Még hogy kvóta! Most is évi 20 ezren telepednek le Magyarországon

/ 2017.11.30., csütörtök 13:05 /
Még hogy kvóta! Most is évi 20 ezren telepednek le Magyarországon

Bár hazánk élen jár a családok támogatásában, 1,45-ös termékenységi mutatónk fényévekre van a kívánatostól. A kormány célja ezért ha nem is a csillagos ég, de a 2,1-es átlag. Jövőre még több lesz a juttatás, és most megalakul a Kopp Mária Intézet. Kérdés, ez használ-e. Részletek a friss Heti Válaszban.

A legfejlettebb országokat tömörítő OECD 33 tagállama közül hazánk a hetedik helyen áll a családtámogatásra fordított GDP-arányos összegek szerinti listán – ennek ellenére az 1,45-ös termékenységi rátánkkal fényévekre állunk a reprodukcióhoz szükséges szinttől. Érzi a demográfiai katasztrófa veszélyét a kormány is, ezért létrejött a családpolitikai kabinet, decembertől feláll a témával foglalkozó Kopp Mária Intézet, sőt 2018-at a családok évének nyilvánították. Újabb intézkedéseket terveznek a születésszám növelésére, sőt a cél 2030-ra elérni a lélekszám-növekedéshez minimálisan szükséges 2,1-es szintet.

A kormány rendre leszögezi: szemben azon országokkal, amelyek bevándorlókkal pótolnák a hiányt, mi önerőből akarjuk növelni a népszaporulatot. Érdemes azonban hozzáfűzni, hogy a KSH szerint jelenleg is évente bő 20 ezren telepednek le Magyarországon; 15 ezren Európából, kétezren Észak-Amerikából, 4-6 ezren Ázsiából, ezren Afrikából. Sőt az OECD előre vetíti, hogy lélekszámunk 2060-ra 9,2 millióra csökkenhet, hozzátéve: „Ezek az előrejelzések évi 20 ezer fős bevándorlást feltételeznek”. Vagyis miközben a kormány – érthetően – nem kér az idegen kultúrájú migránsok tömegeiből, a brüsszeli 1294-es menekült-kvótakötelezettség sokszorosát kitevő betelepülők nélkül a demográfiai válság még vészesebb lenne.

 

 

 

 

További részletek a november 30-i Heti Válaszban, mely elektronikus formában a Digitalstandon is megvásárolható.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.