valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

http://valasz.hu/itthon/ugynokvad-a-volt-magyar-nemzet-foszerkeszto-ellen-petho-tibor-valaszol-128202

Még mindig özönlenek hazánkba a menekültek

/ 2014.09.23., kedd 10:20 /

Hiába vezették be tavaly júliusban ismét a menekültügyi őrizetet, nem lett sokkal kevesebb dolga a hazai ellátórendszernek, még mindig rengetegen nyújtanak be menedékkérelmet Magyarországon. 

„Azt mondják, hoznak 100 menedékkérőt, mire ideérnek, már 250-en vannak” – érzékelteti a jelenlegi helyzetet egy magas rangú, menekültekkel foglalkozó szakember. 

Ahogyan azt korábban megírtuk, tavaly év elején Magyarország eltörölte a menekültügyi őrizetet, aminek egy pillanat alatt híre ment a világban. (Az akkori helyzet lényegében azt jelentette, hogy benyújtotta valaki hazánkban a menedékkérelmet, de már ment is tovább Nyugat-Európa felé. Volt olyan menekült, akit háromszor szedtek le egy nap alatt a vonatról Hegyeshalomnál.)

Férfiak ülnek a szálláshelyükként szolgáló épület előtt a bicskei menekülttáborban

Férfiak ülnek a szálláshelyükként szolgáló épület előtt a bicskei menekülttáborban

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Míg 2012-ben egész évben összesen 2157 ember kért menekültstátust, addig 2013. június 17-ig 9807-en. (Érzékeltetésként: május végén ez a szám 7500 volt.) Főként koszovói, pakisztáni, algériai, afgán és szír állampolgárok érkeztek Magyarországra. 

Tavaly júliusban aztán visszaállították az őrizetet: ha fennáll a veszély, hogy a menedékkérő elhagyja az országot, őrizetbe lehet venni. A szakemberek azt várták, csökken a hazánkban beadott kérelmek száma. Tavaly szeptemberben megírtuk: nem így lett. 2013. július 1-je és szeptember 6-a között még mindig 3.393 menedékkérőt regisztráltak. 

Több mint egy évelteltével ismét megkérdeztük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt (BÁH), hogyan alakulnak a menedékkérelmek. A helyzet most sem rózsás: január 1-je és szeptember 22-e között közel 13 ezren nyújtottak be Magyarországon menedékkérelmet. „ Jelentős növekedést az elmúlt 2 hónapban tapasztaltunk” – írta a BÁH. 

Természetesen az elismert menekültek száma ennél nagyságrendekkel kevesebb. A BÁH honlapján fellelhető statiszták szerint 2013. első félévében 57, az idei első hat hónapban 139 személyt ismert el Magyarország menekültként. 

Az eljárást viszont le kell folytatni, a menedékkérelmet ki kell vizsgálni, addig az ide érkező mintegy 13 ezer menedékkérőt el kell helyezni. Ami nem könnyen megoldható feladat elé állítja a rendszert, azt pletykálják, hogy hamarosan ismét meg kell nyitni a Szeged melletti Nagyfán, a börtön mellett található ideiglenes sátortábort. 

Persze, minden viszonylagos. Múlt pénteken Törökország megnyitotta határait Szíria felé. Vasárnap aztán a kilencből hetet be is kellett zárni. Hétfőn a török kormányfő helyettese azt mondta: 130 ezer kurd menekült érkezett az országba.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.