Megkérdeztük: ezt mondja a Liget rekonstrukciójáról a tervező

/ 2016.05.24., kedd 20:00 /
Megkérdeztük: ezt mondja a Liget rekonstrukciójáról a tervező

Múlt héten már beszámoltunk a Városliget felújítására kiírt tájépítészeti tervpályázat eredményéről, de most megpróbáljuk kicsit részletesebben megmutatni, hogy mi vezette a tervező kezét. A Garten Studio nyertes pályaművét talán még azok se utálják annyira hevesen, akik általában mindent elleneznek, ami a Ligetben készül. Eddig egyetlen komolyabb vita robbant ki, mégpedig az Olof Palme sétány tervezett megszüntetése miatt, mivel a kerülőre kényszerülő kerékpárosok tiltakoznak a széles aszfaltút eltüntetése ellen.

A nyertes terv (múzeumos változat)

A nyertes terv (múzeumos változat)

Forrás: Városliget Zrt./Garten Studio

Megkerestem Szloszjár Györgyöt, a cég vezető tervezőjét, hogy magyarázza el, milyen szempontok szerint gondolták újra a közparkot. Íme:

Mi volt a legfontosabb vezérelv a tervezés során?

Az első és legfontosabb: Heinrich Nebbien 1816-os (éppen 200 éves!) tervének lehető legnagyobb mértékű rekonstrukciója. A Városliget számunkra kiemelt KERTTÖRTÉNETI ÉRTÉK – minden ebből következik.

Az eredeti terv rekonstrukciója teljes értékűen nem lehetséges. Ezért a megfeleltetés 3 rétegét különböztettük meg:

1. Rekonstrukció: legfontosabb a tó / Páva-sziget, ezen kívül egyes szerkezeti elemek, útvonalak visszaállítása (illetve ide tartozik, hogy mit szüntettünk meg, legfontosabb az Olof Palme sétány)

2. Funkcionális megfeleltetés: a Mimóza domb egykori kilátópontján felengedett hőlégballon, a vízfelület az új Nemzeti Galéria előtt, illetve a háziállat-simogató a szigeten – utalva az egykori Majorságra

3. Ökológiai megfeleltetés: elsősorban a védelmi, zárást is biztosító sűrűbb területek megőrzése a kert külső részein

A park használói féltik a Liget békéjét, csendjét a beavatkozásoktól. Nem vész el a felújítás során mindaz, ami a Ligetben ma szerethető?

Forrás: Városliget Zrt./Garten Studio

A kerttörténeti értékek rekonstrukciója mellett a másik fő célunk a pihenőpark jelleg megerősítése volt. Ennek alapja – saját szakmai meggyőződésünk mellett – a BCE Kert- és Szabadtértervezési Tanszékének 2014-ben végzett parkhasználati felmérése: „parklátogatók nagy többségének a park alapvető funkciói, azaz maga a zöldfelület, a növényzet, a természet által nyújtott felfrissülés és esztétikai élmény a legfőbb érték”. A tanulmány a park legfőbb vonzerejével kapcsolatban megállapítja, hogy a szabad zöldfelületek mellett a terület legnépszerűbb eleme a Városligeti-tó, melyet a válaszadók 46%-a emelt ki. A vízpartok alapvetően is fontos és központi elemei a parkoknak funkcionális, esztétikai és ökológiai értelemben egyaránt. Ebből következik a zöld- és a vízfelületek kiemelt védelme, megnagyobbítása.

Készítettek egy múzeumok nélküli ideáltervet. Megél a terv akkor is, ha a döntéshozók nem tágítanak, és a kormányzati szándék szerint megvalósulnak a kulturális nagyberuházások?

Az előző két válaszban megfogalmazott vezérelvek tisztábban tudnak megjelenni, ha a többlettartalom lefejtődik a Ligetről. Ezzel a Dózsa György út mentén eltervezett promenád is feleslegessé válik. Nagy múzeumok nélkül a kisebb épületek, pavilonok szerepe felértékelődik (pl. az Olof Palme ház, a „botanikus bisztró” a botanikus kertben, zöldvendéglők, mosdók, öltözők, stb.) Arra törekedtünk, hogy olyan Városligetet hozzunk létre, aminek a struktúráját sokkal inkább a történetiség, az optimális parkhasználat és az ökológia határozzák meg, nem pedig a múzeumok. Mindemellett természetesen ennek a struktúrának házakkal együtt is működőképesnek és világszínvonalúnak kell lennie.

