MÁR CSAK A LEGENDA ÉL

/ 2006.11.23., csütörtök 16:13 /

Magyarország és a sportvilág Puskás Ferencet gyászolja. Valami történt pénteken reggel, ami az elmúlást kifejező szokásos igékkel aligha írható le. A kivételes képességű labdarúgócsillag súlyos betegsége miatt kórházi ágyhoz kötve, öntudatától megfosztva már évek óta nem élhetett valóságos életet, míg halála sem távolíthatja el földi pályáról Puskást, a legendát.Puskás Ferenc halála Spanyolországtól Ausztrálián át Guatemaláig mindenütt a sportlapok, az internetes oldalak vezető hírévé vált, s a futball világszövetségének elnökétől, Sepp Blattertől a Manchester United menedzserén, Sir Alex Fergussonon át a franciák bálványáig, Michel Platiniig nem akadt olyan ismert szereplője a nemzetközi futballéletnek, aki ne őszinte rajongással emlékezett volna meg a játékosról, s tisztelettel az emberről. S alig maradt olyan hazai közszereplő, aki péntek reggel óta ne érezte volna fontosnak Puskáshoz való közelségét hangsúlyozni. Hogy a fényből neki is kijusson. De bármi történik érte és körülötte az elkövetkezendő időkben, ettől kevesebb már nem lehet. Ahogy a méltatások sem növelhetik nagyságát.

Puskás pályafutását a Kispestben kezdte el. A későbbi Bp. Honvédban lett rajongásig szeretett bálvány, világhírű balösszekötő, majd a Real Madridban vált élő legendává. Két válogatottban, a magyarban és a spanyolban örvendeztette meg játékával a szurkolókat. Edzőként Ausztráliától Chiléig valamennyi kontinensen dolgozott. Legnagyobb szakvezetői sikerét a görög Panathinaikosszal érte el, amikor a BEK-döntőig menetelt, s csak ott kapott ki a fénykorát élő holland Ajaxtól. A magyar címeres mezt - 1945 és 1956 között - 85-ször öltötte magára, s máig egyedülálló rekordot tartva 84 gólt szerzett. Tagja lehetett az 1952-ben olimpiai bajnok válogatottnak, akárcsak az 1954-ben világbajnoki ezüstérmet szerző aranycsapatnak, amely 1953-ban az évszázad mérkőzésén a futballt hódító útjára elindító angolokat először győzte le otthonukban.

Puskás Öcsi már játékosként a magyar futball intézményévé vált, aki klubja és társai érdekében bármit el tudott intézni az ország sport- és politikai vezetőinél. 1956-ban a forradalom leverését követően mégis külföldön maradt. Harmincegy évesen szerződött a Real Madridhoz, s 39 éves korában hatszoros spanyol bajnokként, négyszeres gólkirályként és háromszoros BEK-győztesként vágott neki az edzői karriernek.

Magyarországra először 1981-ben tért vissza, s tizenegy évvel később, az ország demokratizálódása után feleségével végleg hazatelepült. 1993-ban négy mérkőzésre vette át a magyar válogatott irányítását, s bár aratott lelkesítő győzelmet (4-2-re vertük Dublinban az íreket), csodát ő sem tehetett.

Puskás Ferencet a világ a valaha volt legjobb hat labdarúgó között tartja számon a holland Johann Cruyff, a német Franz Beckenbauer, a spanyol Alfredo di Stefano és az argentin Diego Maradona, valamint a brazil Pelé társaságában. S nemcsak kivételes bal lábát emlegetik fel, de egyszerűségében is varázslatos személyiségét.

Puskás Magyarország védjegyévé vált, nevét őrzi az ország legnagyobb stadionja, csak igazi futball nem maradt utána itthon.

Emlékének - és magunknak is - tartoznánk ennyivel.A SZÁMŰZÖTT FUTBALLKIRÁLY

Az ABC spanyol napilap vélemény rovatában a szerző ismerteti a Real Madrid legfontosabb győzelmeit, amelyek Puskásnak köszönhetők, majd arról ír, hogy "minden alkalommal, amikor játékba lendült, két gólt szerzett, ezért ismertük mindannyian Ágyúcska Bumnak". Ugyancsak megemlíti a madridi El Mundo, hogy a Pelével a legjobbak között számon tartott, a Real Madrid és a spanyol válogatott ikonjának tekintett Puskás szinte spanyollá vált azzal, hogy Ágyúcskának vagy Panchónak nevezték.

A BBC a "hatalmas magyarok" kulcsjátékosának érdemeit hangsúlyozta. A szintén angol The Sun szerint "a legendákban több van, mint puszta képesség, ezért emelkednek ki a többi közül. A legendákat aura, fenségesség veszi körül, és tisztelet sporttársaik részéről. De legfőképpen olyan élettörténetük van, amely mesélésre érdemes - éppen olyan, mint Puskás Ferencé". A konzervatív The Daily Telegraph is szuperlatívuszokban beszél az elhunyt focistáról: "A nagy futballisták tiszteletet, csodálatot, esetenként megdöbbenést váltanak ki, Puskás Ferenc, a felülmúlhatatlan magyar válogatott felülmúlhatatlan tagja azonban mindenekelőtt rettegést keltett ellenfeleiben. Puskás volt minden idők leghalálosabb mesterlövésze."

A német sajtó is kiemelten foglalkozott Puskás Ferenc életútjával. A Hamburger Abendblatt a neves német író, Hellmuth Karasek gondolatainak adott helyet: "Puskás valójában már régen elhunyt, mert a legendás ballábas játékos csak az emlékeinkben élt, miközben elfelejtettük, hogy itt él közöttünk. (...) 1954-ben egyértelműen és kétségtelenül a magyar válogatott volt a világ legjobb focicsapata. A magyarok játszották a legszebb, legötletesebb futballt, eleganciával és szenvedéllyel. Ahogy a keleti blokkhoz tartozó Magyarországon tüzes lendülettel küzdöttek a szovjet megszállás ellen, úgy ők a gyep forradalmárai voltak, és már ezért megérdemelték volna a győzelmet. Az 1956-os forradalomban Puskás újra a vesztes oldalon állt, de győztesként, mint minden dacos magyar, akik a törökök, a Habsburgok, a szovjetek ellen lázadtak. Puskás utána a Real Madrid tündöklő hőse lett, egy száműzött futballkirály. És a honvágy később hazahozta. Puskás egy tragikus népi hős, egyszerre a hidegháború győztese és áldozata, akit akkor kiáltottak ki győztesnek, amikor önmagát elvesztette."

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint "Magyarország legnépszerűbb állampolgárával lett szegényebb, hiszen a magyarok számára Puskás Ferenc világszerte az ország legismertebb képviselője volt. Sem a Nobel-díjas magyar tudósok, sem a leghíresebb zeneszerzők, sem az ország legtekintélyesebb irodalmárai ebben a tekintetben nem tudtak versenybe szállni vele" - írja a mértékadó napilap. A berlini Tagesspiegel Puskást a huszadik század egyik legzseniálisabb labdarúgójának nevezi, és egy színes anekdotát is közöl a nagyszerű játékosról: "A magyar játékos a világbajnoki negyeddöntő idején még sört ivott és cigarettázott, azután a döntőben a hatodik percben gólt szerzett."

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.