Mégis megmenekül Budapest ikonikus épülete? Így néz ki most a Radetzky-laktanya teteje

/ 2016.06.07., kedd 08:30 /

Fotó: Fülöp Ildikó

Visszavonta a Radetzky laktanyára 2010 májusában kiadott építési-bontási engedélyt a Fővárosi Kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi hatósága. A hatóság a világörökségi területen található műemlék épületen végzett építési-bontási munkálatok azonnali leállítását rendelte el – közölte Budapest Főváros Kormányhivatalának sajtóosztálya.

Amint korábban hírül adtuk: a HB Reavis nemzetközi ingatlanfejlesztő vállalat a Radetzky-laktanyánál másfélszer magasabb, acélból és üvegből készült ingatlant szándékozik felhúzni a mostani épület helyén. Bár az 1897-ben épült laktanya 2011 óta műemléki védettséget élvez, a beruházó szerint ez nem érinti a 2010-es építési engedélyt, mert „a műemlékké nyilvánított elemek megmaradnak”, hiszen „nem bontják le a Bem tér felőli homlokzatot”. A régi homlokzat megtartásával felhúzott új azonban így nézne ki:

Fotó: MTI

A beruházó leállította a munkálatokat; a kormányhivatal mai határozata pedig kimondja: a 2016. június 2-i bontási-építési engedélyt a kormányhivatal építési és örökségvédelmi hatóságának jogelődje, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Közép-magyarországi Irodája (KÖH) jogszabálysértő eljárás nyomán adta ki 2010. május 6-án.

Az indoklás szerint az épület a 2010. május 6-án kelt építési-bontási engedély kiadásakor már három éve ideiglenes műemléki védelem alatt állt, miután 2007-ben a KÖH megindította az épület egyedi műemléki védetté nyilvánítását. Mivel a kérelem benyújtásakor, illetve a bontási-építési engedély kiadmányozásakor az ingatlan ideiglenes védelem alatt állt, az akkor hatályos törvények szerint a KÖH-nek a bontási engedély kiadásakor a műemlékekre vonatkozó rendelkezéseket kellett volna alkalmaznia.

A kormányhivatali vizsgálat azt is megállapította, hogy a kivitelező ugyan az építési-bontási engedély érvényessége alatt, 2012 szeptemberében bejelentette a munkálatok megkezdését, azonban mind a mai napig nem rendelkezik az engedélyben akkor előírt, hatósággal egyeztetett kivitelezési dokumentációval, így az általa tett bejelentés alapján jogszerűen meg sem kezdhette volna a bontási-építési tevékenységet. Ehhez képest a Bem József utca felé néző épületszárny és az egykori magtár tetejének nagy részét – ahogy a szemben lévő házból készült fotóinkon látható – már elbontották:

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.