Már biztos, hogy két héttel a választás előtt is lesz tüntetés

/ 2018.03.12., hétfő 13:00 /

A Független Egészségügyi Szakszervezet március 24-én szombatra hirdette meg budapesti demonstrációját.

A magyarok életkilátásai még mindig elmaradnak más uniós országokétól, túl sokat várunk a vizsgálatokra, műtétekre. Ennek oka nagyrészt az, nővérek, orvosok és az intézményeket fenntartó szakemberek elvándorlása, szakma elhagyása főként a magasabb jövedelmek érdekében – fogalmaz felhívásában a szakszervezet.

Mint írják: „Mi, akik az egészségügyben, vagy a szociális területen dolgozunk, egyre nagyobb tehernek vagyunk kitéve, mert egyre kevesebben vagyunk, miközben egyre több a gyógyulásra váró beteg. A jövedelmünk, bár valamennyit javult, de még mindig hátul kullog a sorban. Egy ápolónő, mentődolgozó, szociális gondozó, de akár egy fiatal orvos bére a 40%-át sem éri el nyugati béreknek, nem is beszélve a háttérben a kezünk alá dolgozókról. Az ország teljesítménye többet engedne ennél.”

A szakszervezet szerint nem állt meg az ápolók, orvosok elvándorlása, hiszen a béremelések ellenére az ágazatban dolgozók közel fele még mindig kevesebb, mint 150.000 Ft fizetést kap a bankszámlájára. „A betegágy mellett dolgozók többsége rendszeresen havonta több mint 250 órát dolgozik, hogy meg tudjon élni, vagy, hogy pótolja azokat, akik elmentek. Azt szeretnénk, hogy az egészségügyi és a szociális területen dolgozók a törvényes munkaidő alatt elért keresetből tudjanak tisztes szinten megélni.” – írják.

A teljes felhívás itt olvasható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

Mi a csoda?

Petrás Máriával, Szalóki Ágival és a Vujicsics Együttessel várja a látogatókat Budapest talán legizgalmasabb húsvéti eseménye a Várkert Bazárban.

Barokk oratórium rockos hangzással

Országos turnéra indul a tavaly áprilisban bemutatott Messiás.ma, az első állomás Pécs lesz. Händel Messiás című oratóriumát Várkonyi Mátyás gondolta újra.

Lemezbemutató Tompos Kátyával

Népdalokat, slágereket és komolyzenét is feldolgoz az InFusion Trio, amely lemezbemutató koncertet tart április 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Ágh István 80 éves: „Nem lettem a népi baloldal költője”

„Amit végeznem kellett, elvégeztem, / elmegyek én is, mert az idő lejárt” – írja Őszvégi képletek című szonettciklusában a 80 éves Ágh István költő, aki életkorát meghazudtoló frissességgel figyeli a világot. Nagyinterjúnk a friss Heti Válaszban.

Végleg megszabadítják az autóktól a Normafát!

A Hotel Olimpia most kezdődő bontásának elsődleges értelme az, hogy lehetővé válik a hegygerinc forgalommentesítése. A Normafa rehabilitációja igazi bezzeg-projekt: a mindent agyonbetonozó nagyberuházások korszakában üdítő kivétel. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Egri csillagok a Nemzetiben: spirituális diadal, aktuálpolitika nélkül

A legnépszerűbb magyar regényt állította színpadra a Nemzeti Színház élére újabb öt évre kinevezett Vidnyánszky Attila. Az Egri csillagok a kampányidőszak ellenére sem lett politikai hálaadás, hanem az, aminek Gárdonyi megírta: nagyszabású hősének. Március 9-én mutatták be, de az idei évadra már alig kaphatók jegyek.

Robert Fico úgy megy, mintha jönne

A szlovákiai kormányfőcsere ellenére a hatalom Robert Ficoé marad: pártjáé a legtöbb parlamenti mandátum, és addig nem távolítható el, amíg koalíciós partnerei kitartanak mellette. De tényleg Soros György akar kormányt buktatni? Részletek a friss Heti Válaszban.

Trump bukott stratégája új hősöket talált: például Orbán Viktort

Az amerikai alt-right zászlóvivője, aki nélkül Donald Trump győzelme valószínűtlen lett volna, most Európában harcol az establishment ellen. Steve Bannon itteni hősei Marine Le Pen, Luigi Di Maio és Orbán Viktor. De mennyit ér egy bukott stratéga támogatása? Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban.