valasz.hu/itthon/apam-nem-volt-homoszexualis-kiraly-tamas-fia-allitja-apja-tipikus-nyolckeres-gyilkossag-aldozata-lett-124117

http://valasz.hu/itthon/apam-nem-volt-homoszexualis-kiraly-tamas-fia-allitja-apja-tipikus-nyolckeres-gyilkossag-aldozata-lett-124117

Meddig bírja a Fidesz-nemzedék?

/ 2015.07.23., csütörtök 11:20 /
Meddig bírja a Fidesz-nemzedék?

Két évtizede az akkori ötvenesek már nyugdíjasok voltak, a gyermekeik kirepültek, élték az ifjú nagyszülők életét. A mostani ötveneseknek éveik vannak hátra a nyugdíjig, a gyerekeiknek esze ágában sincs elköltözni és családot alapítani, s rájuk hárul idős szüleik gondozása. Meddig bírja a „Fidesz-nemzedék”? Részletes háttér a friss Heti Válaszban.

A kilencvenes évek elején az ötvenes éveikben járó szülők komódján ott sorakozhattak a családi fotók; a lányuk és fiúk férjestől, feleségestől, két-két unokával. Mellettük pedig egy kissé megsárgult fotó a már meghalt szülőkről, nagyszülőkről. A mai ötvenéveseknél ehelyett egy nagy családi fénykép áll a kandallón, amin jó eséllyel szerepel a szülők mellett a harminc- vagy negyvenévesen is otthon lakó gyerekük, és saját édesanyjuk vagy édesapjuk, esetleg mindkettő. Megjelent ugyanis a modern „nagycsalád”, amelyben nem a gyerekek adják a tömeget, hanem az, hogy a különböző generációkhoz tartozók meglehetősen szorosan összetartoznak.

Az „ötvenesek” a rendszerváltás idején jó eséllyel már nyugdíjasok voltak, ami gyakorlatilag azt jelentette, hogy szerencsés felük megduplázhatta a jövedelmét, mert a nyugdíj mellett még dolgozhatott. A gyermekeik tipikusan 18-20 évesen már munkába álltak, majd külön költöztek, mert képesek voltak eltartani magukat, és alig várták, hogy függetlenedjenek az őseiktől mire megszületik az első gyermekük. Mára egészen megváltozott a helyzetük: a jelenlegi ötveneseknek egy évtizedük is lehet a nyugdíjig. A már felnőtt gyerekeik jó része nemhogy nem költözött el otthonról, de nem is dolgozik. S minden 25. magyar betöltötte már a nyolcvanadik életévét. Vagyis tömegek élik meg a „karóbab családmodell” előnyeit, vagyis azt, hogy unokák, gyerekek, nagyszülők egy korszakban, egymáshoz közel élnek, és az ebből fakadó gondokat is, amelyek elsősorban a középgeneráció vállát nyomják.

Vajon tudnak-e élni a sosem volt helyzettel, megtalálják-e ennek az örömforrásait, vagy idegesen próbálnak egyensúlyt teremteni a karrierjük, a gyerekeik és a szüleik között? Ki segít kit, a gyerekek az időseket, vagy fordítva? Részletek a július 23-i Heti Válaszban. Lapunk elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.