Meghalt Burger Barna

/ 2017.02.21., kedd 10:43 /

Keddre virradó éjjel, 51 éves korában, hosszú betegség után meghalt Burger Barna fotográfus. Nyáron a megváltozott életükről, a barátokról, a terveiről beszélt lapunknak.

Burger Barna izomsorvadással járó ALS betegségben szenvedett. Aki ismerte, tudja: hihetetlen erővel és pozitív energiával élte a mindennapokat, barátokkal, szerető családjával körülvéve. Tavaly augusztusban egy nagyszerű embernél jártunk és egy nagyszerű családnál. Amikor elmegy az ember egy nála látszólag rosszabb helyzetben lévőhöz, és még ő az, aki adni tud neki.

Fotó: Sebestyén László

Miután kerekesszékbe kényszerült, három kisgyereke körében töltötte szinte az egész napot. Nyáron így beszélt erről: „Nem téma, hogy mi van velem, de néha azért beszélgetünk. És döbbenetes, hogy egy ötéves kislány hogy tudja megragadni a dolgokat: »Arra kell figyelni, papa, hogy meggyógyulj, mielőtt meghalsz.« Egy mondatba belesűrítve a lényeg, amit korábban nem tudtam volna így átélni. Tavaly augusztusban húztam egy vonalat, lezártam az addigi életemet: szinte napra pontosan akkor költöztünk be ebbe a házba, amikor diagnosztizálták a betegséget. Nagyjából már tudtuk, mivel jár, de akkor el kellett engedni mindent. Ehhez kellett nagyon sok barátom, ismerősöm segítsége, de most nincs más feladat az életben, mint meggyógyulni.”

Akkor, nyáron, beszélgettünk a Kékvándor című könyvéről is, amely a Kéktúráról szól. „Egy Saramago-idézet szerint mindig eljutunk oda, ahol várnak bennünket. Nagyon szerettem volna megcsinálni a Kéktúrát, és most megint sokat gondolok arra, hogy újra mennék. Amikor meg akarsz gyógyulni, akkor valami személyes célt kell kitűznöd magad elé. Nekem ez a legfontosabb: a Kéktúra. Ha válaszolni akarok magamnak arra a kérdésre, miért fontos, hogy életben maradjak még, akkor azért, hogy gyalogoljak. Hogy menjek.”

Barna haláláig új kötetén dolgozott. A titok ígérete című könyve az utazásai során készített városfotóiból szemezget, melyekhez kortárs írók adják valós vagy fiktív történeteiket.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.