valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

M4-es kartellgyanú: nincs GVH-s eljárás

/ 2015.04.10., péntek 08:07 /
M4-es kartellgyanú: nincs GVH-s eljárás

A válasz.hu megkérdezte a Gazdasági Versenyhivatalt, hogy az épülő M4-es autópálya ügyében kapott-e kartellgyanú miatt jelzést az uniótól, esetleg az Európai Bizottság Verseny Főigazgatóságtól.

„A Gazdasági Versenyhivatal a kartell ügyek vizsgálatát érintően nincs abban a helyzetben, hogy bármilyen tájékoztatást adjon az eljárás, valamint az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok, rajtaütések előkészítéséről” – ezt válaszolta a GVH arra a kérdésünkre, hogy az M4-es Abony-Fegyvernek sztrádaszakasz építése ügyében az unió által megfogalmazott kartellgyanú miatt vajon indított-e már vizsgálatot a versenyhivatal. A GVH kissé bonyolult válaszából azonban kiderül: jelenleg nincs ilyen versenyhivatali vizsgálat folyamatban, mivel „a vizsgálat megindításáról” addig nem is adhat tájékoztatást, „mielőtt az ténylegesen meg nem történne”. Ha a GVH nem így tenne, „az a titkos megállapodások szerinti jogsértő magatartások feltárását és a rajtaütések eredményességét veszélyeztetné” – szól a folytatás.

A versenytörvény rendelkezései alapján a GVH egyébként három feltétel együttes fennállása esetén indít versenyfelügyeleti eljárást. Akkor, ha valószínűsíthető a versenytörvény szerinti jogsértés; ha az eljárás lefolytatása a GVH hatáskörébe tartozik; s ha a közérdek védelme az eljárás lefolytatását szükségessé teszi. A válasz.hu szerint viszont az M4-es esetében mindhárom feltétel fennáll.

Ha hinni lehet Csepreghy Nándornak, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkárának, maga az Európai Bizottság tartja valószínűsíthetőnek a versenytörvény szerinti jogsértést, a Bizottság szerint ugyanis a kivitelező cégek kartell-megállapodást kötöttek, ami ellentétes az uniós versenyjoggal. Mivel az M4-es autópálya közpénzből megvalósuló projekt, adófizetői forintokból épül, s mivel a kartellügyek kivizsgálása a GVH feladata, ezért így a másik két kitétel is fennáll. „A kartell eljárások azonban csaknem mindig bírói engedélyhez kötött helyszíni kutatással indulnak” – emlékeztet a GVH, megjegyezve: „a rejtőzködő kartellek felderítéséhez a Gazdasági Versenyhivatal minden lehetséges és törvényes információforrást igénybe vesz, ezen esetben az információt adó személye semmilyen formában nem befolyásolja a GVH várható lépéseit”.

A kormány egyértelműen szeretné látni, hogy megáll-e az Európai Bizottság által megfogalmazott gyanú – jelentette ki a minap Csepreghy Nándor. Lázár János, mint az európai uniós források felhasználásáért felelős miniszter pedig még március 26-án utasította a Miniszterelnökség belső ellenőrzési főosztályát, hogy egy hónapon belül vizsgálja ki: a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő (NIF) Zrt. miként folytatta le a közbeszerzési eljárást az M4-es ügyében. Megvizsgálják a teljes folyamatot, a pályázati kiírást, a győztes és a vesztes ajánlatokat, a becsült és a tényleges kivitelezési árak közötti különbséget is.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.