Magányos fiatalság

/ 2013.09.18., szerda 19:00 /
Magányos fiatalság

Nem kell már sok idő, és idejétmúlttá válik a jól ismert szülői szófordulat: ha én ilyen lettem volna... A mai fiatalok ugyanis nem lázadnak, nem hagyják el a szülői házat, és minden korábbinál befelé fordulóbbak lettek. Szerdán közölték a „Magyar Ifjúság 2012" kutatás eredményeit.

„Csendes generáció" - így jellemezte a mai 15-29 éveseket Székely Levente, a kutatást szervező Kutatópont egyik vezetője. A névadó, II. világháború után született generáció - melyet elsőként neveztek csendesnek - bízott a társadalmi intézményekben. A mai fiatalokra ez nem igaz, ám a status quo-t ők is elfogadják, ahogyan a politikai és társadalmi berendezkedést és szüleik életvitelét is, nem mobilak, nem szerveződnek, nem aktívak, szabadidejükben is főként otthon ülnek, nem szólnak bele a társadalmi folyamatokba és nem is hiszik, hogy lenne beleszólási lehetőségük.

Elveszett egy generáció? - tette fel a kérdést a Heti Válasz Online. Székely Levente kutatási igazgató szerint erről nincs szó, bár a helyzet némiképp ellentmondásos. Miközben a világgazdasági válság negatív következményeit, az egyre nagyobb fokú bizonytalanságot átokként élik meg a fiatalok, nem gondolkoznak az előrelépésen, továbbtanuláson vagy éppen vállalkozás indításán, inkább befelé fordulnak. Mindössze 40 százalékuk gondolja azt, hogy a demokrácia a legjobb társadalmi berendezkedési forma, többségük számára ennek a kérdésnek nincs jelentősége. Bár sosem éltek a Kádár-rendszerben, nosztalgiával gondolnak a rendszerváltás előtti időszakra.

 

Politikai generációvá bizonyosan nem szerveződnek, nem alkotnak erős ideológiai közösséget, középre húznak, semleges álláspontot próbálnak képviselni. Ennek ellenére van olyan terület, az infokommunikáció, ahol vezető szerepet töltenek be, olyan tradicionális értékek, mint a nemzet- és hazaszeretet az ő korosztályukban ismét értékké vált, és a fogyasztói társadalomnak is oszlopos tagjai - fejtette ki Székely Levente.

Más kérdés, hogy jó dolog-e a fogyasztói társadalom építőkövének lenni?! Székely András, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint nem feltétlenül. Előadásában ugyanis úgy fogalmazott: minél elégedettebb valaki, annál kisebb az esélye arra, hogy rászokik a cigarettára, alkoholra és / vagy a drogokra. Ám a jelen kor fogyasztói szemlélete azt tükrözi, hogy sosem vagy elég jó, mennyi mindent nem értél még el, ami sokakban folyamatos elégedetlenséget válthat ki.

Bár a négy évvel ezelőtti felméréshez képest némi javulás mutatkozott a káros magatartásformák statisztikáiban, a helyzet most sem fényes. Már a 15-19 évesek ötöde napi szinten dohányzik, 1 százalékuk minden nap fogyaszt alkoholt és 7 százalékuk használt már valamilyen kábítószert, leginkább marihuánát vagy hasist. Öngyilkosság terén Magyarország hosszú ideje benne van az első tízben, de a fiatal korosztálynál - leszámítva a baleseteket - ez számít a második leggyakoribb haláloknak.

A szaknyelven második demográfiai átmenetnek nevezett korban az embereknek - főként a fiataloknak - az individuális értékek váltak a legfontosabbakká, miközben az életúttervezés szakaszai (iskola - munka - házasságkötés - gyerekvállalás) felborultak. A házasságkötések száma és a gyermekvállalási kedv régóta lejtmenetben van, ám a fiataloknak már a 18 százaléka bizonytalan abban, hogy valaha szeretnének megházasodni, és 10 százalék körüli azok aránya, akik sosem akarnak gyereket. Az szándékos gyermektelenség és a vállalt egyedüllét még sosem jelent meg ilyen markánsan a közvélekedésben, mint manapság.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.