valasz.hu/itthon/kovacs-akos-farizeus-modon-jotekonykodik-bojte-csaba-javara-117572

http://valasz.hu/itthon/kovacs-akos-farizeus-modon-jotekonykodik-bojte-csaba-javara-117572

Meghalt Velkey László

/ 2010.04.24., szombat 16:51 /
Meghalt Velkey László

Az általa alapított intézményben már életében felavatták mellszobrát.

Életének 83. évében elhunyt Dr. Velkey László orvos, gyermekgyógyász.

A Pázmány Péter Tudományegyetemen kezdte orvosi tanulmányait 1946-ban, 1952-ben a Budapesti Orvostudományi Egyetem névre keresztelt intézményben végzett; később számos helyen folytatott még tanulmányokat - Debrecentől Párizsig, Dániától Svájcon át Németországig.

1952-ben a Borsod megyei Kórház gyermekosztályának segédorvosaként kezdte pályáját, majd alorvos, 1961-től adjunktus, 1964-től pedig osztályvezető főorvos, egyben megyei szakfőorvos lett. 1968-ban megkapta az orvostudomány kandidátusa címet. 1981-től 1995-ig az Orvostovábbképző Egyetem II. gyermekgyógyászati tanszékvezető egyetemi tanáraként dolgozott, miskolci székhellyel. Tagja volt a Miskolci Akadémiai Bizottságnak, 1992-től az orvosi és egészségügyi szakbizottság elnöke, 1984-től 1991-ig pedig a Tudományos Minősítő Bizottság tagja volt.

Főbb kutatási területei közé tartoztak a haematológiai-malignus betegségek, a vashiány-betegségek, a rachitis, a pszichoszomatikus betegségek, a szociálpediátria és a gyermekek egészséges fejlődésének kérdéskörei.

Több évtizedes munkássága során számos díjat kapott, a sok elismerés közül kiemelkedik az 1976-ban elnyert Bókay János Emlékérem, az 1986-os Gyermekekért Díj, az 1991-ben megkapott Schöpf-Merei Emlékérem, az 1992-es Batthyány-Strattman László-díj és a Magyar Köztársaság Tisztikeresztje, amit 2004-ben kapott meg. Az általa alapított miskolci Gyermekegészségügyi Központban már életében felavatták mellszobrát (lásd képünket).

Két könyve, az 1984-ben megjelent Gyermekeink gondozása, nevelése és az 1994-es Gyermekgyógyászati praktikum fontos hiánypótló munkák voltak, a mai napig keresettek az édesanyák, illetve a védőnők és orvosok körében.

Velkey László mindig igyekezett segíteni szűkebb választott hazája, Borsod és Miskolc ügyeit, ezt jelzi a miskolci díszpolgári cím, Borsod Megye Pro Comitatu kitüntetése és a Miskolci Gyémántok elismerés is. 1985-től 1990-ig képviselőként dolgozott szűkebb pátriája érdekében az Országgyűlésben. 1986-ban ő kezdeményezte az avasi római katolikus - görög katolikus templom építését Miskolc város tanácsülésén.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.