valasz.hu/itthon/tescoba-igyekvok-figyelem-hosszabb-sorallasra-felkeszulni-124013

http://valasz.hu/itthon/tescoba-igyekvok-figyelem-hosszabb-sorallasra-felkeszulni-124013

LUXUSFALU

/ 2006.11.02., csütörtök 17:56 /

Ilyen még nem volt: egy lakópark szeretne Piliscsabától elszakadva önálló településsé válni. Az anyatelepülés legértékesebb földjeinek elvesztésével fizetheti meg a felelőtlen parcellázások árát."Kerítés, ami összeköt" - ezzel a talányos kifejezéssel válaszol Kasza Péter, Piliscsaba újonnan megválasztott, de a falut 1990 és 1999 között már irányító polgármestere, amikor a Magdolnavölgyet Piliscsabától elválasztó drótkerítésről faggatjuk. Kasza valóban nincs könnyű helyzetben, hiszen polgármesteri székét jelentős részben a kerítésükhöz ragaszkodó magdolnavölgyiek szavazatainak köszönheti.

TILOS A BEMENET

A drótkerítés persze jelképes ügy - egyértelműen jelzi mindenkinek, hogy Magdolnavölgy zárt világ, ahová idegennek tilos a bemenet. A kapuban a biztonsági őr megállítja az ismeretlen kocsit, és udvariasan megkérdezi, kihez jöttünk. A kerítés mögött a 10-es út és a Budapest-Esztergom vasút közötti domboldalon cifra villák sorakoznak. Mediterrán, alpesi, kaliforniai stílusú házak, drága kocsik, rendben tartott kertek. "Itt senkinek nem kell bezárnia a kocsiját, a gyerekek nyugodtan játszhatnak és biciklizhetnek az utcán, az építőanyagokat nem lopják el a telekről. Azért jöttünk ki Budapestről, hogy jó levegőben, tiszta, biztonságos környezetben éljünk, ezért van szükség a kerítésre és a portára" - magyarázza Tóth János, az önálló faluvá alakulást szorgalmazó Magdolnavölgyért Egyesület elnöke.

Az alig pár éve létrejött lakópark - eredetileg a Tallér Károly vezette Pilis- Invest vállalkozása - lakói a szeptember 24-én megrendezett, érvényes helyi népszavazáson Magdolnavölgy önálló településsé válása mellett döntöttek. A parkban körülbelül ötszázan laknak, 241-en szavaztak, közülük 194-en igennel. A településrész leválásának menetrendje szerint a döntést felküldik az önkormányzati miniszternek, majd a köztársasági elnöknek. Ha mindketten jóváhagyják a határozatot, Magdolnavölgy 2010-ben - a magyarországi lakóparkok közt elsőként - megválaszthatja képviselő-testületét és polgármesterét, ám a jelenlegi önkormányzati ciklusban még Piliscsaba része marad.

Magdolnavölgy nem csak fizikailag válik el Piliscsabától. Az anyatelepülés eddigi önkormányzata a lakók szerint mindent megtett azért, hogy a budapestiek ne érezzék jól magukat új lakóhelyükön. "Télen nem takarították el a havat az utcákról, arra hivatkozva, hogy a lakópark területén minden út magánút. Az önkormányzat térítésmentesen átvehette volna az utakat attól a közhasznú társaságtól, amelynek a tulajdonában vannak, de erre nem volt hajlandó. Az óvodaépítési kezdeményezésünket ellehetetlenítették azzal, hogy változtatási tilalmat rendeltek el a kijelölt intézményi területeken, a magdolnavölgyi gyerekeket viszont helyhiányra hivatkozva nem fogadták be a helyi óvodákba. Még egy zebrát sem csináltak a 10-es út túloldalán lévő buszmegállóhoz" - sorolja a sérelmeket Tóth János, aki szerint végső elkeseredésükben nyúltak a népszavazás eszközéhez.

SVÁJC A PILISBEN

Szerinte egyébként a falu életképes, hiszen a parcellázások végére legalább 1500 lakója lesz, a közintézményeket pedig pályázati úton ki lehet építeni. "Magdolnavölgyben nincsenek hátrányos helyzetű emberek, még nyugdíjasok se nagyon, csak jól kereső, általában fiatal, gyerekes családok. Az ország egyik leggazdagabb települése lehetünk, afféle mini-Svájc" - teszi hozzá.

