valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

http://valasz.hu/itthon/gyogyszer-amivel-halalos-betegge-tehetjuk-sajat-gyermekunket-113556

Mecsérné viszi a balhét

/ 2012.04.04., szerda 18:19 /

Ízekre szedtük a hamarosan induló BKV-per vádiratát. Az eredmény sokkoló: az ügyészség a dokumentumban szereplő közel ötven bűneset közül hármat ró fel az előző ciklus fő politikai maffiózójaként emlegetett Hagyó Mikósnak. MSZP-pénztárosok és SZDSZ-nagyságok helyett a balhét vállalatvezetők és kisvállalkozók viszik majd el.

Amióta elsőfokú verdikt mondta ki, hogy Hunvald György volt szocialista polgármester mindössze másfél évnyi szabadságvesztésnek megfelelő korrupciós ártalmat okozott Erzsébetvárosnak, felélénkült az igazságszolgáltatás kritikusainak hangja. A Központi Nyomozó Főügyészség BKV-s vádirata a VII. kerületinél is gyengébb ítéleteket vetít előre, mivel a dokumentumban sorolt állítólagos bűntényeket alig-alig sikerült tárgyi bizonyítékokkal vagy legalább több egybehangzó vallomással "megtámasztani" (ez alól kizárólag a közlekedési cég pazarló végkielégítési gyakorlatának leleplezése kivétel). Az érintettek fenyegetettségérzését jól jelzi, hogy a Hagyó-ügy másodrendű vádlottja, Mesterházy Ernő 2011 közepén - visszahúzódás helyett - már üzletelgetni kezdett; a fesztiválszervező Gerendai Károly mellett ő is tulajdonos lett a Michelin-csillagos budapesti vendéglőt üzemeltető Costes Kft.-ben.

I. Vádirati "tényállás"

A vádirat bevezető része szerint Hagyó Miklós úgy tekintett a BKV-ra, mint amely "kifizetőhelyként szolgál az ő személyes és politikai jellegű kiadásaira". Az egykori MSZP-s főpolgármester-helyettes bűnszervezetet vezetett; ő maga befolyásával visszaélve, jogsértő utasítások adásával vett részt egyes cselekményekben, ezen túlmenően pedig - saját példájával - olyan környezetet alakított ki, melyben bizalmas munkatársai (a kommunikációért felelős Lelovics Ottó és Horváth Éva, valamint személyes ügyvédje, Horváth Iván) nélküle is képesek voltak a hagyói érdekeknek megfelelő döntéseket hozni, illetve azokat a BKV vezetői felé közvetíteni. Hagyóval állítólag közvetlen munkakapcsolatban volt Mesterházy Ernő, aki az önkormányzat szervezetében formális tisztséggel nem rendelkezett (tevékenységének tehát jogi alapja nem volt), ám mivel Demszky Gábor tanácsadójaként járt el, "senki nem vonta kétségbe, hogy a BKV Zrt.-t érintő ügyekben megfogalmazott kívánságait a főpolgármester utasításaiként kell értelmezni".

Megjegyzéseink:

Ami Hagyó Miklóst illeti: Noha a vádirat kvázi maffiafőnökként ír Hagyóról, az ügyészség a dokumentumban szereplő közel ötven bűneset közül hármat(!) ró fel a volt politikusnak. Egyrészt hűtlen kezeléssel vádolják, amiért a BKV büdzséje terhére rendeltetett magának egy 50 millió forintos szolgáltatást az AAM Zrt. tanácsadó cégtől (melyet aztán főpolgármester-helyettesi munkájához használt fel). Hűtlen kezelésként és hivatali visszaélésként értékelte továbbá a nyomozóhatóság, hogy Hagyó a HÉV Batthyány tér és Békásmegyer közötti utastájékoztató rendszereinek kiépítése ügyében - bár a munka gyatrára sikerült - teljesítésigazolásra kötelezte Balogh Zsolt vezérigazgató-helyettest. Harmadrészt vesztegetés és zsarolás a vád az egykori városvezető ellen, amiért állítólag 2008-ban és 2009-ben is 15-15 millió forintot követelt ki Baloghtól (azzal fenyegetve, hogy ha nincs meg a pénz, a fenti szabálytalan teljesítésigazolással fogja lejáratni).

