. A volt kollégium bontásával megbomlana a Belváros egyik legszebb, egységes hangulatú utcájának látványa.KETTÉVÁGOTT ÖRÖKSÉGVÉDELEM

Az örökségvédelem a januártól életbe lépő közigazgatási reform vesztesei közé tartozik. Az elsőfokú hatósági ügyeket mostantól a megyei kormányhivatalokhoz tartozó, de elvileg önálló szakigazgatási irodák intézik.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal megmaradt mint szakmai irányító szerv, tudományos háttérintézet és másodfokú hatóság, de a hivatal elnöke nem utasíthatja a szakigazgatási szerv munkatársait, és nem gyakorol fölöttük munkáltatói jogokat. A műemléki tervtanács véleményét egyes tételesen felsorolt esetekben figyelembe kell venni az elsőfokú döntések során. Ha a hivatalnok ettől eltér, indokolnia kell az okát.

Az átszervezés kritikusai szerint a kormányhivatalokba beolvasztott területi irodák alkalmazottai még kevésbé tudnak majd ellenállni a helyi politikai és gazdasági erőcsoportok nyomásának. Az ún. területi felügyelők a műemlékvédelem kulcsszereplői, mivel minden építési engedélyezési ügyben ők hozhatnak döntést. A felügyelőkre súlyos nyomás nehezedik, hogy az építtetőknek kedvező döntéseket hozzanak.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.