Mazsihisz-elnök: nem zsidó érdekeket szolgáltak a zsidó kommunisták

Heti Válasz / 2017.09.06., szerda 16:20 /
Mazsihisz-elnök: nem zsidó érdekeket szolgáltak a zsidó kommunisták

„Milyen következtetések levonását teszi lehetővé az, hogy a magyar kommunisták között valóban sokan voltak a zsidók? Szolgált-e bármely »kommunista« uralom, akár az 1919-es, akár az 1948, majd az 1956 utáni korszak bármilyen értelemben »zsidónak« tekinthető érdekeket?” Heisler András, a Mazsihisz elnöke a csütörtöki Heti Válaszban teszi fel ezeket a kérdéseket, és meg is felel rájuk.

„Szokás mondani, hogy Magyarországon a zsidók mindig a politikai baloldalra pozicionálják magukat. A zsidók az európai képzeletben sokáig a mindenkori idegen emblematikus megtestesítői voltak. Ezért minden, akár jobb-, akár baloldalról kezdeményezett idegenellenes propagandakampány, közéleti vagy politikai akció érzékenyen érinti a zsidó közösség tagjait” – fogalmaz az 1947. augusztus 31-i, tömeges csaláson alapuló „kékcédulás” választások 70. évfordulóján Heisler András a Heti Válaszban megjelent publicisztikájában.

A Mazsihisz elnöke írásában azt latolgatja: „Milyen következtetések levonását teszi lehetővé az, hogy a magyar kommunisták között valóban sokan voltak a zsidók? Szolgált-e bármely »kommunista« uralom, akár az 1919-es, akár az 1948, majd az 1956 utáni korszak bármilyen értelemben »zsidónak« tekinthető érdekeket?”

Miközben a szerző leszögezi: a zsidó származású résztvevők valóban „felülreprezentáltak minden felszabadító, az igazságtalan világot igazságossal, az egyenlőtlenséget egyenlőséggel felváltani szándékozó mozgalomban”, úgy véli, ez a tény önmagában, árnyalás nélkül jóformán semmit sem jelent.

 

 

És hogy Heisler András szerint miért is nem szabad egy kalap alá venni a XX. században így vagy úgy közszerepet játszó zsidókat, arról további részletek a szeptember 7-i Heti Válaszban, mely a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

V. Nagy Viktória

Találkozunk 2016-ban!

Az Orbán-modell alappillérei – Magyarország, projektország?

Hogyan sikerül a Fidesznek 2017 végén is vezetni a népszerűségi listát? Miért támogatja őket sok baloldali is? Hogyan érték el, hogy tömegek egzisztenciája függjön a sikerüktől? Ezekre a kérdésekre is válaszol egy új tanulmánykötet – illetve a friss Heti Válasz.

Őrfi József bátorsága és lelki ereje mindent vitt az idei gálán

Mesébe illő Őrfi József piliscsabai házának története. Nem tündérmesébe, hanem olyan magyar népmesébe, amelyben a hősnek számos próbát kell kiállnia. Az építész-családfő bátorsága és lelki ereje a Média Építészeti Díja idei gáláján mindent vitt. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Famaffia Romániában – Adjátok vissza az erdeinket!

Egy friss botrány és egy dokumentumfilm is felhívja a figyelmet az Európa utolsó érintetlen vadonjainak otthont adó Romániában dúló illegális fakitermelésre. Nemcsak a korrupt politika vagy a profitéhes multi a hibás: székely falusi közösségeket is megvadított a fából szerezhető könnyű pénz. Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

Rockenbauer 30 – Pali mögött volt értelme gyalogolni

Pali után nem lehet ilyen filmet csinálni – vélik a Másfélmillió lépés Magyarországon alkotói. Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulóján azt kutatjuk a friss Heti Válaszban, mi a titka a sorozat népszerűségének, és miért nem született azóta sem hasonló.

Nyolcvanezres pezsgőt locsolt az egyik Mugabe-fiú

Voltak nála véreskezűbb afrikai vezetők is, de kártékonyabbak kevesen. Robert Mugabe nemcsak a gazdag Zimbabwét juttatta koldusbotra, de igyekezett egész Afrikát a Nyugat ellen hangolni. A csütörtöki Heti Válaszból kiderül, hogy bukása ennek ellenére miért is nem Nyugat diadala.