valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

http://valasz.hu/itthon/ujabb-kiallas-a-heti-valaszert-szorenyi-jankovics-lackfi-tatrai-128932

Magyar Bálinttól merített a göteborgi Magyarország-gyalázó aktivista

/ 2015.09.29., kedd 16:00 /
Magyar Bálinttól merített a göteborgi Magyarország-gyalázó aktivista

Hogy mennyire méltatlanul bántak az állítólag „díszvendég” Magyarországgal a göteborgi könyvvásáron, azt többen megírták már, például Prőhle Gergely, az EMMI helyettes államtitkára, valamint egy remek tudósításban lapunk volt munkatársa, Stumpf András, aki egy pódiumbeszélgetés részvevőjeként utazott ki Svédországba.

A megnyitón Masha Gessen orosz-amerikai írónő és aktivista gyakorlatilag felmondott egy Bartus László-publicisztikát arról, hogy Magyarországon elnyomás és diktatúra van, „az etnikai és szexuális kisebbségek tagjai, valamint az értelmiségiek állandó ostromállapotban élik mindennapjaikat”, és azon tűnődnek, el kell-e hagyniuk az országot. „Az általam ismert magyarok azt kérdezgetik egymástól: ez már 1938?”, számolt be az élményeiről. „A tény, hogy a magyar irodalom még virágzik, valóságos csoda”, tette hozzá, de ez a csoda, sajnos, rövidéletű lehet, mivel a mai magyarországi állapotok a gondolkodó és kreatív emberek számára fojtogatók.

Az angol nyelvű szöveget Masha néhány napja feltette a saját Facebook-profiljára, mert hírét vette, hogy Magyarországon a beszédről „fantáziadús” módon tudósítottak. Végigolvasva azonban nyomát sem látni torzításoknak: ez a beszéd pont olyan volt, mint ahogy beszámoltak róla.

Kitalálható, hogy milyen magyarországi ismerősök súghatnak Mashának. Az elmúlt huszonöt évben, amikor éppen nem az MSZP-SZDSZ volt hatalmon, mindig voltak emberek, akik az érdeklődő nyugati riportereknek, befolyásos barátoknak elmagyarázták, hogy rettenetes náculás van, és ők mindig összecsomagolt bőrönddel az ágyuk alatt alszanak, hogy bármikor elmenekülhessenek, ha a szükség úgy hozza. Aztán valamiért mégse szoktak futni sehova, csak a drámai beszámolók jelennek meg rendszeresen a nyugati lapokban.

De mégis kire/mire alapozva fogalmaz meg ilyen határozott állításokat Masha Gessen Magyarországról? Elég néhány paranoid barát-barátnő szava, hogy Európa második legjelentősebb könyvszakmai eseményén a díszvendég országot pellengérre állítsák?

Nem, Masha Gessen a jelek szerint ennél alaposabb rettegő. Amikor egy ismerőse a Facebook-falán rákérdezett, hogy mégis miért nevezi Magyarországot maffiaállamnak, az aktivista válaszul belinkelt egy általa ragyogónak nevezett könyvet:

Magyar Bálint: Magyar polip - A posztkommunista maffiaállam

A volt SZDSZ-es oktatási miniszter által szerkesztett „tanulmánykötet” Masha szerint „jó bevezetés” annak, aki ismerkedni akar a „rezsim” természetével. Masha természetesen angolul olvasott a könyvből hosszabb kivonatokat a Hungarian Spectrum című blogon, amit S. Balogh Éva vezet. Róla a legjobb jellemzést az Árokásó Top100 adta még 2008-ban: „Eva S. Balogh, az '56-os emigráns mögött egy köztiszteletben leélt történészi pálya van, amely egészen a Yale dékáni székéig vitte. […] Éva a Klubrádióból tájékozódik, majd az így nyert információt szabatos, keleti parti akadémiai körökben csiszolódott angol nyelven tárja a Magyarország iránt érdeklődő külföldiek elé.”

Az információ útja tehát így fest: Magyar Bálint objektívnek álcázott tanulmánykötetet szerkeszt az Orbán-rezsim rettenetességéről, S. Balogh Éva a kivonatokat lefordítja a legszebb, veretes angol nyelvre, meg nem nevezett magyar barátok Masha Gessen figyelmébe ajánlják, a svéd szervezők állítólag nem is sejtik, hogy az aktivista írónő milyen éles támadásra készül a díszvendég ellen a színpadon (érdekes: én egy rövid Google-keresés után pontosan meg tudtam volna jósolni, Masha milyen beszédet fog tartani).

Így aztán ország-világ előtt mehet a Hungary-bashing a könyvvásár megnyitóján, a legszélesebb európai nyilvánossághoz eljuttatva a régimódi orbánfób szadeszos csapat mániáit. Rengeteg munka van ebben, és az ember hajlamos lenne azt hinni, hogy ez kidobott erőfeszítés, hiszen a hazai közvélemény alakulására már egészen minimális hatással van.

És mégse: országimázs-rontásban ez még 2015-ben is működik, mintha örökké 1991 lenne.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.