valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

http://valasz.hu/itthon/aki-nem-tesz-semmit-annak-kuss-kukorelly-endre-a-heti-valasznak-126197

Magyar virtus

/ 2013.10.09., szerda 15:30 /

Minden idők legjobb női időeredményével nyerte meg a Spartathlont Lubics Szilvia. Az Athén és Spárta közti 246 kilométert 28 óra alatt futotta le, egy órát javítva saját, két évvel ezelőtti győztes idején.

Előfordul, hogy a lakóhelye és munkahelye között - Nagykanizsa, Hahót - futva közlekedik?

Nem jellemző, bár már előfordult. Az edzést inkább külön teljesítem.

Fogorvos, háromgyermekes édesanya. Hogy vált az ultrafutás a szenvedélyévé?

A futás ideális sport egy családanyának: bármikor végezhetem, amikor akad valaki, aki vigyáz a gyerekekre. Két pici gyerekem volt, amikor futni kezdtem. Az élet minden területén fontos, hogy legyen célom, ezért nem sokkal azután, hogy futni kezdtem, kitűztem magam elé egy félmaratont - két hónap múlva megvolt. Röviddel ezután párban futottunk a barátnőmmel 12 órát, meglepően jól ment. 2010-ben próbáltam ki magam először 24 órán - abban az évben futottam életemben az első Spartathlont is. A versenyt a spártai hírvivő emlékére rendezik meg 1982 óta. Az Akropolisz és Spárta főtere közötti távot 36 óra alatt kell teljesíteni.

A versenyt a következő évben meg is nyerte. Rejtett tehetség?

A tehetség részben genetika. Adottság az izomösszetétel, mint ahogy az is, hogy nem vagyok sérülékeny - ám mindez nem derült ki korábban, hiszen sosem próbáltam ki semmilyen sportot.

Évente három 24 órás vagy 200 kilométer feletti versenyen indul "csak" - hogy ki ne égjen?

Ahhoz, hogy ezt még sokáig tudjam csinálni, legfeljebb három ilyen versenyt szabad vállalnom; igaz, tavaly négyet is teljesítettem, a tajpeji volt a "hab a tortán". Köztük vannak "tölteléknek" a kisebb versenyek.

A Spartathlon díja pár csepp forrásvíz az Evrotasz vizéből, egy olajágkoszorú - és még?

Ezzel el is mondott mindent. Semmiféle pénzdíjazással nem jár, tehát költséges mulatság.

Az ultramaratonisták negyven felett érnek a csúcsra. Miért?

Meg kell érni az ilyen hosszú távú próbatételre. Kell hozzá nagyfokú önismeret, s az a képesség, hogy a nehézségeket elviselni és kontrollálni tudjuk. Akinek tizen-huszonévesen a sport töltötte ki az életét, valószínűleg nem kezd bele ilyen extrém sportba érett fejjel. Majdnem harmincéves voltam, amikor komolyabban elkezdtem futni.

Versenyein rendre megveri a férfiakat. Mire következtethetünk ebből?

A férfi első helyezett és a női első helyezett között azért nagy különbség van a nemzetközi mezőnyben. Magyar szinten viszont előfordult jó párszor, hogy az összes férfi előtt végeztem. Így alakult.

Felvette a cél előtt a kalocsai mintás pólót, ahogy szokta?


Az eredményhirdetésen nemzeti melegítőben álltam dobogóra. Amikor 2011-ben győztem, az egyik futótársam SMS-ben azzal biztatott: "Hajrá, Szilvi, mutasd meg, milyen kemények a magyar csajok!" Erősen motiválja az embert, hogy megmutassa, milyen is a magyar virtus. Most az utolsó húsz kilométeren már nagyon fáradt voltam, és úgy futottam, hogy közben énekeltem magamban a Himnuszt - hallani akartam a dobogó tetején. 2011-ben ugyanis olyan kimerült voltam, hogy nem tudtam részt venni az eredményhirdetésen. Miattam szólt a magyar himnusz, és nem hallhattam! Megfogadtam: ez még egyszer nem fordulhat elő.Lubics Szilvia

1974-ben született Jászberényben. Fogorvos, három gyermek édesanyja. 2003-ban kezdett futni. 2006-ban futotta az első ultrát. 2011-ben nyerte meg először a Spartathlont.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Pancserlehallgatók

Ha a HVG-nek igaza van, a világ legbénább lehallgatói keltenek botrányt Magyarországon.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.

Morvai Krisztina: „Ez nem hűségeskü a Fidesz mellett”

Nem tudja, a Jobbikra szavaz-e jövőre a Jobbik európai parlamenti képviselője. Morvai Krisztina azt mondja: három éve nincs kapcsolatban Vona Gáborral, de nem a személyes sértettség, hanem az irányváltás bizonytalanította el. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.

Kovács Ákos: Leszállni az egovonatról

A Nyugat nagyon mást ért kultúrán, mint mi, ebben a tekintetben igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat – mondja Kovács Ákos énekes, dalszerző, akit nemrég bemutatott Arany János-estjéről és a jövő évi jubileumi koncertjéről is kérdeztünk. Nagyinterjúnk a csütörtöki Heti Válaszban.