Matematika határok nélkül

/ 2018.01.10., szerda 17:11 /

Az egyik legrangosabb német tudományos elismerést, a 2,5 millió euró díjazású Leibniz-díjat kapta meg ifj. Székelyhidi László matematikus, a Lipcsei Egyetem professzora.

Az iskola vagy a családi örökség vitte a matematikusi pályára?

Mindkettő. Szüleim és anyai nagymamám is matematikusok voltak, ez meghatározta a pályaválasztásomat. De sokat lendített a dolgon a magyarországi szakkörrendszer és a középiskolásoknak készített Matematikai Lapok is.

A debreceni középiskolát hagyta félbe, amikor szülei Kuvaitban kaptak állást, aztán Oxford következett. A magyar matematikaoktatásról azért van képe?

Köztudomású, hogy kiváló a képzés, főleg a budapesti Fazekas Gimnáziumban, ahonnan a magyar diákokat az Egyesült Államok legjobb egyetemeire is tárt karokkal várják. Ami az oktatás egészét illeti, pár éve voltam egy konferencián Helsinkiben, s a finn kollégák mesélték: meglepi őket, hogy Európában a finn oktatási rendszert állítják példának, mert ők a 70-es években Magyarországon tanulmányozták az oktatási rendszert, azt vették át és vezették be. Magyarország most megpróbálja ezt visszatanulni tőlük.

Lipcsében és más városokban, ahol oktatott, mennyire érzékelni, hogy a magyar egyetemisták és az ifjú kutatók elhagyják az országot?

Találkozom ezzel, főleg a fiatalok körében. Nyelvi akadály már nem nagyon van, mindenki beszél németül vagy angolul. Lipcsében nemigen élnek magyarok, de Berlinben jelentős kolónia található. Ott működik a Gábor Dénes Társaság, amely a németországi magyar tudósokat fogja össze. Pár éve én is részt veszek az összejöveteleiken. Most van kiépülőben egyfajta hálózat a tudományos élet magyar képviselői között.

A parciális differenciálegyenletek kutatása terén elért eredményeiért kapta a díjat. Mennyire népszerű a matematikának ez az ága Magyarországon?

Sok világszerte ismert magyar matematikus van, ez látható a négyévente megrendezett Nemzetközi Matematikai Kongresszuson, amelyre öt–hét magyart is meghívnak előadni. De odahaza kevesen és a nagyvilágban is csak ötven– száz kutató foglalkozik azzal a területtel, amellyel én is, közvetlen témámmal pedig talán tíz-húsz ember. Magyarországon a legnépszerűbb a gráfelmélet, a kombinatorika és a számelmélet.

Mekkora lehetőség a díjjal járó 2,5 millió euró, és mire fordítja?

Hatalmas lehetőség ez díj, amely több mint 30 esztendeje, 1985-től létezik. Évente tízet osztanak ki belőle, de matematikus ritkán kapja meg. Most 136 jelöltből választott a Német Kutatási Alapítvány. Az összeget, amelyet hét év alatt használhatok fel, kutatási csoport finanszírozására, fiatal kutatók és PhD-hallgatók alkalmazására fordíthatom.

Elképzelhető, hogy magyarországi fiatalokat is bevon a programjába?

Szívesen, ezt már korábban is jeleztem, 2015-ben, amikor az ELTE vendégoktatója voltam. Most ősszel pedig arról beszéltem az ELTE-n a kollégákkal, hogy ki kellene építeni egy rendszert, amelynek keretében magyar hallgatókat könnyebben tudok Lipcsébe hozni.

De ha elmennek, és nem jönnek vissza, az miért éri meg Magyarországnak?

A matematika nem olyan, mint az orvoslás, hogy otthon kiképzik őket, és utána máshol hasznosítják a tudást. A matematika nyelvtől és nemzettől független tudományág, nem országhatárok szerint kell gondolkodni róla. Ha egy magyar bárhol sikert ér el benne, az Magyarország hírnevét is növeli.

ifj. Székelyhidi László
Debrecenben született 1977-ben A debreceni Tóth Árpád Gimnáziumban, majd Kuvaitban középiskolás. 1996–2000 között az Oxfordi Egyetem matematika szakán tanul. 2004-ben PhD-végzettséget szerez Lipcsében. 2004–2011 között a Zürichi és a Bonni Egyetem oktatója. 2011-től a Lipcsei Egyetem professzora.

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.