Makót is megosztja a fej nélküli Makovecz-emlékmű terve

/ 2015.06.18., csütörtök 15:24 /

Nem előzmény nélküli az a vita, amely Melocco Miklós ötlete alapján robbant ki: Makovecz Imrét már tavaly is emlékműbe álmodták Makón. Igaz, ott meg fej nélkül. 

Nem a mostani az első eset, hogy vita robban ki egy, a Makovecz Imre művészetét megörökítő emlékmű körül. Az építész több szálon kötődik Makóhoz, ő tervezte például a város fürdőjét, sőt az ő nevét viseli az egyik tér a településen, így kézenfekvő volt, hogy halála után mementó is álljon itt a tiszteletére. A város ezért pályázatot írt ki, melyen a beérkezett munkák minősége miatt első díjat nem adtak ki. A Népszabadság beszámolója szerint a legjobb pályamű egy világító betonból épült kápolna lett volna, mely az organikus építészet stílusában Makovecz-fejet formázott.

Melocco Miklós építész most is egy hatalmas Makovecz-fejet képzelt egy 14 méteres oszlop tetejére Budapesten – kiváltva ezzel sokak, köztük a Makovecz család ellenérzését. Makón a döntéshozók végül nem akarták megvalósítani a kápolna tervét, így az építész hagyatékában kezdtek megoldás után kutatni. Találtak is egy rajzot, mely egy mesterszéket ábrázol, felismerhető emberi alakkal; a kompozíció két angyalszárnyban végződik, de nincs feje. A család javaslatára Péterfy László és Madarassy István – Makovecz barátai – ennek alapján készítették el tervüket. A Népszabadság azt írta: a művészhez közeli értelmezés szerint az alkotás azt ábrázolja, amint a hús-vér ember átlényegül szellemmé – ám a makóiak ajkán csak „a fej nélküli szobor” lett a neve.

A jelek szerint azonban szegény Makovecz Imrének nincs szerencséje az emlékművekkel – sem fejjel, sem fej nélkül. A szakmai zsűri – benne a család képviselőjével – rábólintott ugyan a makói tervre, de a közvélemény egy része nem tudta megszeretni a különös alkotást, sőt pikáns politikai vita is kerekedett az ügyből. Az emlékművet ugyanis Makovecz Imre barátja, Buzás Péter szocialista polgármester vette pártfogásába, a helyi jobboldali politikusok és a makói konzervatív értelmiségiek egy része azonban ellenezte. Miután ősszel fideszes polgármester váltotta baloldali elődjét, most neki kellene bábáskodnia az ügy felett. Az emlékmű azonban a mai napig nem áll – csak tavaly ősszel helyezték ki néhány napra a makettjét közszemlére –, és sorsáról nem sokat tudni. Megkerestük hát az önkormányzatot az ügyben, amint megérkezik a válaszuk, azonnal közöljük.

A fotót itt nézheti meg.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.