Magyarázza már meg valaki, mi ez a Benett-név őrület?

/ 2017.03.30., csütörtök 11:30 /

Elégedettek is lehetnénk a magyar szülők férfinév-választásával, a Bencék, Máték, Leventék országa vagyunk. De hogyan jött ez a Benett-név örület? Hogyan lettünk benettesebbek az angoloknál?

Merthogy ez történik. Nálunk a 22. leggyakoribb férfinév 2016-ban a Benett, Angliában és Walesben viszont nem szerepel az első százban sem. Pedig latin eredetű, de angol névről van szó. Elképzelni sem tudom, mi lehet az oka a magyar szülők váratlan és erőteljes elbenettesedésének. Érhető, hogy a briteknél a 12. leggyakoribb név lett a Muhammed, megelőzve a Henryket és jövőre nyilván már a Jameseket is. De honnan jött a Benett-ötlet? Mert jön, nyomul, hengerel, 2010-ben a 64. helyen álltak, 2013-14-ben már 34-35. pozícióra jöttek fel. Tavalyra oda jutottunk, hogy az András ritkább név lett a Benettnél. 

Ahogy a Noel is elképesztően előretört. A francia karácsony jelentésű név 2010-ben még csak 30. volt, 3-4 éve már 13. és tavaly már a nyolcadik a gyakorisági listán. Nyilván nem született ennyi fiúcska karácsonykor (a franciáknál hagyományosan ezeknek a gyermekeknek adják a Noel nevet). Végül is milyen takarékos megoldás, a gyereknek legyen csak karácsonykor a szülinapja és a névnapja is, egy ajándék három funkcióval. De ez nálunk kizárt, több mint ezer gyerek kapta tavaly a Noel nevet, úgy, hogy négyezer fiú született egész decemberben.

Nem hagy nyugodni a gondolat, csak nem azért üldözi a sors szegény gyerekeket, mert a szüleik Sebestyén Balázs névadási ízlését követik? A rádiós celeb reggeli műsorában gyakran megidézett két kisfiát ugyanis éppen így hívják…

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.