Manci híd állt Budapesten? Mutatjuk a képeket!

Válasz.hu / 2016.05.02., hétfő 11:47 /

1946 májusában készült el a Manci híd, amely a második világháborúban lerombolt Margit híd helyére épített ideiglenes pontonhíd volt. Az építmény a Lukács fürdő kertjéből a sziget érintésével vezetett át a pesti oldalra, és a Sziget (ma Radnóti Miklós) utcánál érte el a túlpartot. Tervezője Mistéth Endre volt.

A Margit híd romjai

Fotó: Fortepan

A második világháború idején a németek előre aláaknázták robbanótöltetekkel a Margit hidat, jóval a szovjetek érkezése előtt. A bombák a tervezettnél hamarabb robbantak fel, 1944. november 4-én, a szombati csúcsforgalomban. A több mint száz áldozat között volt Kabos Endre kardvívó olimpiai bajnok is. Mint kiderült, német utászok dolgoztak a robbanás előtt a híd alatt, épp a robbanótöltetekbe szerelték a robbanófejeket, amikor gázszivárgás következtében megtörtént a szerencsétlenség. A civil áldozatok mellett a balesetben negyven német utász halt meg. A híd megmaradt budai részét a visszavonuló német csapatok 1945. január 18-án robbantották fel, az Erzsébet híddal és a Lánchíddal egy időben.

Az Újpesti rakpart a Radnóti Miklós (Sziget) utcánál, a Manci híd első, cölöphíd változata

Fotó: Fortepan

A szovjetek bevonulása után 1945-ben a hadsereg cölöpös fahíddal oldotta meg a Margitszigettel való kapcsolatot a Sziget (ma Radnóti Miklós) utca és a Lukács fürdő között. 1946-ban a jégzajlás következtében a cölöphíd megsemmisült. Helyére egy négy méter széles, ideiglenes pontonhidat építettek, amelyet 1946. május 12-én fejeztek be. A Manci híd főként a gyalogosok részére épült, 8 és 16 óra között lehetett közlekedni rajta, és az áthaladóknak igazolniuk kellett személyazonosságukat.

A Manci híd Árpád fejedelem útja és Margitsziget közötti szakasza. A szigeten a Magyar Athlétikai Club klubháza látható

Fotó: Fortepan/Dr. Kramer István

1947-1948 között zajlott a Margit híd újjáépítése, 1947 őszén már félszélességben át is adták. A teljes hídon 1948. augusztus 1-jén indult meg a forgalom. A Manci hidat ezt követően lebontották. Ma tábla őrzi emlékét a pesti rakparton.

A Radnóti Miklós (Sziget) utca - Újpesti rakpart kereszteződése és a Manci híd első, cölöphíd változata

Fotó: Fortepan/Military Museum of Southern New England

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.