Makovecz-emlékmű: nyílt levelet írtak Orbánnak

/ 2015.06.09., kedd 19:01 /
Makovecz-emlékmű: nyílt levelet írtak Orbánnak

Művészek kérik Orbánt és Tarlóst, hogy gondolja meg a problémás tervet. Itt az első nyílt levél, de nem kultúrharcos hangú: egy városképbe illő, szerényebb szobrot javasolnak.

Kifejezetten aggódom, hogy a Melocco Miklós szobrászművész által pont a Heti Válaszban felvetett Makovecz-emlékmű terve – egy 14 méteres kőtorony a Clark Ádám téren, a Nulla-kilométerkő helyén, 2 méteres Makovecz-arccal – egy nagyon rosszízű kultúrharcos csatát fog elindítani.

Konkrétan attól tartok, hogy megismétlődik a Szabadság téri német megszállási emlékmű botránya. A terv annyira túlzó és provokatív, mintha arra lenne kitalálva, hogy tiltakozást gerjesszen – másrészt viszont Makovecz tényleg a 20. század második felének egyik legnagyobb magyar építésze volt, akinek kijár egy méltó emlékmű Budapesten.

Őrfi József szerint a leírás alapján így nézne ki a javasolt emlékmű - de ez nem Melocco terve

Őrfi József építész szerint a leírás alapján így nézhetne ki a javasolt emlékmű - de ez nem Melocco terve

Méltó alatt azt is értem, hogy normális arányú, kiérlelt művészi minőségű és a városképbe illeszkedő, hiszen az ilyen emlékműveket lehet igazán szeretni, és csak egy ilyen emlékművet tudna a szélesebb befogadó közönség magáénak érezni. Amilyen például egy másik nagy magyar építész, Ybl Miklós szobra a Várkert bazár előtt – egy szobor, ami a helyén van, hiszen a helyszín kötődik a mesterhez, az épület Ybl legfontosabb alkotása, és az emlékmű nem akkora, mintha Ybl honalapító Árpád vezér lenne.

A még csak embrionális állapotú Melocco-terv ellen elkezdődött a tiltakozás. Művészek írtak nyílt levelet Orbán Viktor kormányfőnek, Fekete Györgynek, az MMA elnökének és Tarlós István főpolgármesternek, hogy gondolják újra az elképzelést. Szerencsére, nem kultúrharcos, hanem mérsékelt, jobb megoldást kereső hangon:

Tisztelt Miniszterelnök úr, Főpolgármester úr, Elnök úr!

Nem vitatva, hogy hatása, a magyar építészetben elfoglalt helye és hazai valamint nemzetközi elismertsége révén a közelmúltban elhunyt művész megérdemel egy emlékművet, ugyanakkor felhívnánk a figyelmet a terv problémás voltára. A helyszín – a Lánchíd budai oldala – régóta közmegegyezésen alapuló rend alapján épült be a városképbe, melybe beilleszkedik Borsos Miklós szerény és visszafogott monumentuma is. A történelmi-építészettörténeti területet alaposan felborítaná egy 14 méteres műtárgy megjelenése ezen a helyen.

Másrészt Makovecz munkásságának semmilyen területe nem kötődik a Vár–Alagút–Lánchíd építészeti együtteséhez. Indokolatlan lenne a kiváló angol mérnök nevét viselő térre egy kortárs építész emlékének ilyen méretű műtárgyat állítani. (Még ha ez Széchenyit ábrázoló emlék lenne, akkor sem ajánlatos így beavatkozni a városképi hagyományba.) Megfelelőbbnek tartanánk, ha a barát-munkatárs Melocco Miklós nagyívű tervét a városképhez igazítva, szerényebb méretben egy más helyen állítanák fel.

Kérjük javaslatunk megfontolását, társadalmi vitára bocsájtását.

 Az aláírók listája:

Sinkó István képzőművész, Mészáros Zsófi gyógypedagógus, galériás, Szávuly Iván építőmérnök, Bendigné dr. Csánky Hayna nyugdíjas főiskolai oktató, Romvári János képzőművész, Vadász István díszlettervező, galériás, Horváth Csaba Péter könyvtáros, Fitz Péter művészettörténész, Kurucz Erzsébet ötvösművész, pedagógus, Erhardt Miklós képzőművész, Kelemen Károly képzőművész

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.