Magát is lábon lövi a kormány a Soros civiljei elleni törvénnyel

/ 2017.04.20., csütörtök 15:30 /

Ahol szinte minden második civilszervezet külföldi „ügynök” – így például a kormánynak kedves alapítvány is –, ott a jelző elveszíti értelmét.

Méltó és igazságos, illő és üdvös tudatni a nyilvánossággal, hogy melyik civil- vagy jogvédő szervezet honnan kapja a támogatását. Olyannyira, hogy a legtöbb érintett már eddig is közzétette éves beszámolóját, illetve bevételi forrásainak kimutatását. (Elég, ha csak az átláthatóságot nevében is viselő Transparency Internationalre utalunk – lásd a honlapjukat.)

Ugyanilyen legitim, sőt kívánatos „őrizni az őrzőket”, vagyis kimutatni, hogy a köz pénzeinek és érdekeinek védelmére felesküdött nem kormányzati szervezetek, azaz ngo-k képviselnek-e nem mindenki számára nyilvánvaló érdekeket. Ami azt illeti, a Heti Válasz évek óta ezt teszi, például a Soros Györgyhöz köthető egyesületek, alapítványok „monitoringozásával”, és ezzel a szokásával a jövőben sem tervez szakítani.

A részben vagy egészben külföldi pénzekből működő civilszervezetek megbélyegzését szolgáló mostani törvénytervezetért mégsem tudunk lelkesedni. Soroljuk az okokat:

Míg a jogszabály előképének tekinthető izraeli szabályozás szerint az az alapítvány, egyesület számít külföldről támogatott szervezetnek, amely működési költségeinek több mint felét idegen országból kapja, nálunk már 7,2 millió forint is elég ehhez. Pedig mondjuk egy százmilliós nagyságrendű bevétellel tevékenykedő nonprofit szervezet költségvetésének ez a töredéke. Így a helyes megjelölés legfeljebb a „külföldről is támogatott szervezet” lenne; ennek ellenére minden ilyen civilre rásütni a „külföldi ügynök” bélyeget minimum aránytévesztés.

– A javaslat szerint akkor kell bejelentkezni a külföldi támogatásból működő szervezetek közé, ha az évente így kapott pénz eléri a pénzmosásról és a terrorizmus finanszírozásáról szóló törvényben meghatározott összeg kétszeresét. Ez eleve rosszhiszemű megfogalmazás, ráadásul azt sugallja: pénzt mosni és terrorizmust finanszírozni feleakkora bűn, mint egy civilszervezetnek külföldről pénzt elfogadni.

– Nem számít a jogszabály hatálya alá az az egyesület és alapítvány, amely nem minősül civilszervezetnek, valamint a sportegyesület és a vallási szervezet, a támogatás összegébe pedig nem kell beszámítani mindazt a forrást, amelyet a szervezet az EU-tól származó forrásként költségvetési szerven keresztül kap. Ezzel az a gond, hogy a Soros-féle társulatokon kívül még egy sor, külföldi támogatást is élvező virtigli civilszervezet is bele fog esni az „ügynök” kategóriába, már csak azért is, mert az Európai Unió nemcsak a magyar központi pénzelosztókon keresztül, hanem közvetlen pályázatokon is támogatja a civileket.

– Emellett a jogszabály könnyűszerrel kikerülhető: elég, ha valaki nem civilszervezetként, hanem – miként teszi az egyik emblematikus Soros-fiókvállalat, a Majtényi László fémjelezte Eötvös Károly Intézet – nonprofit (közhasznú) kft.-ként működik.

– Ha a törvényt elfogadják, „külföldi ügynöknek” fog minősülni számos, a 7,2 milliós küszöböt átlépő, a kormánynak kedves szervezet is. A legékesebb példa erre a Vizi E. Szilveszter vezette Magyarország Barátai Alapítvány; honlapja szerint ugyanis a hazánk támogatására hajlandó erőket becsatornázni hivatott szervezet működése „teljes egészében hazai és nemzetközi vállalati- és magánadományokon alapszik”.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egyébként tegnap tett egy továbbgondolásra érdemes javaslatot. Szerinte a törvény hatályát ki kellene terjeszteni a „gazdasági szereplő által finanszírozott”, „a kormányzat által támogatott”, illetve a „politikai párt által támogatott szervezetekre” is, hiszen sok esetben ezek az erők is rejtve maradnak. A magunk részéről ezt annyival toldanánk meg, hogy kellene valami jó kis törvény azokra a parlamenti képviselőkre, politikusokra és pártbéli háttéremberekre is, akik gazdasági csoportokkal összenőve, cégek kvázi lobbistáiként működve, vállalati felügyelőbizottságokban ülve szavaznak meg – választóik előtt rejtett módon – az üzletfeleik számára előnyös jogszabályokat.

Rosta

Stumpf András

Találkozunk 2016-ban!

Meglepő eredmény: valójában ennyit dolgoznak a tanárok

Aprólékos kutatómunkát végzett a Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium fizikatanára, hogy kiderítse, hány munkaórát is dolgozik: Rakovszky Andorás egy éven át vezette pontosan, mennyi időt tölt munkával. A Heti Válasznak küldött írását most változtatás nélkül közöljük.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.