Deli Árpád, Piliscsaba leköszönő alpolgármestere szerint másról van szó. "Magdolnavölgy leválása ügyes kísérlet Piliscsaba még meglévő értékes, beépítetlen külterületi részeinek megkaparintására, belterületbe vonására és "fejlesztésére". 210 hektár külterületről van szó, egyrészt a 10-es út menti Hosszúrétről, másrészt a lakópark fölötti részben erdős, részben mezőgazdasági művelés alatt álló Sumlinról. A Hosszúrét a község kijelölt iparterülete, ahová befektetőket várunk; ez a falu egyetlen olyan területe, ahonnan az önkormányzat iparűzési adóhoz juthat. Sumlint pedig valószínűleg fel akarják parcellázni egy újabb lakópark kedvéért a Magdolnavölgyért Egyesület mögött álló befektetők" - osztja meg gyanúját a volt alpolgármester.

A Piliscsabát eddig irányító Piliscsabáért Egyesület ezért az önkormányzati választással egy időben helyi népszavazást kezdeményezett, hogy Magdolnavölgy ne vihesse magával a lakosságarányosan egyébként neki járó külterületeket. A piliscsabaiak többsége igent mondott a külterületek megtartására, így az új polgármesternek, Kasza Péternek most ezt az álláspontot kellene képviselnie. Csakhogy Kasza választási szövetségben áll a Magdolnavölgyért Egyesülettel. "Elkötelezett híve vagyok a település egyben tartásának. Nem szabad elfelejteni, hogy 2010-ig Magdolnavölgy is biztosan Piliscsabához tartozik, tehát az ottaniak polgármestere is vagyok" - ad kitérő választ érdeklődésünkre a politikus.

Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő, aki Kasza ellenfeleként indult a választásokon, egyértelműbben fogalmaz: "Elképesztő, hogy mi folyt itt a választásokon. Kaszát részben a magdolnavölgyiek juttatták vissza a polgármesteri székbe. Súlyos visszaélések történtek, a szórólapjainkat például Tóth Jánosék be sem engedték a lakóparkba. A piliscsabai cigánysoron viszont nagy ökörsütés és szavazatvásárlás folyt Kasza érdekében." Az alig néhány szavazattal vesztő Gorka megpróbálta megsemmisíttetni a választási eredményt, de nem járt sikerrel.

FELFÜGGESZTETT BÖRTÖN

Kasza Pétert Deli Árpád is a nagybefektetők kiszolgálójának tartja: "Az általa kötött előnytelen szerződések miatt került magántulajdonba Magdolnavölgy közmű- és úthálózata. A mögöttünk hagyott önkormányzati ciklus jórészt azzal ment el, hogy megpróbáltuk rendbe rakni a korábbról itthagyott szemétdombot. Perek sokaságát indítottuk a falu érdekeinek érvényesítéséért."

Deli szerint Kasza idején példátlan mértékben árusították ki a község külterületeit magánbefektetőknek. "Összesen 319 hektárt vontak belterületbe, és öt lakóparkot építettek. A közérdekű kötelezettségvállalásból Kasza Péter polgármestersége idején alig 130 millió forint folyt be a lakóparkos cégektől. Valószínűleg milliárdos nagyságú bevételtől esett el az önkormányzat. Piliscsaba mezőgazdasági területeit felélték, 2002-re a falu körüli dombokat beépítettek. A környezetpusztítás Piliscsaba jövőjét ásta alá" - sorolja Deli Árpád.

Kasza Péterrel kapcsolatban ellenfelei erkölcsi kifogásokat is megfogalmaznak, mivel a polgármestert 2005 májusában csalás miatt jogerősen tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ügy tárgya a Kasza polgármestersége idején a községháza építésére létrehozott Közcél Kht. 28 millió forintos áfacsalása volt. 1999-ben Kaszának épp emiatt kellett fegyelmi vizsgálattal a feje fölött távoznia a falu éléről.

"Az ügy a falu érdekében történt, az ítélet indoklása is kimondja, hogy nem személyes nyereségvágyból, hanem a köz érdekében igényeltük vissza az adót. Másként nem lehetett volna felépíteni az új községházát" - válaszolja faggatózásunkra Kasza Péter. A polgármester bűnügye ugyanakkor nem az egyetlen a botrányok közül. Elképesztő hírek keringenek az önkormányzati hivatalnokot pisztollyal fenyegető építési vállalkozóról, a politikai ellenfelek megrongált kocsijairól, a Piliscsabáért Egyesület kitördelt facsemetéiről, verekedésekről, lejárt hivatali pecséttel elkövetett visszaélésekről.

A falu képviselő-testülete nagyjából fele-fele arányban megoszlik a Kasza Péter által vezetett fejlesztéspártiak és a helyi ellenzék között. "Piliscsaba beteg lelkű falu. Hiába a szép környezet, a jó adottságok, a község egyre mélyebbre süllyed a belviszályokba. Talán az a probléma, hogy túl sok itt az értelmiségi, mindenki azt hiszi, tudja, mit kellene tenni, de nem állnak szóba egymással. Gyűlölködő frakciók viaskodnak, és a háttérben nagyon sok pénz mozog" - mondja Gorka Sebestyén búcsúzóul.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.