MÉGIS ÉR A NEVE?

/ 2006.05.04., csütörtök 13:30 /

Téves jogértelmezés állhat Agócs Gergely lányának hazai, Agócsová névre szóló anyakönyvezése mögött. A lapunkban feltárt ügyben a Belügyminisztériumnak nem volt elég három hónap, hogy tájékoztatást adjon.

Három hónapja számoltunk be arról, hogy a fővárosi közigazgatási hivatal anyakönyvi csoportjának döntése nyomán a szlovák állampolgárságú, magyar nemzetiségű Agócs Gergely lányát idehaza Agócsová Borbála néven anyakönyvezték. Mint megírtuk, a hatóságok az eljárást a szlovák jogszabályokkal indokolták. Északi szomszédunknál ezzel szemben egy 1994-es törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a szülők kérésére elmaradjon az addig kötelező, szláv "ová" toldalék. Így például Agócs másik, 1997-ben született lányát gond nélkül anyakönyvezték a magyar névváltozattal.

Cikkünket hazai hivatalokba is elküldtük, kérve, tegyenek lépéseket a helyzet megszüntetésére. Elsőként a Külügyminisztérium válaszolt. Polgár Viktor szóvivő közölte, a tárca nem illetékes az ügyben, ezért a Belügyminisztériumhoz irányított. Szabó Vilmos, a kancellária határon túli ügyekben felelős államtitkára "a felvetés megvizsgálása után" tájékoztatást ígért - szintén február elején. Két hete ismételt kérdésünkre Szabó elmondta: a Belügyminisztériumtól kért intézkedést, ahol tájékoztatták a folyamatban lévő eljárásról. Részletes választ a Határontúli Magyarok Hivatala küldött február 8-án. Komlós Attila elnök úgy tájékoztatott, hogy Magyarországon csak azután lehetett volna az Agócs nevet anyakönyvezni, hogy Szlovákiában bejegyezték a magyar változatot. Szerinte a leírt ügymenetre a szlovák jogalkalmazás szuverenitásának tiszteletben tartása miatt volt szükség.

A BM kommunikációs igazgatósága intézkedést ígért, majd újabb érdeklődésünkre március 6-án Orodán Sándor kommunikációs főigazgató közölte: "érdemi intézkedésre" egyelőre nincs mód, mert a BM nyilvántartó hivatala az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi magánjogi főosztályát kereste meg, tájékoztatást kérve a szlovák jogszabályról.

Eztán ismét vártunk másfél hónapot, gondolván, a BM előbb-utóbb tájékoztat az "érdemi intézkedés" mibenlétéről. Mivel ez nem következett be, megkerestük az igazságügyi tárca említett főosztályát, amely döntést nem hozhat, csupán tájékoztatja a hozzá forduló államigazgatási szerveket a külhoni joganyagról. Brávácz Ottóné főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a magyar előírások szerint esetünkben a szlovák jog szerint kell eljárni. Amikor felvetettük, hogy a Budapesti Közigazgatási Hivatal épp a szlovák paragrafusokra hivatkozva utasította el az Agócs név rögzítését, a tisztviselő emlékeztetett: tizenkét éve létezik az a szlovák törvénymódosítás, amely lehetővé teszi az "ová" végződés elhagyását. A fővárosi hivatal ugyanakkor februárban azzal is indokolta az elutasítást, hogy nem feladata a szomszédos ország törvényi változásainak nyomon követése. Az elmondottak fényében ez az érvelés sántít, hiszen ha a tisztviselő nem biztos benne, hogy milyen változások következtek be a külföldi joganyagban, a szükséges információkat megszerezheti a magánjogi főosztálytól is. Brávácz Ottóné szerint így a szlovák jog alapján idehaza minden további nélkül anyakönyvezni lehetett volna az Agócs változat.

Ezek után arról faggattuk a BM nyilvántartó hivatalának anyakönyvi osztályát vezető Piros Zsuzsannát, miért tart ilyen kínkeservesen sokáig az ügy elintézése, és a főváros miért alkalmazhatta hibásan a törvényt. A tisztviselő szerint a külföldi törvényszövegek beszerzése jelentett időveszteséget, a hivatal pedig jogszerűen járt el az Agócs változat elutasításakor. Ráadásul "az apa sem adott be javítási kérelmet". Szerinte az a megoldás, hogy a gyermeket a magyar papír alapján Szlovákiában Agócs néven anyakönyvezik. A döntésről szóló igazolást az illetékes fővárosi hivatal elfogadja, s így már nincs akadálya, hogy Magyarországon is magyar neve legyen a kislánynak.

Nyomozásunk eredményéről tájékoztattuk Agócs Gergelyt, aki időközben már lépett is az ügyben. "Feleségemmel Szlovákiában egy egyszerű nyomtatvány aláírásával lemondtunk az "ová" végződésről, így odaát kislányom már hivatalosan is viselheti a nevemet. Senkinek sem akartam Magyarországon gondot okozni, csak a családi, nemzeti hagyományt szerettem volna érvényesíteni. Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen körülményes lesz" - mondja a fiatalember, aki előbb-utóbb itthon is kérvényezné az otthon már elfogadott Agócs nevet. De előtte még erőt gyűjt.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.