Mai idők szocija

/ 2007.07.19., csütörtök 23:49 /

Császár Józsefné, a volt BM-személyzetis a belügyi iratok feldolgozásának végeztével egy rendészeti alapítvány élén érvényesíti befolyását."Nyilvánvalónak tetszett, hogy amíg dr. Császár Józsefné rendőr ezredes folytatódik, addig a távárisi sem lehet konyec" - 2005. januári cikkünk után így vont párhuzamot a személyzetis karrierje és a rendszerváltás között a Népszabadság publicisztikai rovatának vezetője. Révész Sándor 2005. decemberi szavai mindmáig nem vesztettek érvényükből. Császárné született Lábass Jolán az állambiztonsági iratok feldolgozásának végeztével is a tárca környékén maradt, sőt napjainkban a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány (NBA) vezetőjeként újult erővel érvényesíti kapcsolatait.

JOLIKA ÖRÖK

Mielőtt megismernénk az NBA tevékenységét, fel kell idézni Császárné karitatív nekibuzdulásának előzményeit. Miután a volt személyzetist 1999-ben fél évszázadnyi BM-es múlt után nyugdíjazták, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete (BRDSZ) Érted, Értem, Értünk Alapítványának vezetőjeként tette nélkülözhetetlenné magát. Sorra szervezte a rendőröknek a kulturális programokat és sürgölődött a szociális ellátásuk körül, miközben lankadatlanul terjesztette ki hatalmát az egyenruhások körében. "Gondoskodik az embereiről, előléptetésre javasol; mintha ma is a Belügyminisztérium személyzetise lenne" - állítja rendőrségi informátorunk.

Az ismerői által Jolikaként emlegetett asszony befolyása olyan mértéket öltött, hogy - a rendőr-szakszervezeti vezetők tanácskozásainak mindeddig nyilvánosságot nem látott jegyzőkönyvei szerint - az már az alapítvány létrehozóinak rosszallását is kiváltotta. "Császárné intézményesíteni akarja magát!" - fakadt ki egyikük 2001-ben, a BRDSZ intézőbizottságának ülésén, egy kurátor pedig nehezményezte, hogy Császárné "összbelügyi szinten terjeszti ki egyszemélyes tevékenységét". A BRDSZ illetékesei kifogásolták, hogy az alapítvány kevés figyelmet szentel a szakszervezeti tagok és családjuk támogatására, de gondok támadtak a pénzügyi elszámolással és a törvényességgel is. A vita akkor fajult el, amikor kiderült: az alapítvány a BRDSZ pénzéből nem magyar, hanem ukrán gyerekek üdülését szponzorálta (további idézetekért lásd keretes írásunkat). Császárnét végül a szakszervezet 2002 decemberében leváltotta a kuratórium éléről, és átszervezték az alapítvány vezetését.

CSALÁDI HÁLÓZAT

A régi időkből itt felejtett pártkáder nem maradt tétlen: 2003 elején a Magyar Rendészeti Sportszövetség által létrehozott Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány (NBA) elnöke lett. De nem ám holmi jelentéktelen szervezetecske élén találta magát; ezt jelzi, hogy amikor Lamperth Mónika belügyminiszter 2004-ben fizetésemelést kapott, a többletösszeg egy részét az NBA-nak utalta át. Császár Józsefné azóta is szervezi a hol a madárinfluenzáról, hol a helyes életvitelről szóló előadásokat a nyugdíjas belügyeseknek, gondoskodik a rendőri vezetők gyerekeinek üdültetéséről vagy a nagyszülők és unokák közös nyaraltatásáról, mely munkában többek közt Macskássy Izolda van a segítségére. (A jobbról az MSZP mellé leigazoló festő mélyen beleásta magát a rendészeti ügyekbe. Tavaly Lamperth Mónika nyitotta meg az egyik kiállítását, és Macskássy tervezte a minap megvert Kármán Irén olajbűnözésről szóló könyvének borítóját - hogy az ezért járó bevételt felajánlja a Nemzedékek Biztonságáért Alapítványnak.)

