Már Jókai Anna és Vizi E. Szilveszter is bírálja a kormányt

/ 2014.12.18., csütörtök 11:20 /
Már Jókai Anna és Vizi E. Szilveszter is bírálja a kormányt

Jókai Anna írót, Vizi E. Szilveszter agykutatót, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökét és Kocsis Fülöp görögkatolikus püspököt ültettük egy asztalhoz. Hármas interjúnk a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

Noha nem szeretnék az „anarchista ellenzék” szekerét tolni, a tudományos, az egyházi és a művészi élet három képviselője is elégedetlen a kormány számos intézkedésével. Jókai Anna írót, Vizi E. Szilveszter agykutatót, a Magyar Tudományos Akadémia egykori elnökét és Kocsis Fülöp görögkatolikus püspököt ültettük egy asztalhoz. Hármas interjúnk a Heti Válasz karácsonyi dupla számában.

Három győztes választás után romló közhangulat, tüntetések, urizálási és állítólagos korrupciós ügyek borzolják a kedélyeket. Miért nem a nyugalom időszaka lett az idei advent?

– Vizi E. Szilveszter: Az elmúlt hetven-nyolcvan évben a tudomány, a technika és a pénzügyi világ exponenciálisan fejlődött, az ember számára hihetetlen lehetőségek nyíltak meg. Milliárd dollárokra lehet szert tenni, miközben az erkölcs Krisztus születése óta legfeljebb lineárisan, ha fejlődött. Az olló tehát szétnyílt. II. János Pál pápa 1991-ben mondta a Hősök terén: fontos, hogy a hatalom képviselői féken tudják tartani egyéni jólétük önző és gátlástalan keresését, s a közjó szolgálatát tartsák elsődlegesnek. Ez ma nem mindig sikerül.

– Jókai Anna: Nem mindenki azért van a hatalom közelében, hogy valóban a helyes irányba vigye az ügyeket. Hanem azért, mert ott a pozíció, a pénz. Nem a tisztes megélhetésről beszélek, az természetes egy vezető politikusnál. Annak viszont igazolhatónak kell lennie.

– Kocsis Fülöp: Sovány vigasz, hogy kevésbé gazemberek a jelenlegi vezetők, mint a korábbiak, de mégiscsak tény. A régebbi, milliárdos panamák után amikor ma olyat hallok, hogy valamelyik politikusnak százmillió forintot érő háza van Budapesten...

– Jókai: A gond az, amikor a vagyonnyilatkozatból nem látszik, honnan volt a pénz. Azzal sem tudok mit kezdeni, amikor az a válasz, hogy a család segített, mert ez nehezen bizonyítható. Mindettől függetlenül van valami undorító abban, ahogy egyfolytában mások zsebében turkálnak – amióta az RTL Klub ráfázott a reklámadóval, mást sem tesz, csak hergel. Ennek ellenére, ha politikai vezető lennék, a nyerészkedőktől igyekeznék megszabadulni.

Kiktől?

– Jókai: Mindenkinek van egy titkos listája, nekem is, de el nem árulnám.

A beszélgetésben Vizi E. Szilveszter buta, előkészítetlen ötletnek nevezte a drogtesztet, figyelmeztetve: az ilyen megalapozatlan ötleteléseket a magyar értelmiség egyre nehezebben tolerálja. A hármas interjúban szó esett az iskolai szegregációt kiáltó liberális ideológusokról, valamint a kötelező vasárnapi zárva tartás ötletéről is – utóbbi sem aratott osztatlan sikert az asztaltársaságban. A teljes beszélgetést a december 18-i Heti Válaszban olvashatják, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.