Megkérdezték a magyarokat: kilépjünk az Európai Unióból?

/ 2017.03.24., péntek 18:30 /

Magyarország maradjon az EU tagja, még akkor is, ha az EU vezetése gyöngusz, és Európában nem jó irányba mennek a dolgok – így lehet összefoglalni Nézőpont Intézet legfrissebb közvélemény kutatását.

Amely megállapításokkal amúgy nehéz vitatkozni, az EU vezetése valóban nincs a helyzet magaslatán, és tényleg nem lenne jó kilépni az Unióból, bár az, hogy nem jó irányba mennek a dolgok olyannyira homályos és tág megfogalmazás, hogy válaszadó legyen a talpán, aki nyugodt szívvel be tudja ikszeltetni akár az igent, akár a nemet.

Ami meglepő, hogy még a Jobbik szimpatizánsai is nagy többségben maradnának az EU-ban, illetve, hogy a Brüsszel ellen vívott örökkön-örökké függetlenségi harcunk dacára is csak 56 százaléknyian gondolják, hogy az Európai Unió vezetése rossz kezekben van.

És a kutatása maga:

A magyarok kétharmada (66 százalék) szerint rossz irányba mennek a dolgok Európában, tízből közel hatan (56 százalékban) pedig elégedetlenek a brüsszeli Uniós vezetéssel – derül ki a Nézőpont Intézet Magyar Idők számára készített kutatásából. A Római Szerződések aláírásának 60. évfordulója apropóján készült felmérés szerint a Brüsszel-kritika nem jár együtt az Uniós tagság ellenzésével, tízből hét megkérdezett (73 százalék) úgy véli, hazánknak nem kell kilépnie az Európai Unióból.

A teljes felnőtt népesség kétharmada (66 százalék) szerint inkább rossz irányba mennek a dolgok Európában, ennek ellenkezőjét mindössze a megkérdezettek ötöde (21 százalék) gondolja. Leginkább a baloldali (MSZP, DK, Együtt, Párbeszéd, Liberálisok) szimpatizánsok megosztottak a kérdésben, 57 százalékuk ugyanakkor szintén elégedetlen Európa helyzetével és csak 40 százalékuk vélekedik pozitívan.

Mindez a brüsszeli Uniós vezetéssel való elégedetlenségére vezethető vissza, e téren tízből közel hatan (56 százalékban) számítanak elégedetlennek. E kérdésben is megosztottak a baloldali szimpatizánsok, a brüsszeli vezetéssel viszont körükben is alig többen elégedettek (48 százalék), mint ahányan elégedetlenek (44 százalék).

Tízből hét megkérdezett (73 százalék) egyébként úgy véli, Magyarországnak nem kell kilépnie az Európai Unióból. E kérdésben leginkább a Jobbik szimpatizánsai megosztottak – korábban a pártok közül egyedül a Jobbik utasította el hazánk uniós tagságát – de még körükben is elsöprő többségben vannak a tagságot pártolók (72 százalék) a kilépést pártolókkal szemben (24 százalék). A magyarok többsége által megfogalmazott Brüsszel-kritika így nem jár együtt az ország Uniós tagságának ellenzésével.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.