valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

http://valasz.hu/itthon/abszurdra-sikerult-az-uj-gyulekezesi-torveny-borton-jarhat-gyurcsany-kifutyuleseert-129207

Elbúcsúzott a faluja Habsburg Ottótól

/ 2011.07.10., vasárnap 11:46 /
Elbúcsúzott a faluja Habsburg Ottótól

A München melletti Pöckingben ezer ember vett búcsút Habsburg Ottótól, akinek koporsóját hétfőn a bajor fővárosban ravatalozzák fel.

 


„Magyar király szívesebben lett volna", mondja az idős hölgy a pöckingi vasútállomáson a városka legismertebb halottjáról. Habsburg Ottó ebben a München melletti, elegáns községben lelt otthonra, miután Ausztria éveken át még a belépést is megtagadta tőle. Az utolsó magyar király fia éppen ezért szimpatizált állítólag jobban a magyar koronával.

A magyarsághoz való ragaszkodását politikai családjában, a bajor keresztény-szociálisoknál is ismerték. Egy-egy CSU-s politikus visszaemlékezése szerint, pártgyűléseken, ha Habsburg Ottó felszólalt, az első percekben soha senki nem értette. Ugyanis magyarul beszélt. Amint rendszeresen magyarul szólalt fel a strassburgi parlamentben is - pedig a nyolcvanas években kevesen hittek benne, hogy egyszer ez a nyelv is hivatalossá válhat arrafelé.

Habsburg Ottónak a bajor CSU nagy szabadságot hagyott: az utolsó magyar király fia konzervatívként is mindig megengedett magának különvéleményeket, és a mindenféle nacionalizmus, nemzetállami szűklátókörűség helyett elkötelezett híve volt az egységes Európa gondolatának. Politikai tevékenységét nem a pártlogika, hanem eszméi határozták meg: az európai béke szeretete, az európai kultúra védelme, a keresztény gyökerek hangsúlyozása, a kisebbségek jogainak elismerése. Könnyen lépett át ideológiai határokat: egyes CSU-s párttársai számára Habsburg Ottó legendásan „hírhedt" volt arról, hogy a számára fontos ügyek kapcsán bármely frakcióval le tudott ülni, s ha kellett, akár a kommunistákkal fogott össze sajátjaival szemben.

A bajor CSU azonban mindvégig biztos hátteret nyújtott neki azon időkben is, amikor útlevelébe, hiába volt német állampolgár, az a pecsét szerepelt: „a világ összes országába érvényes, kivéve Ausztria". Jó barátja volt a legendás bajor miniszterelnöknek, Franz Josef Straussnak. A paraszti származású, nagyhangú, megtermett, ízig-vérig politikus Strauss és a kifinomult arisztokrata Habsburg Ottó barátsága mindig is foglalkoztatta a sajtót. Egyszer, mikor rákérdeztek kapcsolatukra, Habsburg Ottó csak annyit mondott a bajor miniszterelnökről: „mély barátságunk alapja, hogy ritkán találkozunk".

Amint az utolsó bajor király Magyarországon lelt menedéket és hunyt el, úgy Habsburg Ottót vándorlása végén a délnémet tartomány fogadta be. Német állampolgárként megtarthatta nevének nemesi előtagját, amit az osztrák törvények szerint nem viselhetne. A München melletti festői Starnberg-tó pedig eleve királyi vidék.

A bajorok szeretett uralkodója, a hóbortos II. Lajos e tóba fulladt bele éppen százhuszonöt éve. A történetírás szerint öngyilkosság vagy baleset történt. „Na, persze", legyint azonban a templommal szembeni vendéglőben iszogató öregúr. „Megölték, még pedig a poroszok", adja meg azonnal a választ, és vele együtt Bajorország e része a mai napig rossz szemmel néz a protestáns észak felé. „II. Lajos megvédett volna bennünket ettől a B betűvel kezdődő embertől", utal egy másik vendég Bismarckra.

Szemben, a barokk Szent Ulrich templomban ravatalozták fel Habsburg Ottót. Szombaton búcsúzott tőle lakhelye. A Szent Piusz kápolnába a helyi önkéntes tűzoltósereg és tiroli vadászok sorfala előtt vitték át a koporsót. Az augsburgi püspök celebrálta gyászmisén a családon kívül főleg helyiek vettek részt, de jelen volt Regensburgból Gloria von Thurn und Taxis hercegnő, valamint Ausztriából Esterházy Endre és Esterházy Christine. A majdnem háromórás szertartás végén, amelyet a „Gott erhalte" zárt, a Habsburgok fekete-sárga, a nagy-osztrák és nagy-magyar címert tartalmazó zászlajával letakart koporsót a tiroli és salzburgi vadászok, hagyományőrzők, valamint bécsi és innsbrucki katolikus egyetemista egyletek díszlövései mellett indították útjára München felé.

A bajor főváros hétfőn Habsburg Ottóra emlékezik. A Münchner Merkur napilapnak a bajor kormánypárt részéről azt nyilatkozták, hogy Franz Josef Strauss temetéséhez hasonlatos, impozáns megemlékezésre készülnek. (A bajor televízió élőben közvetíti hétfőn, tíz órától az eseményt.) A belvárosban majdan kivetítőkről követhető misével búcsúztatják a CSU évtizedes európai parlamenti képviselőjét. Itt már a bajor kormány, a CSU, valamint Ausztria és Magyarország is képviselteti magát. Pöckingben még csak a konzulátus kisebb koszorúja utalt Magyarországra. Igaz, egy csokron, amit valaki csak letett a kápolna melletti földre, eleve ennyi állt: „Die Ungarn", azaz: „a magyarok".

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.