Magát is lábon lövi a kormány a Soros civiljei elleni törvénnyel

/ 2017.04.20., csütörtök 15:30 /

Ahol szinte minden második civilszervezet külföldi „ügynök” – így például a kormánynak kedves alapítvány is –, ott a jelző elveszíti értelmét.

Méltó és igazságos, illő és üdvös tudatni a nyilvánossággal, hogy melyik civil- vagy jogvédő szervezet honnan kapja a támogatását. Olyannyira, hogy a legtöbb érintett már eddig is közzétette éves beszámolóját, illetve bevételi forrásainak kimutatását. (Elég, ha csak az átláthatóságot nevében is viselő Transparency Internationalre utalunk – lásd a honlapjukat.)

Ugyanilyen legitim, sőt kívánatos „őrizni az őrzőket”, vagyis kimutatni, hogy a köz pénzeinek és érdekeinek védelmére felesküdött nem kormányzati szervezetek, azaz ngo-k képviselnek-e nem mindenki számára nyilvánvaló érdekeket. Ami azt illeti, a Heti Válasz évek óta ezt teszi, például a Soros Györgyhöz köthető egyesületek, alapítványok „monitoringozásával”, és ezzel a szokásával a jövőben sem tervez szakítani.

A részben vagy egészben külföldi pénzekből működő civilszervezetek megbélyegzését szolgáló mostani törvénytervezetért mégsem tudunk lelkesedni. Soroljuk az okokat:

Míg a jogszabály előképének tekinthető izraeli szabályozás szerint az az alapítvány, egyesület számít külföldről támogatott szervezetnek, amely működési költségeinek több mint felét idegen országból kapja, nálunk már 7,2 millió forint is elég ehhez. Pedig mondjuk egy százmilliós nagyságrendű bevétellel tevékenykedő nonprofit szervezet költségvetésének ez a töredéke. Így a helyes megjelölés legfeljebb a „külföldről is támogatott szervezet” lenne; ennek ellenére minden ilyen civilre rásütni a „külföldi ügynök” bélyeget minimum aránytévesztés.

– A javaslat szerint akkor kell bejelentkezni a külföldi támogatásból működő szervezetek közé, ha az évente így kapott pénz eléri a pénzmosásról és a terrorizmus finanszírozásáról szóló törvényben meghatározott összeg kétszeresét. Ez eleve rosszhiszemű megfogalmazás, ráadásul azt sugallja: pénzt mosni és terrorizmust finanszírozni feleakkora bűn, mint egy civilszervezetnek külföldről pénzt elfogadni.

– Nem számít a jogszabály hatálya alá az az egyesület és alapítvány, amely nem minősül civilszervezetnek, valamint a sportegyesület és a vallási szervezet, a támogatás összegébe pedig nem kell beszámítani mindazt a forrást, amelyet a szervezet az EU-tól származó forrásként költségvetési szerven keresztül kap. Ezzel az a gond, hogy a Soros-féle társulatokon kívül még egy sor, külföldi támogatást is élvező virtigli civilszervezet is bele fog esni az „ügynök” kategóriába, már csak azért is, mert az Európai Unió nemcsak a magyar központi pénzelosztókon keresztül, hanem közvetlen pályázatokon is támogatja a civileket.

– Emellett a jogszabály könnyűszerrel kikerülhető: elég, ha valaki nem civilszervezetként, hanem – miként teszi az egyik emblematikus Soros-fiókvállalat, a Majtényi László fémjelezte Eötvös Károly Intézet – nonprofit (közhasznú) kft.-ként működik.

– Ha a törvényt elfogadják, „külföldi ügynöknek” fog minősülni számos, a 7,2 milliós küszöböt átlépő, a kormánynak kedves szervezet is. A legékesebb példa erre a Vizi E. Szilveszter vezette Magyarország Barátai Alapítvány; honlapja szerint ugyanis a hazánk támogatására hajlandó erőket becsatornázni hivatott szervezet működése „teljes egészében hazai és nemzetközi vállalati- és magánadományokon alapszik”.

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos egyébként tegnap tett egy továbbgondolásra érdemes javaslatot. Szerinte a törvény hatályát ki kellene terjeszteni a „gazdasági szereplő által finanszírozott”, „a kormányzat által támogatott”, illetve a „politikai párt által támogatott szervezetekre” is, hiszen sok esetben ezek az erők is rejtve maradnak. A magunk részéről ezt annyival toldanánk meg, hogy kellene valami jó kis törvény azokra a parlamenti képviselőkre, politikusokra és pártbéli háttéremberekre is, akik gazdasági csoportokkal összenőve, cégek kvázi lobbistáiként működve, vállalati felügyelőbizottságokban ülve szavaznak meg – választóik előtt rejtett módon – az üzletfeleik számára előnyös jogszabályokat.

Rosta

Sümegi Noémi

Találkozunk 2016-ban!

Milo országa

Egészen elképesztő jelenség, hogy mifelénk a hangadók jelentős hányada éppen az ellenkezőjét hirdeti annak, ahogyan él. Kormánypártiak és ellenzékiek egyaránt.

Július elsejéig oda kell érnie Balatonfüredre!

Tüdőbeteg, alkoholista alkotók és orvosuk közötti kötelékek formálták Levendel László képzőművészeti gyűjteményét. A tüdőgyógyász által irányított Korányi Intézet egyszerre volt menedék és lehetőség a traumákat túlélt művészeknek. A kollekcióból július 1-jéig Balatonfüreden látható tárlat azonban jóval több puszta képzőművészeti bemutatónál. Részletek a friss Heti Válaszban.

A mobilitás jövője, a jövő mobilitása

A június 7-én megrendezésre kerülő Infoparlament idén a mobilitás egyre bővülő témakörét járja körbe, hiszen mozgásban a világ, a mobilitás pedig a korábbiaknál jóval több értelmezéssel bír.

„Hillary is utálta, ahogy róla tudósítottunk”

A nagymarosi vízlépcső elleni tiltakozás emblematikus alakjának fia a The New York Times újságírója. Interjú Adam Liptakkal a szólásszabadság kihívásairól, a liberális sajtó elfogultságairól és a politikai korrektség fonákságairól – a friss Heti Válaszban.

Fordulat: összeköltözött Vuk, Süsü, Ursula és Frakk

Újra forog az óriáshordó és a műemlék körhinta a nyolc hektárral bővült pesti állatkertben, ahol a pünkösdi hétvégén a legkisebbek birtokba vehették a Holnemvolt Várat. Jön a sünispotály, ősszel nyit a Cápasuli, épül a Pannon Park. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Tényleg a homokhiány miatt drágulnak a magyar építkezések?

Mind gyakoribb a nyersanyaghiány a magyar építőiparban, de ez semmi Ázsiához képest. A gigaépítkezésekhez rengeteg homok kell, de hiába van belőle sok a sivatagban, az nem alkalmas rá. Homokmaffiák és lehetséges megoldások a csütörtöki Heti Válaszban.

Rangon alul házasodnak: így foglalta el a palotákat a középosztály

A 21. századra megmaradt európai monarchiák hercegei és hercegnői már szinte mind közemberekkel házasodnak. Henry herceg és Meghan Markle esküvőjét beárnyékolták a menyasszony családjának botrányai, de az új modell Spanyolországtól Dániáig alapvetően jól működik. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.