Második kapavágás - Kísérlet Gyöngyöspatán

/ 2011.04.22., péntek 17:00 /
Második kapavágás - Kísérlet Gyöngyöspatán

Nemrég az etnikai konfliktusairól elhíresült Gyöngyöspatán is földprogram indult. Négy éve egyszer már belevágott a község egy hasonló vállalkozásba, de az megbukott.

Gyöngyöspata látképe, az előtérben a Hegyalja utca, vagyis a cigánysor, a dombháton a Bajcsy utca. Az életmód  különbséget mutatja, hogy a Hegyalja utcai házak körül nincsenek kertek.Ha sikerül a föld a földprogram, ez talán megváltozik.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözéséről elhíresült Gyöngyöspata földprogramot indított, melynek egyik célja az indulatok csitítása. A mátraaljai faluban tavasszal az északkeleti országrész lassú izzású etnikai konfliktusa majdnem robbanáspontig jutott. Egy állig begombolkozott, sérelmekkel teli, bizalmatlan többségi faluközösség áll szemben a cigány kisebbség végletekig elszegényedett, gettósodott szegmensével.

Mad Max a Mátrában

A templomtól alig két sarokra lévő Hegyalja utca, Gyöngyöspata cigánysora mintha másik földrészen lenne. Mindenhol összedőlt házak romjai, az álló épületek körül szinte sehol nem látni fát vagy fűszálat. A kopár udvarokban nem tartanak állatokat, kivéve pár szabadon kószáló, koszlott kutyát. Egy-egy rosszabb házban akár tizenöten is lakhatnak, köztük sok gyerek. A szemetes patak túlpartján álló romhalmaz klasszicista oszlopai jelzik, hogy valaha nemesi kúria lehetett, most cselédházával együtt 35 embernek ad szállást.

Hírhedt cigánysorok sok helyen vannak, de a gyöngyöspatai Hegyalja utca rendes falusi utcából alakult át a Mad Max mátrai díszletévé 25 év alatt. Eredetileg ez volt az ősrégi falu egyik legöregebb utcája, takaros parasztportákkal. Matalik Ferencné alpolgármester, a földprogram egyik szervezője gyerekkorában még sokat játszott itt, név szerint ismerte a házakban lakókat. Az 1980-as években az idősek közül sokan meghaltak, a fiatalabb nemzedék pedig igyekezett megszabadulni az öreg parasztházaktól. A szocpolkedvezmények által kínált lehetőségeket kihasználva egyre több cigány család költözött be, akik a kerteket nem művelték, és hagyták összedőlni a melléképületeket. Ma már csak három idősebb embernek van háza a Hegyalja utcában, de ezek eladhatatlanok, az öregek halála után ugyanúgy össze fognak dőlni, mint a többi.

Az elmúlt években a Hegyalja utca egyre foghíjasabb lett. Aki a cigány lakosságból tudott, elmenekült, és vett magának portát a faluban máshol, többek közt a Bajcsy-Zsilinszky utcában, ahova hat család költözött be eddig. Most a tavalyi árvízre hivatkozva próbált meg a Vöröskereszt új otthont venni a két legromosabb ház lakóinak. Ez a lakásvásárlási szándék, valamint egy elkeseredett idős férfi öngyilkossága a Bajcsy-Zsilinszky utcában robbantotta ki a márciusi etnikai konfliktust.

Az orvos és a krumpli

A Hegyalja utca cigány lakossága földet sosem művelt, régebben is csak a vályogvetéshez, kosárfonáshoz, tapasztáshoz értettek, ma már ahhoz se nagyon. A cigánysor mögött emelkedő Kecskekő nevű hegy hobbikertjeit letarolták, és miután a tulajdonosok feladták a tolvajokkal vívott küzdelmet, a gyümölcsfákat is kivágták. Az elmúlt években egyes bűnöző életmódot folytató családok rászoktak a Bajcsy utcai házak kertjeinek megdézsmálására. Akad udvar, ahonnan húsz mázsa tűzifának kelt lába, máshonnan a tyúkokat kapkodták össze. A faluban más utcákban is él roma lakosság, de velük nincsenek ilyen konfliktusai a szomszédságnak.

A hozzáértők szerint a szociális földprogramok sikere azon múlik, hogy mennyire összetartó a faluközösség. Gyöngyöspatán az elmúlt hónapok konfliktusai után meglepő, hogy még mindig akad vállalkozó szellemű ember. A szociális földprogram gyors elindítását Kecskés Mária háziorvos - az önkormányzat szociális bizottságának elnöke - kezdeményezte. Eredetileg ugyanis ősszel akartak szántani a földeken, de Kecskés Mária érezte, hogy a feszült helyzetben többet ér egy gyors gesztus.