Császárné mellett egész családi hálózat áll. Lánya, Császár Judit a - minap átszervezett BM Központi Kórházhoz tartozó - Hévízi Rehabilitációs Intézet igazgatója, s annak az Arno Kft.-nek a tulajdonosa, amely a nemzetbiztonságiakkal kokettáló Egymásért Egy-másért Alapítvány fő kedvezményezettje volt. (Az Arno és a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány 2005-2007-ben 14 millió forintot kapott a vámcsalásra szakosodott szervezettől.) Császárné unokája, Párvy Patrícia a Nemzedékek Biztonságáért Alapítvány munkatársa, illetve a Budapesti Rendészeti Sportegyesület fitballoktatója. A hölgy apja, Párvy Tivadar az MTI médiafigyelő osztályának vezetője - ám életrajzának ennél beszédesebb eleme, hogy 1990-ben a Nemzetbiztonsági Hivatal szóvivője volt.

A KORRUPCIÓ MELEGÁGYA

Az alapítvány rendezvényeinek visszatérő vendége az Ayala művésznéven ismert Illés István rendőr őrnagy - civilben Császár Judit egykori párja. A közönség szívét paródiákkal, dalokkal meghódító előadó pályáját a hetvenes években a Belügyminisztérium tanintézeténél kezdte, vezette a tárca könyvkiadóját, majd évekre visszafogta rendőri karrierjét, hogy a közelmúlttól a Budapesti Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Osztályán tevékenykedjék. Emellett baleset-megelőzés tárgykörében tréfás osztályfőnöki órákat tart az arra kíváncsiaknak, és Humorral a drog ellen című műsorával vesz részt a kábítószer elleni küzdelemben.

Császárnéék az elmúlt hetekben újabb anyagi erősítést kaptak. Májusban megszűnt az Orbán-kormány által 2001-ben egymilliárd forinttal létrehozott Biztonságos Magyarországért Közalapítvány (BMK), s a szervezet ingó vagyona most a Nemzedékek Biztonságáért Alapítványra szállt. A közalapítvány annak idején többek közt azért jött létre, hogy gátat vessen a belügyben elharapózó korrupciónak. Miután egyértelművé vált, hogy egyes körök az egyenruhások szponzorálásával vesztegetik meg a bűnüldözőket, döntés született: a rendészeti szervek csak olyan közalapítványon keresztül juthatnak támogatáshoz, mely nem áll kapcsolatban az érintett szervekkel és az adományozóval.

"Csökkent a közalapítvány állami támogatottsága, szűkültek a feladatai, az adományokból befolyó összegek sem a várt mértékben alakultak, a szervezet működési kiadásai igen magasak voltak" - indokolja lapunkhoz eljuttatott nyilatkozatában a rendészeti minisztérium a szervezet megszüntetését. A sajtóosztálytól megtudjuk még, hogy a jövőben ők, illetve az önkormányzati tárca látja el a közalapítvány feladatait, s a Császár Józsefnéékra átszálló vagyon nem tesz ki többet egy gépkocsinál, számítógépeknél, egy fénymásolónál és egyéb irodai eszközöknél. A nyilatkozat már csak egy kérdésünkre marad adós a válasszal. Nevezetesen: a jövőben mi garantálja, hogy tisztázatlan pénzek korrupciós szándékkal ne kerülhessenek a rendőrséghez?Kapcsolati háló

"Ennél a nőnél - aki évekig a főnököm volt - értelmesebb, felkészültebb, fáradhatatlanabb, beosztottjait ennyire személyes akarata alatt tartó, a hatalomért ennyire sóvárgó, az elveket és szabályokat ilyen könnyedén felrúgó vezetővel még nem találkoztam."
(Hudy Zoltán Párt - Rend - Őrség című 1990-es könyvének Császárok, királyok, Császárnék című fejezetében.)

"Császárné asszony a régi kapcsolatokra hivatkozik, titkolózik, és a saját kapcsolatait nem fogja senkire úgymond átruházni."
(Gyolcsos Györgyi, az Érted, Értem, Értünk Alapítvány kurátora 2002-ben a BRDSZ intézőbizottsági ülésén.)

"A kuratóriumi tagok csak arra valók, hogy az elnök asszony elképzeléseit jóváhagyják."
(Gyolcsos Györgyi 2002-ben a BRDSZ intézőbizottsági ülésén.)

"Császárné asszonynak tudtára kell adni, hogy igenis meg vagyunk sértve."
(Bárdos Judit 2002-ben a BRDSZ intézőbizottsági ülésén.)

"Egyre kevésbé jelenik meg benne [az alapítvány tevékenységében - A szerk.] a szakszervezeti tagság és családtagjainak támogatása. Áttekinthetetlenné vált a belügyi szervektől és magánszemélyektől kapott támogatások nyilvántartása, felhasználása és elszámolása.
(A BRDSZ levele a szakszervezet titkárainak 2003 elején, Császár Józsefné leváltása után.)

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.