„Nem vonjuk vissza” – Orbán és Hoffmann a szerdai egyetemi tüntetésről

/ 2012.02.16., csütörtök 08:55 /
„Nem vonjuk vissza” – Orbán és Hoffmann a szerdai egyetemi tüntetésről

Elismerően nyilatkozott a miniszterelnök a felsőoktatást érintő kormányzati lépéseket kritizáló egyetemisták tegnapi, estébe nyúló utcai demonstrációjáról csütörtökön az mr1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A Hallgatói Hálózat nevű csoportosulás szerdai megmozdulására reagált Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár is a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában. A politikus elmondta: nem vonják vissza a felsőoktatási keretszámokat.

Orbán Viktor rádiós interjú közben (fotó: MTI)

„Korrekt, fair az új rendszer” – kezdte az új felsőoktatási mechanizmusok jellemzését az mr1 reggeli műsorában Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint mindenkinek meg kell érteni, hogy a „termelési központtá alakuló Magyarországon” több mérnöki és informatikai képzésben részesült fiatal szakemberre van szükség, így az oktatási rendszernek kötelessége előnyben részesíteni ezeket a területeket. A miniszterelnök emellett elismerte a pedagógusi pályák fontosságát is.

Orbán szerint maradni fognak a felsőoktatási keretszámok, azonban nem kizárt, hogy a 2-3 év elteltével felülvizsgálják a fő irányokat. „A politikában mindig rugalmasnak kell lenni, a mi szakmánk olyan, hogy gyakran kell változtatni a dolgokon” – jellemezte az interjú során egy korábbi kérdésnél a miniszterelnök az általa vezetett kormány általános hozzáállását. 

A szerdai egyetemi tüntetés résztvevőivel kapcsolatban elmondta, pozitívnak tartja a fiatalok vitakészségét és közéleti érzékenységét. „Jó, ha a fiatalok hallatják a hangjukat. Ők még sokkal mérsékeltebbek is mint mi voltunk” – tette hozzá. Orbán Viktor jónak tartja a Hallgatói Hálózati által kezdeményezett vitákat és elismeréssel szólt a szervezők munkájáról is, mint mondta, „attól függetlenül, hogy nem értünk egyet”.

Nem vonják vissza

„Mindent megfontoltan készítettünk elő, a visszavonást nem gondoljuk komolyan” – ezt már Hoffmann Rózsa államtitkár közölte a köztévé reggeli műsorában, megerősítve és konkréttá téve a miniszterelnök szavait. „Mióta megkezdődött a felsőoktatás és a köznevelési rendszer átalakítása elég sűrűn kaptunk ultimátumokat és hasonló felszólításokat, ezek többnyire politikai célzatú üzenetek” – fogalmazott Hoffmann Rózsa.

A kereszténydemokrata hozzátette, vannak bizonyos politikai csoportosulások, amelyek úgy tesznek, mintha mindent lehetne ugyanúgy folytatni, mint eddig, holott szerinte ez nem lehetséges. Elmondta azt is, hogy a véleményét mindenkinek joga van kifejteni, ám világossá tette: igen nagy támogatottsággal haladnak előre a felsőoktatási rendszer átalakításában.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.