A kisebbségi önkormányzat segített összeírni az igénylőket, a mélyszántást 11 telken ingyen megcsinálta a Havas '92 Gazdaszövetkezet. Kilenc kisebb telket, ahová a nagy gép nem tudott bemenni, az egyik helyi parasztember szántott fel kistraktorral, hét-nyolc család maga ásta fel a kertjét. A programban 30 család vesz részt, a helyi cigányság több mint fele. Az önkormányzat százezer forintot költött a programra, ebből jutott vető- és virágmagra, burgonyára. A gyöngyöspatai cigányok közül hetvenen a Solymári Agapé Gyülekezet tagjai. Bodó Csaba solymári lelkésznek köszönhetően ezek a családok még több segítséget kaptak.

Mielőtt elképzelnénk, hogy egy év múlva már takaros veteményeskertek, ép kerítések és kapirgáló csirkék fogadják a látogatót, érdemes tudni, hogy Gyöngyöspatán négy éve is indult egy szociális földprogram. Akkor az egyik helyi gazdától kapott a cigány közösség egy nagyobb földterületet. "Sok betegem panaszkodott, hogy hiába művelték meg a saját részüket, egyes családok minden termésüket ellopták. A következő évben nem akadt senki, aki részt akart volna venni a programban" - meséli Kecskés Mária.

Most inkább a házakhoz tartozó nagy kertek megművelését szorgalmazzák. Egykor ezek a földek bőségesen elláttak egy-egy családot zöldséggel, gyümölcscsel, de húsz éve parlagon állnak. Az önkormányzat reméli, hogy a családok a saját kertekben jobban tudnak vigyázni a terményre.

 

 Az utca első háza körül népes cigány család dolgozik a frissen felásott kertben. A családfő krumplit ültet a friss ágyásba, de túl sűrűn rakja le a szemeket. Kecskés Mária tanácsára újrarakja a sort, és tíz perc múlva bajsza alatt mormogva kérdezi: "Így már jó lesz?" Az egyik asszony odajön, és halkan megkérdezi: "Doktornő, nem lehetne, hogy kapjunk egy kis kerítésnek valót? Szét fogják taposni a gyerekek a veteményest, itt mindenki ki-be jár..."


Művelni kertjeiket

Tábi László polgármester szerint a porták rendben tartása eddig is előfeltétele volt a bérpótló juttatás folyósításának. "Az elvárásnak egyetlen cigány család sem felel meg a Hegyalja utcában, de legalább azt kicsikartuk, hogy a szemétszállításba kapcsolódjanak be. Ha sikeres lesz a földprogram, el tudom képzelni, hogy jövőre annak alapján differenciáljuk a segély nagyságát, melyik család műveli meg rendesen a kertjét" - mondja.

Az igazi kérdés persze az, hogy sikerül-e megtanulni a földművelés kultúráját egy olyan közösségnek, melynek a hagyományaitól ez idegen. Más ugyanis elültetni a falutól kapott burgonyát, és más naponta öntözni, gyomlálni, védeni a kártevőktől. A cigány családok közül jó pár eljár napszámba, egy-két asszony kertészeti tanfolyamot végzett, de rendszeresen senki nem gazdálkodik. "Itt laknak ők is a faluban, látják, hogy a falusi ember hogyan él. Elég csak átnézni a szomszédba, egy utcával feljebb mindenhol vannak tyúkok, van egy-egy malac, így mindig van friss tojás, hús a gyerekeknek. Nem ördöngösség ez" - mondja a fejét csóválva Matalik Ferencné.

Csakhogy ami a falusiaknak nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás, az a cigánysoron hiányzik. A gyöngyöspatai földprogram sikerének csak egyik akadálya a falu rossz légköre és a közbiztonság hiánya. Ahogy Tábi László fogalmaz, ennél a cigány közösségnél "igen mélyről indulunk". Kerítésnek való drótot például azért nem oszt az önkormányzat, mert félő, hogy hamarosan a falut járó fémgyűjtő kocsikban kötne ki. Ráadásul ahhoz, hogy sikerüljön az első vetés, szükség lenne folyamatos szaktanácsadásra - az ugyanis nem fog működni, hogy a véletlenül arra sétáló doktornő mutassa meg, hogyan kell elültetni a krumplit.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.