Megdöbbentő adat Németországból

/ 2017.05.04., csütörtök 11:10 /

Egy helyi kutatás felülírja a menekültekről gondoltakat.

Sokan vélték irracionálisnak Németország viselkedését a migránsáradattal szemben, valójában azonban nagyon is racionális döntéseket hoztak. Az országban olyan alacsony a születésszám, olyan mértékű az elöregedés, hogy migráció nélkül folyamatosan zuhanna a keresőképes lakosság aránya. Húsz éven belül a jelenlegi 61 százalékról 51 százalékra. A szakemberhiány pedig a gazdaság leépülésével járna. A németeknél a gondok olyan mérvűek, hogy a 2015-ben az uniós államokból odaérkező 355 ezer fő sem volt elegendő a munkaerőhiány pótlására. A Statisztikai Szemle Wido Geis és Anja Katrin Orth, a kölni gazdaságkutató intézet munkatársainak migrációs elemzését szemlézi, eszerint a kelet-európai bevándorlók képzettségével szemben áll az afriai és ázsiai bevándorlók alulképzettsége, 30 százalékuk ugyanis legfeljebb általános iskolai végzettséggel vagy még azzal sem rendelkezik, 84 százalékuk képzetlen. Nincs ebben semmi új, ezt eddig is tudtuk.

Viszont 81 százalékuk 34 év alatti, vagyis még képezhető korban van. A kutatás pedig nem támasztja alá azt a vélekedést, hogy a bevándorlók integrációja sikertelen lenne. Az öt éve Németországban élő menekültek fele dolgozik, a 15 éve ott tartózkodók között már 70 százalék a dolgozók aránya, vagyis magasabb, mint a jelenlegi magyarországi foglalkoztatási szint, igen, az, amelynek növekedésére olyan büszkék vagyunk, és amely 2016 végén 58 százalék volt. 

Hosszú távon a menekültek pozitív módon befolyásolják a német munkaerőpiacot, persze a Kelet-Európából érkezőknél nem jobban, hiszen ők fiatalok és szakképzettek is, ráadásul egy fillért sem kell költeni a képzésükre, ám ennél több lengyelt, magyart és ukránt már nem tudnak elvonzani a németek a szülőföldjükről. 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.