Miért terveznek promenádot a felvonulási tér aszfaltos parkolója helyére?

A felvonulási tér tervezett promenádja

A tájképi kert történeti szerkezetében különösen erős új elemként jelenik meg a Városligeti Színháztól a Szépművészeti Múzeumig tartó kulturális tengely, valamint a Néprajzi Múzeum – Magyar Zene Háza – Nemzeti Galéria által képzett kereszttengely. Ez a szerkezet indokolja a promenád megjelenését. Ha megépülnek a kulturális létesítmények, és intenzíven kommunikálnak a köztérrel, akkor a promenád élhet. Így a park legburkoltabb, legépítettebb részeként a nagy terheléssel járó rendezvényeket is károsodás nélkül be tudja fogadni.

Milyen mértékű forgalomcsökkentés, tiltás várható?

Troli csak a Dvořák sétányon, egy forgalmi sávban közlekedne, gépkocsik csak engedéllyel, célforgalomként hajthatnának be az épületekhez. A korábbi felvonulási tér területén mélygarázs lenne, a Dózsa György útról nyíló lehajtókkal.

Újdonságként javasoljuk az elektromos midibusz-közlekedés elindítását. Ez a parkon belüli alacsony sebességgel közlekedő, akár ingyenesen is igénybe vehető eszköz, melynek megállóhelyei a fontosabb belső célpontokat kötik össze a mélygarázsok feljárataival, a tömegközlekedési megállókkal és a turistabusz leszállóhelyekkel.

Gyalogosok természetesen bárhol közlekedhetnének, és terveztünk egy rugalmas öntött gumiburkolattal ellátott 2 km hosszúságú futókört a park délkeleti részén. A nyomvonala helyenként a gyalogúthoz tapad, de több szakaszon elválik attól.

Mi lenne a kerékpárosok útvonalaival?

A tervünkön szerepel egy kijelölt kerékpárút a gépkocsi-forgalom elől lezárt Kós Károly sétányon, a Hermina úton, a Dózsa György út mellett, illetve az Ajtósi Dürer soron. A parkban a kerékpárosok használhatják a sétautak színezett aszfalt burkolatait is, vagyis nem kellene senkinek nagy kerülőt tennie. A Városliget megújítása kapcsán a BUBI rendszer is több kölcsönző állomással egészül ki.

Rosta

Találkozunk 2016-ban!

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. közleménye

Miután Borókai Gábor 2018. június 20-val lemondott a Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft. ügyvezetéséről, a kft. ügyvezetői tisztségét 2018. augusztus 3-val Kovács Ildikó tölti be.

A Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. (csődeljárás alatt) online felületén, a valasz.hu-n folyó tartalomszolgáltatás a mai nappal megszűnik.

A valasz.hu archívuma a továbbiakban is elérhető marad, az elektronikus Heti Válasz utolsó száma pedig a korábbi lapszámokkal együtt megvásárolható a Digitalstand.hu-n.

Budapest, 2018.08.03.

Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Szolgáltató Kft.

Szeressük a szarkákat!

Mit jelent, ha nagyobb arányban jelennek meg szarkák a városban? Érdemes elgondolkodni rajta, mert amit a madarak jeleznek, az csak a jéghegy csúcsa. Akkor már elindult egy olyan folyamat, amit nehéz megállítani. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Az Özil-botrány utórezgései – focista a nagyhatalmi játszmában

Nem csitul a botrány Mesut Özil világbajnok labdarúgó körül. A harmadik generációs németországi török sportember rasszizmust kiáltott, és egy óvatlan lépése Recep Tayyip Erdoğan és Angela Merkel hatalmi küzdelmének részesévé tette. Részletek a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.

Csapó Gábor: lehet, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik

Nemcsak a magyar férfivízilabda-válogatott barcelonai Európa-bajnoki nyolcadik helye sokkolta a hazai közvéleményt, de a játéka is. Az okokról Csapó Gábor olimpiai bajnok pólóssal beszélgettünk, aki nem zárta ki, hogy a következő olimpiát már nélkülünk rendezik. Nagyinterjúnk a digitális Heti Válasz legfrissebb számában.