Jön az Országgyűlési Őrség

/ 2012.03.15., csütörtök 08:09 /

Országgyűlési Őrség létrehozásáról rendelkezik a Háznak szerda este benyújtott, a parlamentről szóló új törvényjavaslat. A házelnök irányítása alatt álló fegyveres szerv kivezethetné az ülésteremből azt a képviselőt, akit kizárt az ülésről az Országgyűlés, vagy akinek felfüggesztették képviselői jogai gyakorlását.

A fideszes Lázár János és frakciótársa, Gulyás Gergely jegyezte előterjesztés szerint a 2013. január 1-jén létrejövő Országgyűlési Őrségnek – amely önálló központi költségvetési szervként működne – feladata lenne egyebek mellett a házelnök személyi védelme, az Országház és az Országgyűlési Irodaház biztosítása, tűzbiztonsági és protokolláris feladatok ellátása.

Az Országgyűlési Őrséget a parancsnok vezeti majd a tervek szerint. Az őrök a rendőrségi törvényben meghatározottak szerint fokozott ellenőrzést hajthatnának végre, ruházatot, csomagot és járművet vizsgálhatnának át, felvilágosítást kérhetnének, magánlakásban és közterületnek nem minősülő egyéb helyeken is intézkedhetnének, kép-, illetve hangfelvételt készíthetnének, helyszínt biztosíthatnának.

Kényszerítő eszközként bilincset, vegyi eszközt, elektromos sokkoló eszközt, rendőrbotot, lőfegyvert ugyancsak a rendőrségről szóló törvényben meghatározottak szerint használhatnának majd. A tárgyalási rend fenntartásával kapcsolatos feladatok ellátása során kényszerítő eszközként azonban kizárólag testi kényszert alkalmazhatnának. Az őrségnek nyomozóhatósági jogköre nem lenne.

A javaslat szerint az országgyűlési őr a házelnöknek vagy akadályoztatása esetén az ülést levezető alelnöknek a hozzájárulása nélkül az Országház üléstermébe, az ülésteremhez tartozó páholyba és karzatra, valamint a termet körülvevő folyosóra nem léphetne be, nem intézkedhetne. Ugyanez igaz a parlamenti és irodaházi bizottsági üléstermekre, ahová az őr belépéshez a testület elnökének vagy akadályoztatása esetén a levezető alelnöknek a hozzájárulása lenne szükséges. E hozzájárulások nélkül csak segélyhívás esetén vagy öngyilkosság megakadályozása céljából, bűncselekmény elkövetésének megakadályozása, megszakítása vagy a bűncselekmény elkövetőjének, gyanúsítottjának elfogása érdekében, valamint közveszély, továbbá az életet vagy a testi épséget fenyegető közvetlen veszély elhárítása, illetve az ilyen veszélyben lévők kimentése érdekében intézkedhetne. Emellett eljárhatna akkor is, ha rendkívüli vagy tisztázatlan okból bekövetkezett halálesettel kapcsolatos az intézkedés, vagy olyan ember elfogása érdekében, aki a szabálysértést felszólítás ellenére is folytatja.

A házelnök rendészeti jogkörének része lenne, hogy az Országgyűlési Őrséggel kivezettetheti az ülésteremből az Országgyűlés által az ülésről kizárt vagy a képviselői jogainak gyakorlásából felfüggesztett képviselőt, ha az a házelnök felszólítása ellenére sem hagyja el a termet. Az ülésről kizárt vagy a képviselői jogainak gyakorlásából felfüggesztett politikus a kizárás vagy a felfüggesztés idején nem léphetne be az ülésterembe, aminek végrehajtásáról ugyancsak az Országgyűlési Őrség feladata lenne gondoskodni.

Az őrség intézkedése vagy annak elmulasztása miatt a parancsnokhoz lehetne panasszal fordulni.
Az őrök egyenruhájának és szolgálati igazolványának lényegesen el kellene térnie más fegyveres szervek egyenruhájától és igazolványától.

Az új országgyűlési törvényről rendezett szerdai kormánypárti háttérbeszélgetésen azt közölték, hogy az Országgyűlési Őrség tagjai ugyanazok lesznek, akik jelenleg e feladatot a Köztársasági Őrezred keretein belül ellátják.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.