Ami Mesterházy Ernőt illeti:
Noha Demszky Gábor volt tanácsadóját Hagyó szekundánsaként írja körül a vádirat, Mesterházynak végül csak két konkrét hűtlen kezeléses esetet ró fel az ügyészség. Az egyik, hogy havi 504 ezer forintért sajtófigyelői szolgáltatást vásároltatott a BKV-val a Montana Zrt.-től (a metróügyi vezérhelyettes Olti Ferenc, Demszky budakeszi szomszédja számára). A másik: arra utasította a közlekedési vállalat irányítóit, hogy a PQS-Plural Kft.-vel kössenek metró- és irodaház-takarítási szerződést. A főpolgármesteri tanácsadó a nyomozóknak tagadta, hogy bárkit ismerne a kft. stábjából, a Heti Válasz kutatásai alapján viszont ez nem lehet igaz. Mesterházy ugyanis a 2000- es években megkerülhetetlen szereplője volt a létesítménytakarítási piacnak, és cége (Future Clean Rt.) felügyelőbizottságában ott ült a később PQS-Plural színekben mutatkozó Bor Sándor Zoltán.

Ami Horváth Ivánt illeti: Hagyó ügyvédjének és egyik fő "akaratközvetítőjének" egyetlen hűtlen kezeléses cselekmény jutott a vádiratban. Lapunk korábban kimutatta: Horváth legalább 230 millió forintnyi megbízási díjat kaszált a fővárosi cégekkel való kapcsolata révén, ehelyett azonban csak azért bűnhődhet, mert közbenjárt egy "fénymásolók műszaki felmérésére" vonatkozó 19 millió forintos BKV-szerződés létrejöttében, illetve a megbízást elnyerő Optimismo Kft. fantomizálásában. (A színlelt munka arra szolgált, hogy jusson pénz Aba Botond volt BKV-vezér titkos végkielégítésére.)

Ami a nagy kimaradókat illeti: Annak ellenére, hogy a BKV-s vallomásokban számtalanszor előfordul Demszky Gábor, Puch László korábbi MSZP-pénztárnok, illetve a Hagyó "Mesterházy Ernőjeként" emlegetett Hatvani Szabó János neve, e három érintett nemhogy vádlott, de még tanú sem lesz a büntetőperben - legalábbis a vádirathoz mellékelt tanúlistán ilyen személyek nem szerepelnek. Pedig Demszkyt és Puchot konkrét ügyekkel is "beterhelte" egyik-másik vádlott (lásd lejjebb), Hatvani Szabóról viszont kihallgatásai során azt állította Antal Attila ex-vezérigazgató, hogy ő volt, aki a Parlamentre néző magánirodájában rendszeresen beszámoltatta a legfontosabb BKV-tenderek részleteiről. (A Puch és Hagyó közös holdudvarában motorozó "háromnevű" üzletember a rendszerváltás után az Állami Vagyonügynökség ellenőrző irodáját vezette, később e szervezet ügyvezetőjeként működött. A Horn-éra privatizációs intézménye 1995-ben Antal Attilát ültette a magánosításra szánt Főtaxi Rt. vezérigazgatói székébe - s miután Hatvani Szabó is megjárta a taxiscég igazgatóságát, tudta, kit ajánl 2006-ban a BKV elöljárójának.)

II. Pluszpénz a támogatóknak


A vádiratban egymást érik az olyan, feltűnő értékaránytalanságot mutató kommunikációs szerződések, melyekből Hagyó Miklós tanácsadói, korábbi munkatársai húztak hasznot. Ennek ellenére az ügyészség semmi olyasmivel nem vádolja a volt főpolgármester-helyettest, hogy ő érdemesítette volna pluszpénzre saját támogatóit; a majdani büntetést tehát alsóbb szintű döntéshozók, illetve nyertes "kisvállalkozók" szenvedhetik el.

Lelovics Ottó esetei: Hagyó fizetett tanácsadója 2007-2008-ban annál a Well Reklámügynökség Kft.-nél is állásban volt, amely 2006 elejétől több tízmillió forintnyi PR-munkát végzett a BKV-nak. A közlekedési vállalat az MSZP-közeli CityNet Kft.-től is rendelt kommunikációs tanácsadást; Lelovics 2004 és 2006 között, valamint 2009 után ennek a cégnek dolgozott.

