Már nyíltan lázadnak Handó Tünde kinevezési gyakorlata ellen

/ 2018.04.05., csütörtök 18:00 /
Már nyíltan lázadnak Handó Tünde kinevezési gyakorlata ellen

Milyen az, amikor az Országos Bírósági Hivatal elnöke egy bíróval szemben pert veszít egy bíróságon? Durva, és nem ez az egyetlen jele annak, hogy a bírói kar aggódni kezdett az igazságszolgáltatás függetlensége miatt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Január végén izgalmas jelenet tanúja volt a Kúria épülete. A bírák elegáns, sötét öltönyös, magassarkús, kiskosztümös, gyöngysoros világában persze ne képzeljünk hangos izgalmakat. Itt a jeleket kell figyelni. A legapróbbakat. Például azt, hogy a bírói kar által megválasztott új összetételű Országos Bírói Tanács idén februári alakuló ülését ezúttal nem az Országos Bírósági Hivatal, vagyis nem HandóTünde elnök székhelyén tartotta, hanem a politikától való függetlenségét végig hangsúlyozó Kúria épületében.

A testület első elnöke pedig az a Hilbert Edit, a Budapesti Környéki Törvényszék elnöke lett, aki nyílt konfliktusba keveredett Handó Tündével. Az OBH elnöke ugyanis sorban dobta vissza eljárási szabálysértésre hivatkozva a Hilbert által első körben elbírált bírói pályázatokat – ami a bírák finom részletekre adó világában olyan, mintha valakivel a főnöke nyilvánosan ordítana alkalmatlanságát harsogva.

A viszony odáig fajult, hogy Handó írásbeli figyelmeztetést adott Hilbertnek. A törvényszéki elnök pedig az Alkotmánybírósághoz fordult, mert úgy vélte, hogy ezzel az OBH elnöke közvetlenül beavatkozhat a tanács tagjainak megválasztásába. A testületnek azonban egy másik érdekes tagjai is van, Vasvári Csaba bíró, aki éppen a napokban nyert pert első fokon. De milyen az, amikor egy bíró a bíróságon támadta meg egy bírósági vezető kinevezési gyakorlatát? A Heti Válasz a bírák visszafogott világának jelein keresztül mutatja meg, hogy hogyan jutottak oda a bírák, hogy immáron nyíltan lázadjanak Handó kinevezési gyakorlata ellen. Mi ennek a lényege? És vajon jogot sért-e vele az elnök.

 

 

 

 

Részletek a Heti Válasz április 5-i számában, mely elektronikus formában a Digitalstandon is kapható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.