valasz.hu/itthon/a-vadlottak-kozott-van-ket-aktiv-ornagy-egy-alezredes-es-negy-fotorzszaszlos-is-68373/

http://valasz.hu/itthon/a-vadlottak-kozott-van-ket-aktiv-ornagy-egy-alezredes-es-negy-fotorzszaszlos-is-68373/

Mégis fizetős lesz az egészségügy?

/ 2014.05.15., csütörtök 20:03 /
Mégis fizetős lesz az egészségügy?

A kórházszövetség után az eszközgyártók egyesülete is fizetős egészségügyi szolgáltatások bevezetését javasolja a közkórházakban. A politika ellenáll, de az első milliós számlákat már becsúsztatták a küszöb alatt. Feltáró írásunk a friss Heti Válaszban.

Egyelőre zöld a lámpa - A VIP-részleggel együtt átadott új CT az Uzsoki kórházban
„Nem akar fél évet várni csípőátültetésre? A világ egyik legjobb ortopéd sebésze azonnal megoperálja, luxuskörnyezetben gyógyulhat. Irányár: 1,4 millió forint" - hirdetésben megfogalmazva így hangzana a fővárosi Uzsoki utcai kórház ajánlata. Áll a bál az egészségügyben, mivel a 14 milliárd forintból felújított intézmény térítési díjszabályzatát az állami kórházakat működtető Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet is tudomásul vette. Közben az egészségügyi államtitkárság határozottan azt mondja, hogy nem támogatja a várólista pénzért való kikerülését a közintézményekben.

A háttérben az áll, hogy Hangody Lászlót, a kórház híres ortopéd sebészét rengeteg helyre hívják külföldre vendégsebésznek. Miért ne operálhatna itthon? - kérdezte az Uzsoki vezetése. Jöjjenek hozzá ide a külföldi betegek, fizessenek itt. Mindez logikusan hangzik, de ha külföldi azonnal gyógyulhat, meg lehet ezt tiltani a magyaroknak? S ha az Uzsokiban mindez lehetséges, miért ne léphetnének ugyanígy a többi kórházban is? S máris vége a járulékfizetésen alapuló zömmel térítésmentes ellátási rendszernek.

Bár az államtitkárság egyelőre nem talál jogi fogást ezen, Beneda Attila helyettes államtitkár így fogalmaz: „dicséretes, ha a kórházak foglalkoznak a forrásteremtés gondolatával, de egy közkórházban fel sem vetődhet a kérdés, hogy az egységes struktúra szétváljon szegény- és gazdagellátásra" - mondja, majd részletesen kifejti, miért nem támogatja szakmai szempontból az Uzsoki-modellt.

Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának igazgatóhelyettese szerint ez a modell nem szolgálja az esélyegyenlőséget; tisztességtelen, hogy a biztosítottaknak azt üzeni: a kétszeresét kell kifizetned, ha nem akarsz várni. Érthetetlennek nevezte, miért nincs az államnak 8-10 milliárd forintja a várólisták ledolgozására. A kialakult szakmai vita számára pedig workshopot szervez a menedzserképzőben.

Ráadásul ez a modell a betegek várakoztatásában teszi érdekeltté a kórházakat: ha nem kell várni, ki volna olyan bolond, hogy több mint egymillió forintot fizet? Beneda Attila azt is felveti: mi történik szövődmények esetén - akkor visszaváltozik a magánbeteg közbeteggé? S ha komplikáció támad a VIP-betegnél, tényleg megvárja, amíg lejár az orvos közbetegekre fordítandó munkaideje?

Arról, hogy mi lesz a következő lépés, miért mondja azt Kovácsy Zsombor orvos-ügyvéd, az Egészségbiztosítási Felügyelet volt elnöke, hogy nem felel meg a fizetős várólista kikerülés a fennálló jogszabályoknak, erről részletesen a  Heti Válasz május 15-i számában olvashatnak, amely elektronikus formában is megvásárolható a Digitalstandon.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.