valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

http://valasz.hu/itthon/feneketlen-tavi-ingatlanugy-lazar-janos-900-millios-mutyiba-tenyerelt-bele-felsikerrel-129166

Meggyanúsítottak egy volt államtitkárt

/ 2010.12.10., péntek 17:23 /

Gyanúsítottként hallgatta ki Keller László korábbi szocialista közpénzügyi államtitkárt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - közölte értesülését pénteken a Magyar Nemzet.

A lap internetes oldalának érdeklődésére Fazekas Géza, a nyomozó ügyészség szóvivője - név említése nélkül - arról számolt be, hogy november 30-án hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt hallgattak ki egy korábbi közpénzügyi államtitkárt.

A szóvivő azt mondta, hogy az ügy 2004 végére nyúlik vissza, amikor is a vádhatóság megállapítása szerint a volt államtitkár - kihasználva pozícióját - vizsgálatot indított egy Somogy megyei vadászat ügyében. Akkor az ügyészség kénytelen volt felfüggeszteni a nyomozást, mivel az Országgyűlés nem szavazta meg a volt államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését, így nem lehetett őt kihallgatni.

Fazekas Géza az MTI megkeresésére - az érintett nevét szintén nem említve - az mondta, hogy a volt közpénzügyi államtitkár panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a terhére rótt bűncselekményt, és megtagadta a vallomástételt.

A szóvivő közlése szerint a Legfőbb Ügyészség azután rendelkezett a nyomozás folytatásáról, hogy a politikus a 2010-es országgyűlési választáson már nem szerzett mandátumot. A gyanúsítotti idézést november elején küldték ki  a volt államtitkárnak, november 30-án pedig hivatali visszaélés gyanúja miatt kihallgatták.

Az ügy lényegéről szólva Fazekas Géza azt mondta: az még a volt államtitkár egy 2004-es vizsgálatával függ össze, a közpénzügyi államtitkár ugyanis vadásztatással összefüggésben kért adatokat állami hatóságoktól és gazdálkodó szervezetektől. A szóvivő emlékeztetett: már az adatkéréskor több szervezet jelezte aggályait, hogy adatvédelmi szempontból kifogásolható az államtitkár kérése, az ÁPV Rt. és a Honvédelmi Minisztérium pedig megtagadta annak teljesítését. Fazekas Géza jelezte: az adatvédelmi biztos is jogsértőnek tartotta az adatkezelést.

A főügyészség szerint az adatkérésnek sem a célja, sem a jogalapja nem volt feltüntetve a megkeresésekben, és a kérés önmagában sem volt jogszerű. A közpénzügyi államtitkárnak pedig olyan személyes adatok kerültek a birtokába, amelyek a rendszerezésükkel alkalmasak voltak szervezetek, személyek kapcsolati hálójának feltérképezésére, ezzel pedig az érintett személyeknek, szervezeteknek hátrányt - például bizalomvesztést - okozott az államtitkár.

Keller László a Medgyessy-kormány 2002-es megalakulásától 2004 októberéig volt a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi politikai államtitkára.

A Somogy megyében működő, vadászattal is foglalkozó gazdasági társaság, a Fauna Rt. jogi képviselője, a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda 2004 júniusában mondta el az MTI-nek, hogy a Fauna Rt. képviseletében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen visszaélés személyes adatokkal bűntett elkövetésének gyanúja, illetve többrendbeli adatvédelmi szabálysértés miatt. Az ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal személyes adatokkal történt visszaélés és hivatali visszaélés miatt indított nyomozást.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos az ügy kirobbanása után annak kiderítésére indított vizsgálatot, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról: bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman arra jutott, nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat Keller László kezelhette volna. Az ombudsman elrendelte a közpénzügyi államtitkár birtokába került vadászati naplók és trófeabírálati összesítők megsemmisítését.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.