Magyarországra érkezett a Szabadság Expressz

/ 2014.09.03., szerda 15:42 /
Magyarországra érkezett a Szabadság Expressz

Gdansk és Varsó után kelet-közép-európai körútjának harmadik állomására, Budapestre érkezett a rendszerváltás 25. évfordulójára emlékező Szabadság Expressz.

„Nem csak a múltról kell beszélni. Elemezni kell a kelet-közép-európai országok jelenlegi helyzetét is: mitől tudnak vagy nem tudnak funkcionálni, mik a hasonlóságok és különbségek köztük. Azt kell megkeresnünk, az egyes országok számára mi a szabadság” – mondja Rubi Anna, a Freedom Express egyetlen magyar, jelenleg Svájcban filmművészetet tanuló tagja.

„Mindig is érdekelt 1989. A Freedom Express egy kiváló lehetőség számomra, hogy találkozhassak és beszélhessek olyan emberekkel, akik átélték az akkori eseményeket Európa különböző pontjain” – válaszol egy brit fiatal a Válasz.hu kérdésére, hogy miért csatlakozott a kezdeményezéshez.

„1989-ben születtem Romániában. Azt látom, hogy a világban a termelés Kína és India irányába tolódott, Európa gazdasága nem éppen úgy alakult, ahogy szerették volna. Ezért szükség van a szolidaritásra. Kell találni egy jobb alternatívát, amivel megváltoztathatjuk a rendszerünket” – szól a román fiú, egy nyugatnémet lány pedig arról beszél, hogy a Freedom Express résztvevőinek célja a kérdésfelvetés is. „Mindig a kommunizmusról beszélünk, pedig arról is kellene, hogy valóban a kapitalizmus a legjobb módszer az egyenlőség elérésére?!” – mondja.

Az 1989-es rendszerváltást felidéző Szabadság Express egy nemzetközi társadalmi-oktatási projekt és tanulmányi út, mely augusztus 29-án indult Gdanskból, és Varsón, Budapesten, Sopronon, Pozsonyon, valamint Prágán keresztül szeptember 12-én ér Berlinbe. Az úton 10 országból 20 fiatal művész és értelmiségi vesz részt, a több mint száz pályázót nemzetközi zsűri választotta ki, a résztvevők közül többen jöttek Lengyelországból, Németországból, Csehországból, de vannak brit, moldvai, szlovák fiatalok is, egy jelentkező pedig Costa Ricából érkezett a közép-európai útra.

A Szabadság Expressz résztvevői érkeznek a budapesti Memento Parkba

A Szabadság Expressz résztvevői érkeznek a budapesti Memento Parkba

Fotók: Fülöp Ildikó

„A szabadság alapvető joga minden embernek.” „Ajándék, privilégium.” „A szabadság lehetőség a kérdésfeltevésre” – hallhatóak a résztvevők gondolatai a projekt videóján. Egy ukrán lány pedig arról beszél, hogy hazájában ez most fájdalmas kérdés. „Most harcolunk a szabadságért, a demokráciáért, azért, hogy normális országgá válhassunk” – mondja.

Kiss Gy. Csaba, a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet (RETÖRKI) professzora, a projekt egyik szervezője szerint az 1989-es magyar eseményeket nem lehet a közép-európai történésekből kiszakítva figyelni: a magyar helyzetnek impulzust adott, hogy Lengyelországban egy nem kommunista politikust neveztek ki miniszterelnöknek. A soproni Páneurópai Pikniken történtek pedig Csehszlovákiának és az NDK-nak adtak lökést – mondta a Freedom Express első magyarországi helyszínén, a Memento Park előtt tartott sajtótájékoztatón.

Rafal Rogulski, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának igazgatója, a projekt főszervezője így foglalta össze a program fő célját: a Szabadság Expressz a rendszerváltás eseményeire összpontosítva az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum és az 1989 közötti kelet-közép-európai függetlenségi törekvések mai következményeit, máig kiható szellemiségét hivatott bemutatni. Kiemelte: az út célja, hogy a fiatalok különböző nézőpontokból ismerhessék meg a 25 éve történt rendszerváltozásokat, így inspirálják őket egy európai identitás kialakítására vagy arra való reflektálásra.

A Freedom Express programjai:

A résztvevők szeptember 3-án megtekintik a budafoki Memento Parkban a kommunizmus bukását követően ledöntött köztéri emlékművek gyűjteményétEleőd Ákos építész, a park megálmodójának vezetésével. Ugyanott konzultálnak Szörényi László irodalomtörténész professzorral, valamint Falus Mártonnal, a Hitel szerkesztőjével. Délután az Országházban Kövér László házelnökkel, Lezsák Sándor elnökhelyettessel, Szűrös Mátyás volt  köztársasági elnökkel és Tölgyessy Péter volt képviselővel, politológussal találkoznak.

Szeptember 4-én felkeresik a Terror Házát,  a budapesti Lengyel Intézet társszervezésében a szabadságról szóló „történelemórán” vesznek részt egy sétahajón, ahol a RETÖRKI munkatársai előadásait hallgatják meg, majd Török Ferenccel, a Moszkva tér című, 1989 tavaszáról szóló játékfilm rendezőjével találkoznak.

Szeptember 7-én – egy temesvári kitérő után, ahol Tőkés Lászlóval is találkoznak – Sopronpusztán Fodor Tamás, soproni polgármester kíséretében ellátogatnak a Páneurópai Piknik Emlékparkba.

Szeptember 8-án Pozsonyban, a következő két napon pedig Prágában lesznek programok, itt az ún. bársonyos forradalomról hallhatnak az utazók. A Szabadság Express útja szeptember 13-án, Berlinben ér véget.

A program része egy az interneten is megtekinthető kiállítás, amely az egyes térségbeli országok szabadsághoz vezető útját szemlélteti. Ez először Varsóban lesz látható,  majd az elkövetkező egy éven belül Budapesten és még több európai fővárosban tekinthető meg. A kiállítás része egy plakátgyűjtemény is. A plakátok alkotói a 80-as évekbeli ellenzéki mozgalom részvevői. Magyarországot Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész képviseli. A Szabadság Expressz ismeretterjesztő programjában a Rubik-kockákat is felhasználják, amelyek mezői a totalitárius rendszerekre emlékeztetető ábrákkal vannak kitöltve.

Az utazók személyes megfigyelései, fényképei, film- és hangfelvételei, a rendszerváltásról szóló esszéi felkerülnek a  Made in 89 Facebook-profilra, amely arra a kérdésre keres választ, mi lett volna, ha 1989-ben létezett volna Facebook. A  program minden részt vevő országban magában foglal filmes feldolgozásokat, előadásokat, workshopokat, találkozókat az egykori ellenzék képviselőivel, utcaművészeti happeningeket a történelmi helyszíneken.

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.