Tiner György esete: Hagyó Miklós 2006 és 2010 között országgyűlési képviselőként is működött. Parlamenti titkára, Tiner György ugyancsak számlázhatott a BKV-nak (kommunikációs tanácsadás címén) a Kacu Kft.-n keresztül.

Mecsérné Kovács Zsuzsanna esete: A DAM Bt. kültagja a Hagyó által vezetett XII. kerületi MSZP-alapszerv tagja volt, és összesen 5,7 millió forintot vihetett ki a BKV-tól egy bliccelés elleni kampányról szóló tanulmány örve alatt.

Horváth Éva esetei: A BKV három rendezvényszervezői szerződéssel "jutalmazta" a Hagyó-sajtós Horváth Éva élettársának F.F.V.D. Bt. nevű cégét (összesen majdnem 40 millió forint értékben). Emellett a vádiratban az is szerepel, hogy Horváthot - a Főpolgármesteri Hivatal mellett - fiktív módon a BKV is foglalkoztatta, és ezzel 25 milliós vagyoni hátrány keletkezett a cégnél.

Megjegyzéseink:

Horváth Éva ügyészségi vallomásában szerepel, ám a vádiratban nem jelenik meg, hogy a BKV Puch László közbenjárására alkalmazta Kőhegyi Andrást (aki korábban Szili Katalin házelnöki kabinetjében dolgozott). Kőhegyi a BKV-vezér Antal Attila titkárságvezetője lett 2007 elejétől, majd 2008 végén 14 millió forint jogtalan juttatással távozott a vállalattól. A Heti Válasz 2010-ben kiderítette: az SZDSZ korábbi pártigazgatója, Boruzs András ugyancsak szerepelt a BKV alkalmazotti listáján (munkaköri hozzárendelés nélkül), ám az ügyészség ezt a tényt sem találta vádiratba valónak.


III. Pártfinanszírozásról egy szót se?


A vádirat szerint a BKV 25 millió forint értékben szükségtelen tanulmányokat vásárolt (internet, válságkommunikáció, célcsoportelemzés témában) a Media Magnet Médiaügynökség Kft.-től. Bár Horváth Éva azt állította vallomásában, hogy utóbbi érdekeltség strómanokon keresztül Puch Lászlóé - és "a pártfinanszírozás ezen a cégen keresztül történik" -, az ügyészség végül nem tudott feltárni MSZP felé vezető pénzutakat.

Megjegyzéseink:

Néhány szocialista történet még csak meg-megjelenik a BKV-vádiratban, a nyomozás során felfeslő SZDSZ-es szálak viszont - Mesterházy Ernő két esete kivételével - teljesen kimaradtak a per alapdokumentumából. Pedig Antal Attila jegyzőkönyvbe mondta, hogy "a városháza irányából érkező kérések közé tartozott, hogy kössek szerződést az autóbuszokban felhasználható Kowax-üzemanyagadalék beszerzéséről". A volt vezérigazgató hozzátette: "személyesen Demszky Gábor hívott fel azzal, hogy az ő meggyőződése szerint a Kowax egy kitűnő adalékanyag". (Lapunk úgy tudja, a BKV 2007 és 2009 között 120 millióért vásárolt a Kowax Kft.-től; ez az összeg a kft. utóbbi években szokásos éves árbevételének negyede.) Emellett két vallomás említi, hogy a főpolgármester maga ajánlotta be Antal Attiláéknak a politikai kampányait bonyolító Sawyer Miller Groupot. Több vádlott is állította továbbá, hogy a BKV-nak reklámfelület-értékesítést végző Promix Zrt.-t a közlekedési vállalat szabad demokrata igazgatósági elnöke, Tóthfalusi György futtatta - csakúgy, mint a társaság Hungária körúti ingatlanrészére pályázó Welt-Stadt Immobilien Kft.-t. A vádiratból azonban kiderül, hogy a felmerült gyanú ellenére megszüntették a nyomozást Tóthfalusi ellen.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.