Mégis beépítik a Feneketlen-tó környékét? Nyílt levél Simicskónak

/ 2018.02.21., szerda 13:02 /
Simicskó István

Simicskó István

Noha négy hónapja a XI. kerületi képviselőtestület egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el a Feneketlen-tó melletti volt ÉMI-telekre, és azóta a BRFK korrupció elleni főosztálya is nyomozni kezdett a terület panamagyanús privatizációja miatt, az önkormányzat mégis zöld utat adna a Buda Gardens néven futó „fejlesztésnek”. Konzervatív értelmiségiek arra kérik Szentimreváros fideszes parlamenti képviselőjét, bírja rá a szintén fideszes polgármesteri vezetést: ne épüljön otromba lakótelep a zöldövezeti-kertvárosias területen.

Nyílt levelet írtak Simicskó István honvédelmi miniszternek, Szentimreváros parlamenti képviselőjének azok a konzervatív értelmiségiek (köztük Makovecz Imre özvegye, Sipos Mihály Muzsikás-tag, egy volt államtitkár és egy helyettes államtitkár), akik korábban már petíciót kezdeményeztek a Feneketlen-tó közvetlen közelébe tervezett Buda Gardens-óriásberuházás ellen. Újabb akciójuk indoka, hogy az önkormányzat idei első félévi üléstervében annak ellenére szerepel a terület építési szabályzatának módosítása, hogy négy hónapja a képviselőtestület egyhangúlag rendelt el változtatási tilalmat az övezetre (2018 végéig). Azóta ráadásul a BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya is nyomozásba kezdett az óriástelekkel kapcsolatban, a Heti Válasz ugyanis feltárta: panamagyanús módon privatizálták ki a területet a Miniszterelnökség alól.

A mostani nyílt levél szerzői egyebek mellett azt kérik országgyűlési képviselőjüktől: vesse latba tekintélyét, hogy az önkormányzat „a befektetők érdekei helyett a szentimrevárosi polgárok érdekeit képviselje”. Az aláírók a dokumentumot eljuttatták a Magyar Távirati Irodának és több médiumnak – köztük lapunknak is. Íme a teljes szöveg:

„NYÍLT LEVÉL Dr. Simicskó Istvánnak, Szentimreváros országgyűlési képviselőjének

Tisztelt Képviselő Úr!

 Tavaly októberben a XI. kerületi képviselőtestület egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el a Feneketlen-tó közvetlen közelében lévő volt ÉMI-telekre (a Villányi út–Dávid Ferenc utca–Diószegi út–Tas vezér utca közötti tömbre). Azóta a BRFK korrupció elleni főosztálya is nyomozásba kezdett a terület panamagyanús privatizációja miatt.

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy mindezek ellenére Újbuda önkormányzata még ebben a félévben módosítani kívánja a volt ÉMI-telekre vonatkozó építési szabályokat. Vagyis az önkormányzat vezetése figyelmen kívül hagyta az ide tervezett otromba lakótelep (350 lakás, 500 parkolóhely) ellen petícióban tiltakozó 1200 polgár véleményét.

Mivel az önkormányzati vezetésnek címzett problémafeltáró leveleinkre és konkrét javaslatainkra nem kaptunk érdemi választ, Önhöz, országgyűlési képviselőnkhöz fordulunk, és nyomatékosan kérjük, vesse latba tekintélyét, hogy az önkormányzat:

–  a befektetők érdekei helyett a szentimrevárosi polgárok érdekeit képviselje,

– a terület a szabályozás során őrizze meg zöldövezeti és kertvárosias jellegét,

– legyen tekintettel az itt élők közlekedési és parkolási igényeire,

– a szabályozást nyilvánosságra hozott hatástanulmányokkal támassza alá,

– döntését a nyilvánosság érdemi bevonásával, minden részletében átlátható módon hozza meg!

Köszönettel várjuk mielőbbi – levelünkhöz hasonlóan nyilvános – válaszát!

Dr. Entz Géza művészettörténész, a Gellérthegyvédő Egyesület elnöke, volt államtitkár, az Országos Műemlékvédelmi Hivatal egykori elnöke

Csányi Tamás karnagy, Pro Cultura-díjas

Hegedűs Péter Europa Nostra-, Pro Architecura és Ybl-díjas építészmérnök

Makovecz Imréné Szabó Marianne Munkácsy-díjas iparművész, az MMA tagja

Dr. Nagy Gergely c. egy doc. Forster Gyula-, Kós Károly-díjas építész, az ICOMOS MNB tiszteletbeli elnöke, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetettje

Sipos Mihály Újbuda díszpolgára, a Muzsikás tagja, Liszt-, Kossuth-, Womex- és Magyar Örökség Díjas

Dr. Szaló Péter volt építésügyi helyettes államtitkár, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnökségi tagja, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt kitüntetettje”

További információk a Gellérthegyvédő Egyesület honlapján

 

 

 

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.