Magyar virtus

/ 2013.10.09., szerda 15:30 /

Minden idők legjobb női időeredményével nyerte meg a Spartathlont Lubics Szilvia. Az Athén és Spárta közti 246 kilométert 28 óra alatt futotta le, egy órát javítva saját, két évvel ezelőtti győztes idején.

Előfordul, hogy a lakóhelye és munkahelye között - Nagykanizsa, Hahót - futva közlekedik?

Nem jellemző, bár már előfordult. Az edzést inkább külön teljesítem.

Fogorvos, háromgyermekes édesanya. Hogy vált az ultrafutás a szenvedélyévé?

A futás ideális sport egy családanyának: bármikor végezhetem, amikor akad valaki, aki vigyáz a gyerekekre. Két pici gyerekem volt, amikor futni kezdtem. Az élet minden területén fontos, hogy legyen célom, ezért nem sokkal azután, hogy futni kezdtem, kitűztem magam elé egy félmaratont - két hónap múlva megvolt. Röviddel ezután párban futottunk a barátnőmmel 12 órát, meglepően jól ment. 2010-ben próbáltam ki magam először 24 órán - abban az évben futottam életemben az első Spartathlont is. A versenyt a spártai hírvivő emlékére rendezik meg 1982 óta. Az Akropolisz és Spárta főtere közötti távot 36 óra alatt kell teljesíteni.

A versenyt a következő évben meg is nyerte. Rejtett tehetség?

A tehetség részben genetika. Adottság az izomösszetétel, mint ahogy az is, hogy nem vagyok sérülékeny - ám mindez nem derült ki korábban, hiszen sosem próbáltam ki semmilyen sportot.

Évente három 24 órás vagy 200 kilométer feletti versenyen indul "csak" - hogy ki ne égjen?

Ahhoz, hogy ezt még sokáig tudjam csinálni, legfeljebb három ilyen versenyt szabad vállalnom; igaz, tavaly négyet is teljesítettem, a tajpeji volt a "hab a tortán". Köztük vannak "tölteléknek" a kisebb versenyek.

A Spartathlon díja pár csepp forrásvíz az Evrotasz vizéből, egy olajágkoszorú - és még?

Ezzel el is mondott mindent. Semmiféle pénzdíjazással nem jár, tehát költséges mulatság.

Az ultramaratonisták negyven felett érnek a csúcsra. Miért?

Meg kell érni az ilyen hosszú távú próbatételre. Kell hozzá nagyfokú önismeret, s az a képesség, hogy a nehézségeket elviselni és kontrollálni tudjuk. Akinek tizen-huszonévesen a sport töltötte ki az életét, valószínűleg nem kezd bele ilyen extrém sportba érett fejjel. Majdnem harmincéves voltam, amikor komolyabban elkezdtem futni.

Versenyein rendre megveri a férfiakat. Mire következtethetünk ebből?

A férfi első helyezett és a női első helyezett között azért nagy különbség van a nemzetközi mezőnyben. Magyar szinten viszont előfordult jó párszor, hogy az összes férfi előtt végeztem. Így alakult.

Felvette a cél előtt a kalocsai mintás pólót, ahogy szokta?


Az eredményhirdetésen nemzeti melegítőben álltam dobogóra. Amikor 2011-ben győztem, az egyik futótársam SMS-ben azzal biztatott: "Hajrá, Szilvi, mutasd meg, milyen kemények a magyar csajok!" Erősen motiválja az embert, hogy megmutassa, milyen is a magyar virtus. Most az utolsó húsz kilométeren már nagyon fáradt voltam, és úgy futottam, hogy közben énekeltem magamban a Himnuszt - hallani akartam a dobogó tetején. 2011-ben ugyanis olyan kimerült voltam, hogy nem tudtam részt venni az eredményhirdetésen. Miattam szólt a magyar himnusz, és nem hallhattam! Megfogadtam: ez még egyszer nem fordulhat elő.Lubics Szilvia

1974-ben született Jászberényben. Fogorvos, három gyermek édesanyja. 2003-ban kezdett futni. 2006-ban futotta az első ultrát. 2011-ben nyerte meg először a Spartathlont.

Rosta

Szőnyi Szilárd

Találkozunk 2016-ban!

Tóra, magyar!

A hamarosan rajtoló Kékszalagra hajók keresik legénységüket, a Balatonon pedig ötödannyi hajó sincs, mint a Boden-tavon. Összeállításunkban azt próbáltuk körüljárni, kinek és hogyan lehetséges belevágnia ebbe a sportba.

Így alakulhat át az Európai Unió

A múlt heti uniós csúcson kiderült, hogy nagy változások előtt áll az EU: a francia–német tandem szándékai szerint a megerősített eurózóna lesz a közösség új gravitációs központja. Aki kimarad, lemarad? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Ezért akar a kormány lőtereket telepíteni az iskolákba

A lövészet iskolai oktatásának ötlete összefügg a hadsereg létszámhiányával, de valószínűleg ugyanúgy kevés valósul meg belőle, mint a lovaglásból vagy a mindennapos éneklésből. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.

Miért szavaz sok LMBT-személy a radikális jobboldalra?

Három európai kormányfő homoszexuális; Angliában rekordot döntött a meleg képviselők száma; szélsőjobbos alakulatok, illetve Skóciában az összes mérvadó párt élén szintén zenész áll – derül ki a csütörtöki Heti Válaszból.